Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/06/2024
Junior Artă & Cultură / Teatru

PENTRU CEI MICI | Din Țara de Nicăieri, Peter Pan sosește la Teatrul Ion Creangă

Anca Hromadnik De Anca Hromadnik
Comentarii PENTRU CEI MICI | Din Țara de Nicăieri, Peter Pan sosește la Teatrul Ion Creangă Share PENTRU CEI MICI | Din Țara de Nicăieri, Peter Pan sosește la Teatrul Ion Creangă
Teatrul Ion Creangă


Din Țara de Nicăieri, Peter Pan sosește la Teatrul Ion Creangă

Cu peste o sută de ani în urmă, literaturii pentru copii avea să i se adauge un personaj cu totul memorabil. Din paginile cărților, a migrat rapid pe scena teatrelor și apoi în lumea filmelor. Numele lui este Peter Pan, iar la începutul lunii iulie își va spune povestea și la Teatrul Ion Creangă.

Peter Pan este menționat pentru prima dată de James Matthew Barrie într-un capitol din Mica pasăre albă (1902). La scurt timp, J.M. Barrie îi dezvoltă povestea în piesa de teatru Peter Pan sau Băiețelul care a refuzat să crească (1904), pusă în scenă în 1908, la Paris. În 1911 apare și romanul Peter Pan și Wendy. Azi îi cunoaștem istoria drept „Peter Pan“ și, imediat cum îi auzim numele, gândurile ni se îndreaptă spre ce are mai frumos copilăria: inocență, imaginație, aventură, încăpățânare, joacă, ghidușie.

Peter Pan este o piesă pentru copii, scrisă de un autor care își dorește să rămână copil“ – preciza Barrie, în textul de descriere a reprezentației din 1908 (sursă: Kelley-Lainé, Peter Pan ou L’Enfant Triste, 1992).

Dorința de a rămâne mereu copil a stârnit multe interpretări în rândul psihanaliștilor, vizând, în principal, o intenție mai profundă – aceea de a păstra la infinit sentimentul de siguranță furnizat în primii ani ai vieții. Eroul lui Barrie își construiește singur acest sentiment, pe meleagurile unde trăiește laolaltă cu zânele, un ținut imprecis geografic și atemporal, măsurat în zori și seri, unde aventurile se țin lanț, iar pericolul este privit ca o joacă. O lume care îl atrage ca o turtă dulce, copilăria în sine, „țara“ din care nu vrea să plece niciodată.

Gabriela-Petrescu-regizor-Peter-Pan
Regizoarea Gabriela Petrescu

Și noua dramatizare din repertoriul Teatrului Ion Creangă, „Peter Pan“, un spectacol de Gabriela Petrescu, își propune să construiască un univers din care niciun copil și niciun părinte, educator sau învățător nu își va dori să plece vreodată.

Lăsați-vă purtați de Peter Pan în Țara de Nicăieri, o aventură atât pentru părinți, cât și pentru copii! Bucuria îți dă aripi și te face să zbori. Să refuzăm să creștem, să trecem prin viață iubind necondiționat lumea și descoperind-o continuu!“- ne îndeamnă Gabriela Petrescu, care semnează regia, scenariul și scenografia spectacolului.

Peter Pan foto lectura
Actorii, în timpul lecturilor pentru spectacolul „Peter Pan“

Duminică, 7 iulie 2024, ziua când va avea loc prima reprezentație, la Sala Mare din str. Piața Amzei nr. 13, va fi una în care, dacă închidem puțin ochii, s-ar putea să simțim praful de zâne odihnindu-ni-se pe umeri.

Actorii care fac posibilă această magie sunt Ana Toda, Marius Boboc, Liliana Donici, Voicu Hetel / Cristian Crețu, Andreea Mera, Claudia Revnic, Oliviu-Cristian Bughiu, Marius Nănău și Iulian Balan. Coloana sonoră este semnată de Andrei Petre-Tatu, iar antrenamentul vocal este asigurat de Ana Cebotari.

Descoperiţi pe www.teatrulioncreanga.ro, programul complet al lunilor iunie-iulie!

Text de Anca Hromadnik | JUNIOR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută