Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 02/06/2024
Film Artă & Cultură Festival

IOAN BIG | Iunie, fişă de parcurs festivalier

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii IOAN BIG | Iunie, fişă de parcurs festivalier Share IOAN BIG | Iunie, fişă de parcurs festivalier
iunie festivalier 2024


Iunie, fişă de parcurs festivalier

Odată cu intrarea în sezonul estival, numărul şi consistenţa pretextelor de evadare din cotidian creşte exploziv, iar calendarul lunii iunie este plin de manifestări menite să ne încânte simţurile, pentru care ar merita, eventual, să ne deplasăm chiar şi în afara urbei noastre de reşedinţă.

Dacă aruncăm o privire rapidă pe harta evenimentelor care polarizează zilele astea interesul consumatorilor de experienţe (multi)culturale, comparativ cu 2023, îl putem parafraza pe Eminescu, apropo de Glossă… toate-s vechi şi noi sunt toate. 

iunie festivalier 2024
FLOW,  Festivalul Internaţional de Dans de la Sfântu Gheorghe

Altfel spus, în general, festivalurile ce par promiţătoare sunt cam tot alea “vechi”, ceea ce nu-i rău ţinând cont că evoluţia spre propuneri “noi” se bazează mult pe expertiza acumulată în timp… aşa că mare parte din iunie este ocupată de cele două super-festivaluri faimoase, TIFF şi FITS, chiar dacă, cel puţin în Ardeal, se întâmplă şi alte evenimente care merită cu siguranţă testate: Underground Festival la Arad, între 1 şi 9 iunie, FLOW,  Festivalul Internaţional de Dans de la Sfântu Gheorghe (17-23 iunie) şi, nu în ultimul rând, Festivalul Internaţional de Artele Spectacolului ATELIER de la Baia Mare (7-15 iunie).

O zi de TIFF în plus: festivalul va avea loc până pe 24 iunie 
TIFF 2023, foto Nicu Cherciu

Revenind însă la “clasice”, la Cluj, între 14 şi 24 iunie, se consumă ediţia #23 a TIFF, cel mai important festival dedicat cinematografiei de la noi, care oferă de la an la an publicului o experienţă tot mai complexă, nu doar prin calitatea, noutatea sau ineditul filmelor proiectate, dar şi prin extensiile din spaţiul Pop culture, indiferent că suntem atraşi de cine-concerte, garden party-uri sau de propuneri gastronomice inedite.

IUNIE 2024 FESTIVALIER
FITS 2024 Pescarusul, credit foto Andrei Văleanu

Pe de altă parte, fără îndoială, FITS (21-30 iunie) rămâne ţinta “to die for” a migratorilor culturali, mai ales că, datorită temei acestei ediţii, Prietenie, la Sibiu va fi inflaţie de celebrităţi din toate artele spectacolului şi, în afară de teatru, în sutele de evenimente se va regăsi o gamă extrem de largă de forme de expresie, precum parade stradale, performance-uri şi concerte baleind întreg spectrul de gusturi.

În comparaţie cu anul trecut, vedem însă că cele două nu sunt singurele care rămân bine poziţionate în raport cu publicul lor ţintă, mai ales pe partea de muzică, penrtu că, în acelaşi weekend (21-23 iunie), la Timişoara are din nou loc Flight Festival, cu James Arthur, B.U.G. Mafia şi Subcarpaţi capete de afiş, iar la Iaşi se desfăşoară Rockanotherworld, cu un line-up în care se regăsesc artişti precum Asaf Avidan, La Chica sau Alternosfera. 

Asaf Avidan
Asaf Avidan | Rocanotherworld-2024

 

Bucharest Organ Fest
Eduard Antal | Bucharest Organ Fest

La Bucureşti, în schimb, care în 2023 a dat tonul evenimentelor muzicale de masă cu SAGA, mutat acum mai în vară, interesul se comută spre muzica cultă, prin Bucharest Organ Fest Cantus Ecclesiae (1-23 iunie), cu recitaluri de orgă susţinute de performeri reputaţi, şi Bucharest Opera Festival (7-16 iunie), având invitate cele mai importante teatre de operă și balet din România. Publicul SAGA nu rămâne însă mofluz, deoarece la Craiova vor performa Alan Walker, Dimitri Vegas & Like Mike şi Helena Paparizou la IntenCity (28-30 iunie).

iunie festivalier alan walker

Din reperele trecute în revistă, realizăm că dificultatea este, în fond, aceea de a ne drămui bine resursele, începând cu rezervele de timp liber, în tentativa de a identifica experienţa cea mai adecvată pentru fiecare dintre noi, fiindcă, să nu uităm, vara de-abia începe şi o să mai vrem cu siguranţă să ajungem şi pe la alte festivaluri îmbietoare. 

Text de IOAN BIG | OPINII

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută