Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 19/05/2024
Muzică

LIVE | Călătoria către rock progresiv a lui RICK WAKEMAN

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii LIVE | Călătoria către rock progresiv a lui RICK WAKEMAN Share LIVE | Călătoria către rock progresiv a lui RICK WAKEMAN
RICK WAKEMAN


Călătoria către rock progresiv a lui RICK WAKEMAN

În 2024, Rick Wakeman, magicianul fantastic al sintetizatoarelor, își ia adio de la reprezentațiile live, într-o încununare a unei cariere de peste jumătate de secol.

Artist eclectic, Wakeman este un exemplu grăitor al creatorilor de la sfârșitul anilor ’60, atunci când o bună parte dintre tinerii muzicieni ai Marii Britanii îmbină muzica pop cu influențe clasice, iar dacă debutul discografic al tânărului pianist, The Six Wives of Henry VIII, este lansat în contextul constrângerilor financiare ale casei de discuri (Wakeman pozează pe copertă în fața unor statui de ceară ale nevestelor lui Henry al VIII-lea, uitând însă să tragă cortina, permițându-i unei statui a președintelui Richard Nixon să îi strice puțin estetica renascentistă), următorul LP, Journey to the Center of the Earth, se dovedește a fi un exemplu de rock progresiv over the top, plin de virtuozitate instrumentală, melodii complexe și ritmuri excentrice.

Bazat pe romanul lui Jules Verne, Journey to the Center of the Earth reprezintă o extensie a fascinației muzicienilor romantici față de crearea operelor inspirate din surse extra-muzicale, condimentate acum cu chitare electrice și sintetizatoare imense.

Nu de alta, dar excentricitățile lui Wakeman erau deja legendare: pentru a acoperi costurile astronomice ale înregistrării albumului, acesta și-a vândut câteva mașini și s-a împrumutat până peste cap.

Lansat în luna mai a anului 1974, LP-ul înregistrat live la Royal Festival Hall din Londra devine unul dintre punctele de referință ale rock-ului progresiv britanic, un gen de muzică ce nu îndemna publicul la dans, ci la ascultare activă.

Dacă Elton John l-a „aruncat pe Chopin pe fereastră” la auzul lui Elvis Presley, Wakeman nu se descotorosește atât de ușor de muzica clasică, ci o îmbină cu noul subgen al rock-ului, menit să demonstreze că muzica instrumentelor cu distors poate să ofere un spațiu de desfășurare tinerilor pasionați de istorie sau literatură.

Succesul mainstream al rock-ului progresiv nu a durat mult, însă Wakeman a continuat să popularizeze genul, cu creații de mare virtuozitate și apariții scenice extrase din basme și povești cu cavaleri rock and roll.

RICK WAKEMAN

Rick Wakeman (1975)

O prezență cât se poate de fascinantă a muzicilor complexe, Wakeman continuă să influențeze generații întregi de artiști, fapt demonstrat și de reprezentațiile recente, realizate atât pe teritoriul Marii Britanii, cât și în Statele Unite.

Desigur, pentru unii, prezența pe scenă a unui muzician septuagenar îmbrăcat într-o capă fantastică ar părea un eveniment curios, însă pe lângă apariția excentrică, Wakeman reprezintă una dintre marile voci ale unui gen ce pare că și-a părăsit de mult perioada de glorie.

Text de ALEX MUȘAT | OPINII

Citește mai multe articole din MUZICĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută