Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 16/05/2024
Muzică

Conferința ECHO | CARINA SAVA: „Cred că industria muzicală e în continuare dominată de bărbați, dar femeile devin din ce în ce mai vizibile.”

Antonia Neagu De Antonia Neagu
Comentarii Conferința ECHO | CARINA SAVA: „Cred că industria muzicală e în continuare dominată de bărbați, dar femeile devin din ce în ce mai vizibile.” Share Conferința ECHO | CARINA SAVA: „Cred că industria muzicală e în continuare dominată de bărbați, dar femeile devin din ce în ce mai vizibile.”
Carina-Sava-Conferinta-ECHO


Conferința ECHO | CARINA SAVA: „Cred că industria muzicală e în continuare dominată de bărbați, dar femeile devin din ce în ce mai vizibile.”

CARINA SAVA este unul dintre oamenii care au adus schimbare în lumea muzicale, din dreapta trupelor VAMA, Vunk și byron, dar și pentru femeile din peisajul creativ al acestei industrii.

A început ca absolventă a facultății de comunicare și relații publice, apoi a continuat cu un masterat în Artist Management la Berklee College of Music.

În 12 ani de activitate într-o industrie pe cât de frumoasă, pe atât de complexă și dinamică, Carina devine Co-Fondatoare şi Vice Preşedinta RAW Music, asociația care organizează anual Mastering the Music Business, una dintre cele mai importante conferințe din Europa Centrală și de Est dedicate industriei muzicale.

Mai târziu, în 2020, Carina fondează și propria agenție de management artistic, Watermelon Agency.

Astăzi este despre omul din spatele realizărilor, despre inițiatoarea proiectului Women in Music România și despre cel mai nou eveniment din portofoliul său și al întregii echipe – ECHO – conferința care se va desfășura pe 21 mai 2024, la Cinema Elvire Popesco, şi care aduce împreună femeile ce ne inspiră, atât din industria muzicală, cât și din alte domenii creative

Carina-Sava-Conferinta-ECHO

Carina, ești manager pentru nume mari din muzica românească, de ani de zile, și ești implicată în inițiative menite să dezvolte industria muzicală și să modeleze vocea pe care femeile o au în această lume creativă. O curiozitate firească ar fi: de ce ai ales lumea muzicii? 

Ei bine, nu am ales-o eu, dimpotrivă. Îmi amintesc că eram în facultate, studiam comunicare și relații publice și mă gândeam la ce mi-ar plăcea să fac în viitor.

Eram deschisă la oportunități diverse – să lucrez în agenție de PR sau publicitate, în companii antreprenoriale sau corporații, să fac PR în business sau politică… Un lucru era sigur: nu voiam divertisment (muzică, film sau televiziune) pentru că mi se părea o lume prea superficială. Ştii cum se spune… dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i ce planuri ai :))

Am ajuns în muzică întâmplător, când l-am cunoscut pe Tudor Chirilă, în ultimul an de facultate. Studiam încă în Timişoara şi am început să colaborez cu el, alături de prietena şi colega mea, Paula Ionescu, pe diverse proiecte de PR şi copywriting. La finalul facultăţii ştiam că vrem să venim în Bucureşti la master, iar Tudor ne-a propus un job la Agenţia de Vise.

În mintea mea, era ceva temporar, până găseam un alt job la vreo agenţie de publicitate. Era 2008. M-a prins microbul şi am continuat să lucrez cu Tudor şi VAMA până spre final de 2020.

Carina-Sava-Conferinta-ECHO

Cum și-a dat seama Carina, omul, că își dorește să devină acea persoană care va aduce modificări pozitive în viețile artiștilor, tinerilor și a oamenilor din industriile creative?

Aşa cum povesteam mai sus, eu am ajuns destul de întâmplător în industria muzicală.

La început făceam PR, ajutam la organizare de evenimente şi la orice era nevoie. În 2011, am început să fac booking şi management pentru VAMA şi pentru Tudor, ceva total nou, fără experienţe similare anterioare, cu multă teamă că habar nu am ce fac.

Îmi plăcea la nebunie munca mea, dar în acelaşi timp venea la pachet cu multă anxietate pentru că nu prea aveam pe cine să întreb dacă fac bine sau rău, nu aveam o educaţie specifică (până în 2015 când am început masterul de la Berklee).

Pe măsură ce am crescut şi am început să lucrez cu oameni mai tineri, interni, colaboratori, studenţi, am încercat să rămân conectată şi atentă la ei pentru că îmi aminteam cum fusese pentru mine la începuturi.

Deşi nu au fost nişte decizii 100% conştiente şi implicarea mea în proiecte educaţionale şi de mentorship a venit oarecum natural, în spatele ei stă sentimentul că mie mi-ar fi prins foarte bine astfel de iniţiative când eram mai mică, mi-ar fi plăcut să fi avut parte de aşa ceva. 

Carina-Sava-Conferinta-ECHO

Acum că am aflat de unde dragostea pentru muzică și pentru schimbare, și ca am înțeles de unde a început totul, cum arată acest tot acum? Cum arată o zi întreagă și obișnuită din viața ta? 

Care dintre zile? :)) Că nu prea seamănă între ele 🙂

Depinde foarte mult de perioadă, dar în general e un mix de întâlniri sau call-uri, mesaje pe foarte multele grupuri de Whatsapp (numai pentru VUNK avem vreo 10 grupuri), emailuri şi telefoane. Încerc să trec măcar o dată pe zi printr-un document în care am un fel de privire de ansamblu pentru toate proiectele – obiective mai mari şi diverse deadline-uri.

E foarte uşor să te pierzi în task-uri mărunte şi urgente şi să uiţi de lucrurile importante, dar care poate nu ard încă…

Apoi mai sunt evenimentele mai mici sau mai mari, de la bookclub-ul lunar al lui Dan Byron, concertele artiştilor cu care lucrăm, câte un eveniment cu fanii VUNK, HerStory by Women in Music în fiecare lună, workshop-uri pe care le organizăm.

Totuşi, sunt şi câteva lucruri constante în viaţa mea, îmi încep ziua cu 10 minute de meditaţie dimineaţa şi un pic de lectură, uneori o tură de alergat în parc. 

Carina-Sava-Conferinta-ECHO

Într-un parcurs atât de frumos și de complex, ne poți spune acele 3 lecții pe care acum le-ai învățat, dar pentru care ai fi dat timpul înapoi să le fi auzit mai devreme? 

Am învăţat enorm în ultimii ani şi învăţ în continuare… Dar mi-ar fi plăcut să fi înţeles mai devreme că odihna, somnul, joaca, timpul pentru mine nu sunt un lux, ci lucruri de bază care mă ajută să fiu mai productivă pentru artişti şi o colegă mai bună pentru cei cu care lucrez.

Am mai învăţat că e foarte important să alegi atent oamenii cu care te înconjori, că ei determină în mare măsură calitatea vieţii tale, că e ok să dispară oameni din viaţa ta, vor face loc altora care aduc mai multă plus valoare şi bucurie.

Şi, foarte important, am învăţat că am voie să mă răzgândesc, că e chiar firesc ca pe măsură ce cresc şi mă dezvolt să-mi schimb opiniile şi credinţele.

Carina-Sava-Conferinta-ECHO-HEADER-Event-Women-in-Music-RO-2023

Pentru că le-am auzit pe cele pe care deja le-ai învățat și pentru că suntem oameni în continuă schimbare și nevoie de descoperire, ne poți spune acele 3 lucruri pe care ți-ai dori din tot sufletul să le înveți de acum înainte, fie că vorbim despre hobby-uri, fie că vorbim despre noi abilități profesionale? 

Oh, de unde să încep? 🙂

În acest moment învăț două limbi străine noi – italiana și swahili (așa mult mi-a plăcut vacanța din Kenya de anul trecut). Dar mi-ar plăcea ca pe viitor să încerc și altele. Nu am o listă acum, dar dacă va exista oportunitatea, o să ma prind eu…

Apoi, de câțiva ani am început să fiu interesată de istorie, citesc cărți de profil și mi-ar plăcea să înțeleg mult mai bine lumea în care trăim, cum am ajuns aici, să descopăr culturi noi, dar nu doar prin lectură, ci și prin călătorii.

Profesional, simt că am foarte multe de învățat despre business și antreprenoriat, mă gândesc la niște cursuri de finanțe, deși recunosc că aici e mai mult despre nevoie, decât despre plăcere.

Între timp am mai început niște cursuri online de marketing și leadership, două subiecte care mi se par utile și importante în activitatea mea de management artistic, dar și pentru proiectele Women in Music.

Carina-Sava-Conferinta-ECHO

Și cum toate inițiativele tale ne-au captat atenția, și ne-ar fi greu să alegem pornind de la alt criteriu, vom lăsa timpul să departajeze. ECHO este cel mai nou și cel mai apropiat eveniment organizat de Women in Music România. Vrem să știm cât mai multe despre povestea unei noi inițiative dedicate femeilor din industria muzicală și industriile creative. 

Anul trecut am făcut foarte multe proiecte cu Women in Music și am decis că în 2024 nu vom mai iniția așa multe evenimente mici, în schimb le vom continua pe cele începute și vom face un singur proiect nou, dar mai mare.

Așa a apărut ideea unei conferințe despre diversitate de o zi în care să avem 3 teme principale: leadership feminin, authority gap și femei care modelează lumea în care trăiesc. Vom avea un mix de discuții moderate și prezentări, dar și câteva momente artistice foarte speciale. Și vom încheia ziua cu documentarul De ce mă cheamă Nora când cerul meu e senin, pentru că ne-am dorit tare să profităm de faptul că organizam evenimentul la Cinema Elvire Popesco.

Suntem extrem de mândre de acest eveniment, dar recunosc că a venit și cu multă presiune pentru că e diferit de tot ce am mai făcut până acum. Și asta în contexul în care suntem împlicate în organizarea unei conferințe internaționale mult mai mari – MMB. Doar că ECHO are o altă structură și alte obiective, deci am cam ieșit din zona de confort. Din nou 🙂

Carina-Sava-Conferinta-ECHO

Vorbeai despre dezvoltarea unei industrii mai echitabile. Care au fost obstacolele cu care te-ai întâlnit în toți anii tăi de activitate în acest sens, cum ai simțit că este timpul să abordezi acest subiect, și chiar să aduci echilibru în peisajul muzical din țară?

Cred că dezechilibrele de gen din societatea românească se manifestă și în industria muzicală, uneori mai direct și mai vizibil, dar adeseori mult mai subtil. 

Am constatat în timp, atât din experiențe personale, cât și din ale prietenelor și colegelor mele, că femeile din România au acces la joburi și funcții, dar asta nu înseamnă că primesc și același respect, recunoaștere și recompense financiare ca bărbații din roluri similare.

Uneori asta vine și din faptul că femeile nu sunt la fel de vocale în a-și cere aceste drepturi, lasă mai mult de la ele, negociază excelent în business pentru artiștii și proiectele pentru care lucrează, dar le e mai greu să negocieze pentru ele însele.

Cred că industria muzicală e în continuare dominată de bărbați, dar femeile devin din ce în ce mai vizibile.

Cred că munca Women in music a ajutat mai multe femei din industrie – fie la început de drum, fie cu experiență vastă – să-și găsească vocile, să aibă mai multă încredere în ele, să se arate mai mult.  

Carina-Sava-Conferinta-ECHO

La final de povești, care e acel gând cu care trebuie să vină participanții la prima ediție a conferinței ECHO și care este mesajul cu care aceștia trebuie să plece după o zi întreagă de workshopuri, paneluri interactive, sesiuni de networking și momente artistice?

Mi-aș dori ca oamenii să vină la ECHO cu mintea deschisă, fără idei preconcepute, să-și rupă o zi din calendar pe care să o petreacă alături de noi, cu povești inspiraționale, care să le dea mai multe perspective despre lumea diversă în care trăim.

Sper că oamenii vor pleca de la eveniment mai plini de încredere, cu mintea mai deschisă și, foarte important, cu mesajul Women in Music – strong women build each other up

Interviu de ANTONIA NEAGU

Foto: Arhiva personală Carina Sava

NOTĂ: Evenimentul ECHO se va desfășura pe 21 mai 2024, la Cinema Elvire Popesco, începând cu ora 9:00. Întregul program al conferinței poate fi consultat pe https://www.womeninmusic.ro/program-echo/.

Carina Sava

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută