La Teatrul Odeon și la Filarmonica George Enescu/Ateneul Român, Clasic e cu adevărat fantastic!
Ați auzit de proiectul Clasic e fantastic? Răspunsul, mai exact răspunsurile pe care mi le-aș dori ar fi:
- Daaaaaa! Când eram mic, mama m-a dus la spectacolele Copilăria marilor muzicieni, de la Odeon,și apoi, când am mai crescut, m-a dus și la Ateneu, la concerte, unde am aflat cum să înțeleg muzica. Mi-au plăcut mult toate evenimentele Clasic e fantastic, care mi-au netezit drumul către muzica clasică. Nu pot spune că merg constant la concerte, dar… nici nu mă feresc de ele, când mi se oferă. (tânăr în jur de 20 de ani)
- Daaaaaa! Acum 14 ani era singura ocazie să îmi duc copii într-un loc minunat, Ateneul Român, unde să asculte muzică clasică, explicată pe înțelesul lor. Și, trebuie să recunosc, am aflat și eu multe lucruri frumoase și interesante, pe care nu le știam. Toate vârstele au avut numai de profitat. (părinte încă tânăr)
- Daaaaaa! În sfârșit am avut un eveniment la care să pot merge cu elevii mei din clasele I-IV, să le deschid calea spre universul muzicii clasice. În 14 ani am dus trei generații la Ateneu, acum o duc pe a patra. Câte patru ani fiecare. (această învățătoare chiar există)
- Daaaaaa! Eu sunt dirigintă la clase mai mari, la un liceu din Ploiești. Ne-am organizat, am fost ajutați cu autobuze și am venit cât am putut de des. La început, i-am convins greu, apoi… fiecare concert era o bucurie! (și această dirigintă chiar există)
Pentru cei care, totuși, nu au aflat încă de existența Clasic e fantastic, explic: este vorba de un proiect de educație prin și pentru muzică, realizat în parteneriat cu Teatrul Odeon și cu Filarmonica George Enescu.
La Odeon, doi șoricei, Sică și Rică, împreună cu prietena lor, pisicuța Lola, vă povestesc cum au trăit ei, în timp, în vioara lui Vivaldi, în orga lui Bach, în clavecinul lui Mozart, în pianul lui Chopin, în grădina din fața casei familiei Enescu… despre cum au copilărit aceștia, despre bucuriile și tristețile lor, despre munca de zi cu zi în fața instrumentului și mai ales despre felul în care toți au învățat să scrie muzică și să se bucure de ea. 13 mari compozitori așteaptă la teatru copiii care doresc să îi cunoască.
Concertele de la Ateneu se adresează celor care au peste 7 ani. Lor li se propune să afle, o dată pe lună, cum să înțeleagă muzica și literatura, muzica și dansul, muzica și teatrul, muzica și filmul, muzica și artele plastice.
Mă bucur să vă pot invita sâmbătă, 11 mai, ora 11, în Sala mare a Ateneului, la un concert Clasic e Fantastic.Cum să înțelegem muzica veche, intitulat poetic „Așa a fost odată”.
Veți avea ocazia să vedeți și să ascultați instrumente vechi, cu forme și nume ciudate, precum arciliuto, flauto traverso, viola da gamba, mânuite de membri ai Centrului de muzică veche al Universității Naționale de Muzică București.
Și am lăsat ce e mai spectaculos la urmă: în acest concert va răsuna maiestuos și marea orgă din Ateneul Român! În program: lucrări de Bach, Haendel, Vivaldi, Abel, Lully, Merula…
Vă așteptăm cu mare drag!
Text de Cristina Sârbu | JUNIOR
Cover foto: Mihai Ciobanu