Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/06/2024
Muzică

IN MEMORIAM | 20 de ani fără RAY CHARLES

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii IN MEMORIAM | 20 de ani fără RAY CHARLES Share IN MEMORIAM | 20 de ani fără RAY CHARLES
Ray Charles


20 de ani fără RAY CHARLES

Ingredientele muzicii soul, gen ce a dominat topurile Statelor Unite pe tot parcursul anilor ’60, sunt simple: se amestecă jazz-ul cu blues și muzica gospel, iar mesager al noului amestec devine Ray Charles, tânăr muzician ce reușește să influențeze masiv felul în care americanii consumă muzica de dans.

Desigur, și Hollywood-ul ar trebui să îi mulțumească lui Ray, căci fără muzica sa, scenele ce ne introduc în atmosfera utopică a suburbiilor șaizeciste ar deveni mult mai sărace.

Cântece precum Hallelujah, I Love Her So sau What I’d Say însoțesc, așadar, priviri retrospective asupra momentelor de tranziție din istoria Statelor Unite, asociindu-se cu o perioadă în care normele sociale devin mai puțin clare, iar muzica începe să fie îmbrățișată de o generație mult mai tânără.

Într-o epocă în care pianiști rock and roll precum Little Richard sau Jerry Lee Lewis se aruncă energic de pe pian, lovindu-l și brutalizându-l, Ray Charles își dezvoltă propria voce, tratând pianul cu mai multă milă, dar fără a-i acorda respectul arătat de muzicienii genului cult.

Sună ca un sacrilegiu, dar cred că Ray Charles a fost mai important decât Elvis”, declara cantautorul Billy Joel, iar dacă remarca pare șocantă, istoria s-ar putea să ne dovedească contrariul.

Ray Charles
Foto: William Morris Agency (management)/Photo by Maurice Seymour, New York.

Departe de a fi un sex symbol bine împachetat, Charles devine arhetipul muzicianului original de geniu, care transformă genurile existente în sonorități noi, gata să fie consumate atât de conaționali, cât și de melomani de pe întreg mapamondul.

Nu de alta, dar Ray ne-a și vizitat la Brașov, în 1994, atunci când line-up-ul Cerbului de Aur l-a adus în fața publicului alături de legenda funk, James Brown.

De altfel, Charles și-a consolidat renumele de mesager al culturii pop americane, mai ales dacă luăm în considerare versiunea sa din 1960 a piesei Georgia On My Mind, o declarație de dragoste față de statul american cu același nume, versiune ce a fost clasată de revista Rolling Stone pe locul 44 în topul celor mai bune cântece din istorie.

În cadrul unei vaste discografii ce numără peste 60 de albume de studio, Charles jonglează cu country, jazz, rhythm and blues, rock and roll și gospel, alternând între balade siropoase și dansante imnuri rock and roll.

Astfel, nu ar fi hazardat să spunem că la 20 de ani de la dispariție, Ray Charles rămâne unul dintre marii reprezentanți ai muzicii americane, continuând să influențeze output-ul muzical al Statelor Unite.

Ray Charles
Last concert of Ray Charles, at Salle Wilfrid-Pelletier of the Place des Arts while the Festival International de Jazz de Montréal in 2003. Photo by Victor Diaz Lamich.

Text de ALEX MUŞAT | Muzică

Cover foto: Wikipedia

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută