Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/07/2024
Artă & Cultură / Benzi Desenate

B.D. | Seria de expoziții „România 100 la Jocurile Olimpice în benzi desenate”

Mădălina Diaconu De Mădălina Diaconu
Comentarii B.D. | Seria de expoziții „România 100 la Jocurile Olimpice în benzi desenate” Share B.D. | Seria de expoziții „România 100 la Jocurile Olimpice în benzi desenate”
Jocurile Olimpice


Seria de expoziții „România 100 la Jocurile Olimpice în benzi desenate”

În perioada 4 – 30 iulie, expoziția celor mai bune lucrări ale Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția a V-a, va fi outdoor, pe gardul perimetral al Institutului Francez din București, urmând ca în perioada 1 – 25 august, aceasta să se mute pe cel al Casei Filipescu Cesianu – Muzeul Vârstelor din București. O expoziție indoor va fi organizată în lunile iulie – august 2024 la Marsilia, Franța, după care aceasta va reveni în România și, până la finalul anului, va fi expusă în diferite orașe.

Jocurile Olimpice

„Anul acesta, ediția V a Olimpiadei de Benzi Desenate aduce în prim-plan povești centenare: 100 de ani de la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, 100 de ani de la prima medalie obținută de România la Jocurile Olimpice. Acești copii au scos în evidență, fiecare așa cum a văzut el, această minunată poveste. Au scos în evidență tot ceea ce înseamnă Jocuri Olimpice, tot ce înseamnă pasiune, tot ce înseamnă jucători, în general mari sportivi care au câștigat medalii.

Deci, da, astăzi, rugby-ul românesc ajunge și în benzi desenate, realizate de copii, și nu de maturi, ceea ce înseamnă că avem copii talentați, că există întotdeauna o modalitate de exprimare și că acești copii au căutat, au răsfoit fie prin cărți, fie în online, și au aflat această frumoasă istorie a primei medalii de la Jocurile Olimpice, adusă de echipa de rugby a României.”Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.

Jocurile Olimpice

Tema ediției cu numărul 5 a Olimpiadei de Benzi Desenate a fost „România 100 la Jocurile Olimpice – 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută la JO (Paris 1924)”, o invitație de a explora, inova și de a transpune în benzi desenate ceea ce înseamnă spiritul olimpic, inspirându-ne din istoria bogată a României la JO și a relației sale cu Franța și Parisul, o sursă infinită de subiecte și influențe, îmbinarea dintre sport / spiritul olimpic și cultură.

Jocurile Olimpice

„Așa cum am văzut printre lucrări frumoase, detaliate, tema a fost un pic mai grea anul acesta, pentru că elevii au trebuit să găsească o legătură între cultura românească, cea franțuzească, Jocurile Olimpice. I-am văzut pe Enescu și pe Brâncuși în desenele lor, dar, bineînțeles, și toți sportivii mari. Au fost atât de atenți la detalii acești tineri artiști și mi se pare importantă partea de documentare, cum ei au stat și și-au creat singuri povestea.” Ana Maria Brânză, consilier al preşedintelui COSR.

Jocurile Olimpice

Olimpiada de Benzi Desenate este inițiată de M. I. Grăjdeanu, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a Academiei Olimpice Române. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută