Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/07/2024
Festival Lifestyle

IOAN BIG | „Căldură mare, mon cher!”… Ce (ne) facem vara asta?

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii IOAN BIG | „Căldură mare, mon cher!”… Ce (ne) facem vara asta? Share IOAN BIG | „Căldură mare, mon cher!”… Ce (ne) facem vara asta?


„Căldură mare, mon cher!”… Ce (ne) facem vara asta?

Pe un ton sec, meteorologii ne avertizează că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, iar în privinţa lunii august nu se întrevăd perspective de revenire în media anotimpului.

Cu alte cuvinte, în luna lui “Cuptor”, aerul se încinge şi mai tare ca de obicei, fapt care ne amplifică dorinţa de a evada cât mai des şi mai mult din oraş.

Drept urmare, planurile de vacanţă ale celor care îşi doresc mai mult decât simpla relaxare sau nu sunt fani hardcore ale unor genuri muzicale, care să îi facă să fie prezenţi, indiferent de temperatură, la super-festivalurile urbane de tip ARTmania sau Untold, intră în revizie.

vara asta art mania

În ceea ce priveşte alegerea destinaţiei, avem răspunsul binecunoscut: la munte sau la mare.

Din fericire, ambele oferă posibilităţi interesante amatorilor de a face şi altceva decât să stea cu burta la soare sau să se ascundă de acesta.

vara-asta-brasov-icon-arts

vara-asta-brasov-SoNoRo music land

Zona montană de interes din această perspectivă este cea din jurul Braşovului, mai exact axa Braşov-Râşnov, cu o extensie înspre colinele Transilvaniei datorată celor două proiecte de revalorizare a patrimoniului cultural prin intermediul muzicii clasice, ICon Arts (20 iulie-8 august) şi SoNoRo Musikland (25 iulie-4 august).

Revenind la răcoarea muntelui, luna iulie este jalonată la Bran de Outdoorz Fest (25-28 iulie) şi la Râşnov de Rockstadt Extreme Fest (30 iulie – 4 august), ambele festivaluri având muzica live drept fir roşu, doar că primul oferă experienţe complementare de tip off road care permit publicului larg să se bucure de ceea ce oferă mediul înconjurător, iar al doilea se adresează unui segment de melomani clar definit, fiind cel mai important festival de heavy metal din Europa de Est.

vara asta Festivalul de Film şi Istorii

Parcursul evenimenţial va continua la Râşnov în august, cu Festivalul de Film şi Istorii, urmat de Camper Van Fest, deci zona merită avută în vedere pentru o escapadă estivală, mai ales că, la mijlocul lui august, se întâmplă şi tradiţionalul Braşov Jazz & Blues Festival.

vara asta brasov jazz and blues festival

În cazul litoralului, luna începe cu două festivaluri muzicale notorii, Neversea (4-7 iulie), cu vedete precum Maluma sau Bebe Rexha în line-up, şi Beach, Please! (11-13 iulie), cel mai mare festival de trap de la noi, însă, dincolo de acestea, atrag atenţia trei seturi de experienţe multiculturale remarcabile, al căror program consistent merită studiat de către cei ce-şi plănuiesc vacanţa la mare.

vara-asta-neversea

vara-asta-beach-please

Proiectul Eforie Colorat, deschis pe 1 iulie la Grădina Cinemascop din Eforie Sud, a anunţat până la finele lui august peste 200 de evenimente cu acces gratuit, de la expoziţii şi instalaţii de artă la proiecţii de filme şi concerte.

De asemenea, o atracţie incontestabilă o reprezintă ŞI festival (20-27 iulie), din staţiunea 2 Mai, ce promite peste 70 de evenimente, grupate în cinci secţiuni – teatru, film, concert, expo, forum – la fel, cu intrare liberă.

Nu în ultimul rând, SEAS-Stagiunea estivală a artelor spectacolului, care se petrece în mai multe locaţii din Constanţa până pe 9 septembrie, prezintă o selecţie ademenitoare de spectacole de teatru venite din toată ţara.

Dacă mai punem la socoteală evenimente incitante din august, precum 3 Smoked Olives Island Festival, Festivalul de Artă din Techirghiol sau Festivalul Internaţional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe, realizăm că am putea trăi vara asta experienţe memorabile, indiferent că, de teama căldurii excesive, alegem să ne refugiem… la munte sau la mare.

Text de IOAN BIG | OPINII

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută