Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/05/2024
Artă & Cultură

Premieră în România: Sibiul va avea primul institut de cercetare pentru artele spectacolului

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii Premieră în România: Sibiul va avea primul institut de cercetare pentru artele spectacolului Share Premieră în România: Sibiul va avea primul institut de cercetare pentru artele spectacolului


Guvernul României va aproba în ședința de joi înființarea la Sibiu a Institutului de Cercetare pentru Artele Spectacolului (ICAS), înainte cu o lună de deschiderea celei de-a 31-a edițiia Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

ICAS va fi primul institut de cercetare pentru artele spectacolului din România și va funcționa în clădirea Parohiei Romano Catolice din Piața Mare a orașului, la inițiativa Ministerului Culturii și Academiei Române, potrivit proiectului de hotărâre.

Instituția va funcționa în subordinea Academiei Române, cu 22 de angajați, și va fi condusă de un director numit pentru o perioadă de 4 ani, prin decizie a preşedintelui Academiei României.

Înfiintarea ICAS la Sibiu reprezintă ”un pas firesc pentru încununarea activităților lui Constantin Chiriac, fondatorul și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu,care de-a lungul celor 31 de ani de existență a creat aici ”un nucleu de educație, cercetare și cultură”, se menșionează în HG inițiată de Ministerul Culturii și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la solicitarea Academiei Române.

Premieră în România: Sibiul va avea primul institut de cercetare pentru artele spectacolului
ICAS va fi primul institut de cercetare pentru artele spectacolului din România și va funcționa în clădirea Parohiei Romano Catolice din Piața Mare.

”Înființarea ICAS, în subordinea Academiei Române, reprezintă un pas firesc pentru încununarea activităților de cercetare în domeniile artele spectacolului, educație și pedagogie teatrală, arte vizuale și management cultural, întreprinse la Sibiu, prin structurile înființate de prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, începând cu 1993, an care a marcat prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Împreună cu Teatrul Național ,,Radu Stanca” Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Platforma Internațională de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural, Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS), Bursa de spectacole de la Sibiu, Aleea Celebrităților/Sibiu Walk of Fame, Micro – Folie Sibiu, Programul Internațional de Voluntariat și Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, s-a creat un nucleu de educație, cercetare și cultură care funcționează pe principiul vaselor comunicante.

Pe de altă parte, România nu deține niciun institut de cercetare în domeniul artelor spectacolului, spre deosebire de Polonia care deține nu mai puțin de 19 institute”, se menționează , se menționează în nota de fundamentare.

ICAS va fi primul institut de profil din România și va contribui ”la dezvoltarea patrimoniul cultural și artistic al marilor festivaluri din țară, festivaluri cu relevanță la nivel internațional”.

Cea de-a 31-a ediție a FITS are loc la Sibiu, în perioada 21 iunie – 30 iunie, cu tema ”Prietenie”.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută