Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 25/05/2024
Festival Artă & Cultură / Performing arts

Corul Madrigal și Cantus Mundi, evenimente la Iași

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Corul Madrigal și Cantus Mundi, evenimente la Iași Share Corul Madrigal și Cantus Mundi, evenimente la Iași
Corul Madrigal și Cantus Mundi, evenimente la Iași


Corul Madrigal și Cantus Mundi, evenimente la Iași

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 20:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, invită publicul din Iași la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, la Concertul Extraordinar „Madrigal pentru suflet”.

Desfășurat la invitația Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, cel mai mare festival de acest gen din România, evenimentul susținut de Corul Madrigal va aduce spectatorilor cele mai frumoase lucrări de muzică sacră și contemporană românească, aflate în repertoriul celebrului ansamblu. 

Din program fac parte și o selecție din faimosul „Florilegiu bizantin”, structurat de maestrul Marin Constantin, creatorul Corului Madrigal, precum și „Flăcări și roți”, ampla suită corală semnată de Corneliu Cezar.

Corul Madrigal și Cantus Mundi, evenimente la Iași

Biletele sunt disponibile pe platforma Bilete.ro, la LINK (www.bilete.ro/concert-extraordinar-madrigal-pentru-suflet/ )

În cadrul Festivalului de Muzică Bizantină, Corul Madrigal și Programul Național Cantus Mundi vor derula și o serie de evenimente care se adresează dirijorilor corurilor de copii, precum și a corurilor de pe lângă instituțiile de cult din Iași și din regiune.

Sâmbătă, 25 mai, la ora 10.00, formatorii Cezar Verlan, dirijorul secund al Corului Madrigal și Silvia Maxim, artistă lirică a Corului Madrigal, vor coordona două Ateliere Cantus Mundi la Palatul Culturii – Sala Voievozilor.

Atelierele se adresează cadrelor didactice (educatori, învățători, profesori etc.) și dirijorilor de coruri bisericești care doresc să aprofundeze noțiunile de notație muzicală, tehnică dirijorală și interacțiune pedagogică cu copiii.

Detalii și înscrieri sunt disponibile online, la LINKcantusmundi.com/ateliere.

Tot pe 25 mai, de la ora 14:00, Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași va găzdui Gala Cantus Mundi Iași, unde corurile de copii din Programul Național Cantus Mundi vor urca pe scena Sălii Unirea (Cinema Victoria), din Piața Unirii nr. 5.

Corul Madrigal și Cantus Mundi, evenimente la Iași

Desfășurată în perioada 23 – 26 mai 2024, ediția a VII-a a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași reunește invitați din Cipru, Bulgaria și România, iar tema evenimentului, aleasă în acord cu tematica anului comemorativ în Patriarhia Română, este Tămăduire în imnografie.

Parteneri instituționali: Senatul României, Institutul Cultural RomânInstitutul Național al Patrimoniului, Televiziunea română, Compania Națională Aeroporturi București, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, USAMV Cluj-Napoca, Vinea Apoldia Maior, Centrul de Cultură Arcuș, Federația Română de Fotbal, Clubul Sportiv Rapid București, Policolor, Carpatina, Casa Corpului Didactic

Parteneri meSâmbătă, 25 mai, de la ora 20:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, invită publicul din Iași la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, la Concertul Extraordinar „Madrigal pentru suflet”.dia: AGERPRES, Agenția de cArte, Antena 3 CNN, Bookhub, Ediția de dimineață, Euronews RomaniaEuropa FM, Itsy Bitsy, Kanal D, Kanal D2, Leviathan, Munteanu, Observator cultural, Prima TV, Radio București FM, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Trinitas TV, TVR Cultural, Zile și Nopți

CORUL MADRIGAL

Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate.

Corul Madrigal și Cantus Mundi, evenimente la Iași

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin. Programul, care reunește în prezent 2.043 de coruri și aproape 70.000 de copii din țară și diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o nouă Direcție a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

FESTIVALUL DE MUZICĂ BIZANTINĂ DE LA IAȘI

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași este cel mai reprezentativ eveniment din țară dedicat artei bizantine. Reunind cei mai renumiți interpreți, Festivalul transformă Iașul pentru patru zile într-o „capitală a cântului bizantin”. Evenimentul, de înaltă ținută culturală, găzduiește atât concerte deosebite, cât și momente liturgice, săvârșite cât mai apropiat de modul în care acestea se desfășurau în vechiul Constantinopol, inima de odinioară a Ortodoxiei.

Cea de-a șaptea ediție a festivalului de desfășoară în perioada 23 – 26 mai 2024 și reunește invitați din Cipru, Bulgaria și România. Tema principală a manifestărilor este „Tămăduire în imnografie”, iar programul festivalului include concerte de muzică psaltică și corală de inspirație bizantină, numeroase momente liturgice, un atelier de dirijat și expoziții de icoane. 

Mai multe detalii despre eveniment pot fi aflate accesând www.ibmf.ro și pagina de facebook.com/IasiByzantine.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută