Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/05/2024
Muzică

Interviu cu SATOSHI: „Prefer să las decodificarea și interpretarea muzicii mele pe seama ascultătorului”

Alina Bălan De Alina Bălan
Comentarii Interviu cu SATOSHI: „Prefer să las decodificarea și interpretarea muzicii mele pe seama ascultătorului” Share Interviu cu SATOSHI: „Prefer să las decodificarea și interpretarea muzicii mele pe seama ascultătorului”
Interviu cu SATOSHI


Interviu cu SATOSHI: „Prefer să las decodificarea și interpretarea muzicii mele pe seama ascultătorului”

Acum un an, SATOSHI își striga numele și versul în binecunoscuta serie de pe YouTube, Urbanist Sessions, și făcea comunitatea de muzică urbană să întoarcă capul datorită interpretării live a unora dintre cele mai ascultate piese din portofoliul său: Căștile mele, Mama mi-a spus și N-avem scuze.

A urmat colaborarea cu Carla’s Dreams pentru piesa Noaptea pe la 3 și iar o serie de capete întoarse, de data aceasta din mainstream.

Anul acesta, pe 12 aprilie, Satoshi ne-a pus pe masă, fără vreo reținere, un album identitar, pe numele său, +373, un material personal, dar în care se pot regăsi mulți tineri, oameni în același timp, pentru că își are desfășurarea acțiunii în Republica Moldova, loc unde a crescut artistul, dar caută personaje principale în orice colțișor în care se grăiește limba română.

Și dacă tot vorbim de identitate și origini, povestea lui Satoshi e ceva mai lungă decât scurta desfășurare de întâmplări pe care am enumerat-o mai sus, așadar astăzi, hip

Interviu cu SATOSHI
SATOSHI Foto: Mihai Turculeț

Muzica a fost întotdeauna prima alegere pentru tine sau au fost și alte opțiuni pe parcurs?

Muzica e mereu pe primul loc.

Mai nou, familia o înghesuie când dă de greu. Dar bănuiesc că orice profesie aș fi urmat, la orice altă facultate aș fi învățat, oricum mi-aș fi făcut o trupă, un mic studio, un mic concert între prieteni, măcar pentru suflet.

În clasa a 6-a, am dat de gustul muzicii rock, reprezentată pentru mine atunci, în primul rând, de Linkin Park, Limp Bizkit, Breaking Benjamin, Disturbed, Evanescence, System Of A Down, Bullet For My Valentine, Red Hot Chili Peppers, Slipknot, Drowning Pool, Seether și alte trupe de rock alternativ/nu metal secultate de adolescenții anilor 2000.

În clasa 7-a am hotărât să creăm o trupă rock cu prietenul meu cel mai bun, Vlad Nebunu – care e, astăzi, chitaristul Satoshi – în care eu eram toboșar și textier. Trupa a existat până am absolvit liceul și am plecat cu toții care încotro la studii. Eu am absolvit specialitatea Arta Actorului la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Prin anii 1 și 2 de facultate am dat de gustul rockului rusesc, apoi am avut un val de muzică electronică, gen, The Prodigy, Benassi Bros, Pakito, David Guetta, DJ Tiesto etc.

Apoi am început să cercetez mult muzica rap. De la veche la nouă, de la simplă la complexă, tehnic, liric, compozițional etc. În anul 1 de facultate am fost cooptat de trupa chișinăuiană Delta Pe Obraz unde am cântat la tobe 2 ani, apoi, la începutul anului 3 am creat Satoshi și hai-da!

Cum a început mai exact proiectul Satoshi? Și întrebarea clasică, de unde inspirația pentru acest nume de scenă?

Am creat Satoshi în toamna-iarna lui 2019, fiind anul 3 la facultate, dintr-o dorință firească de a verbaliza un fel de început de personalitate artistică ce părea să aibă ce spune.

Denumirea m-a ajutat să o aleg bunul meu prieten Iura Grom, care îmi este astăzi DJ și Tour Manager, știind că eu iubesc Japonia și cultura acesteia, animeurile și manga.

Satoshi este un nume masculin răspândit în Japonia, care ar însemna “înțelepciune”, “gândire limpede”. 

Interviu cu SATOSHI

Ce origini are muzica ta?

Aș spune Nu Metal, Chopper Rap și Pop. Printre artiștii preferați sunt Linkin Park, Metallica, 2Pac, Eminem, Carla’s Dreams, Maks Korzh, Skryptonite, Alternosfera, Breaking Benjamin, Bruce Springsteen, Bullet For My Valentine, Red Hot Chili Peppers și J.Cole.

Ascult muzică mereu, câteva ore pe zi. Ascult discografii, albume, perioade, privesc multe documentare despre muzică și diverse fenomene sau epoci sau personalități marcante ale acesteia.

Am avut perioade când mă aprofundasem în Thrash Metal – Metallica, Anthrax, Megadeth, Slayer, Sepultura, Kreator, Exodus, Dark Angel, Testament etc, apoi în Heavy Metal – Iron Maiden, Judas Priest, Black Sabbath, apoi în Golden Age/Gangsta Hip Hop – A Tribe Called Quest, The Pharcyde, Organized Konfusion, Bone Thugs n’Harmony, Company Flow, Das EFX etc, apoi Metalcore/Melodic Death Metal – In Flames, Children Of Bodom, Arch Enemy, All That Remains, Killswitch Engage, As I Lay Dying etc, apoi rap rusesc și tot așa! 

Ce îți place cel mai mult la locul din care vii?

Cahul este un oraș însorit, pe câmpie, domol și duios. E greu să spun mai concret. Locul în care te naști nu-l alegi. Mă bucur că m-a format așa cum sunt.

“+373” e un album despre originile tale, atât ca loc, cât și ca muzică. Crezi că dacă ne-am nega originile, nu am ajunge niciodată la adevăratul sine?

Cred că nu putem nega originile complet.

E ca și cum ai încerca să schimbi sistemul de operare pe unul diametral opus – se va simți o disonanță. Deja suntem cine suntem datorită sau din cauza originilor noastre.

Ele sunt prea adânci ca să poată fi extirpate complet. Părerea mea. Mai sănătos este să le acceptăm și să corectăm ce ni se pare nesănătos. 

Cum s-a conturat acest album? Povestește-mi despre el…

Îndată ce am lansat primul meu album – “Rush”, în 2022, am simțit o împlinire și o plăcere de la ce am făcut.

Am simțit ceea ce simți când termini să faci curățenie generală în casă, când termini de săpat în grădină, de tăiat lemne, de cules strugurii. E o senzație a sensului vieții, e ideea că data viitoare voi face așa și pe dincolo, voi spune altfel, voi face să sune altfel și tot așa.

Cu așa gânduri am pornit lucrul la albumul “+373” și cu așa gânduri voi începe lucrul asupra următorului.

De data asta, am vrut să fie un album mult mai identitar, autentic și personalizat ca limbaj, clar ca gând și în general, având gândul în capul mesei.

Am vrut să scriu mult, tăios, clar, divers.

Am vrut un album cu multe piese (sunt 16) și multe teme și stări, cu multe perspective, cu skituri, cu sunet tare și totul clar și compresat. Sper că am reușit. 

Interviu cu SATOSHI

Ce energie vibrează în întreg materialul? Sau ce fel de energie ar trebui să transmită după ce e ascultat?

Albumul are trei tipuri de piese/energii/stări:

1. Piese energice, cu drive, de pus la sport, în mașină la viteză, la petreceri cu mesaj fie motivațional, fie cu un ton cinic, fie cu representuri clasice rap în cheia “this is where I’m from”.

2. Piese triste, depresive pentru căști, izolare și stări vulnerabile.

3. Piese moderate ca tempou și intensitate energetică, bazate pe text, reflecții, gânduri, de pus în căști la plimbare, de ascultat în context cu tot albumul. 

Toate piesele Satoshi sunt semnate de tine. Ce este creativitatea, o sclipire sau un mușchi care trebuie antrenat?

Este o sclipire care apare în măsura antrenării mușchiului. 

Interviu cu SATOSHI

Spune-mi povestea unei piese de pe album pe care ai vrea să o audă toată lumea.

Prefer să las decodificarea și interpretarea pe seama ascultătorului. Să își pună întrebări și să își imagineze scenarii. Eu așa iubesc să ascult muzica artiștilor preferați.

Două întrebări inspirate din piesele tale. Prima e despre “1K1”. Unde îți găsești motivația? 

Motivația este în frica trecerii timpului și în modelul celor care ne-au dat viață și exemple de făcut și de urmat. 

,,Eu chiar am văzut”… Ce ai făcut când nu ai mai știut ce să faci? 

Am plâns, am înțeles cât sunt de neputincios. Am strâns pumnii și am mers mai departe, privind altfel lumea. Mai cu grijă, mai cu suflet. 

Apropo de concertul din Quantic, de pe 23 mai, ce înseamnă pentru tine un performance de calitate?

Concertul bun este concertul despre care se vorbește peste ani. Este concertul în care uiți că ești la concert și pur și simplu trăiești o emoție comună alături de sute sau mii de alte inimi la fel. 

Interviu de ALINA BĂLAN

Foto header: Mihai Turculeț

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută