Serialul „Despre bani și sânge” sau cum să vinzi o planetă… fără TVA
Serialul francez Despre bani și sânge, care va avea premiera pe 13 mai, dată din care toate cele 12 episoade vor fi integral disponibile în biblioteca VOD din Focus Sat app, reprezintă una dintre cele mai antrenante producţii Canal+ Original din ultimii ani… apreciere deloc exagerată în condiţiile în care serialul este inspirat din realitate, deci, aparent, nu ar putea surprinde prin întorsături de situaţie spectaculoase sau eroi memorabili.
Şi, totuşi, o face, fiindcă Despre bani și sânge impresionează şi captivează publicul prin modul antrenant şi nuanţat în care prezintă povestea unor şmecheraşi de cartier, plini de inventivitate, care se îmbogăţesc din deturnări de TVA speculând o conjunctură favorabilă, apărută din tentativa statului de a gestiona o problemă arzătoare, la propriu… încălzirea globală.
Până la urmă, de ce să nu taxeze unii “băieti deştepţi” orice intenţie de a proteja planeta? Sau să fenteze plata taxelor?
În fond, mai bine rămân banii în familie decât în… atmosferă.
Noul serial de la Focus Sat are ca punct de plecare învârtelile a doi sefarzi tunisieni, escroci absolvenţi de „şcoala vieţii” în arondismentul Belleville din Paris, cartier foarte primitor cu valurile de emigranţi încă de acum un secol, rămas celebru nu doar pentru efervescenţa vieţii artistice, ci şi prin eterogenitatea manifestărilor în spaţiul public al mixului etnic – comunităţile evreieşti, maghrebiene, asiatice – care îl populează.
Ca să-şi facă viaţa uşoară, tandemul are deja pusă la punct o metodă de a face bani prin eludarea plăţii TVA-ului la vânzarea de echipamente domestice prin firme-fantomă înfiinţate în paradisuri fiscale, doar că aspiră la mai mult, vrea să dea o lovitură de miliarde de euro, iar pentru a-şi pune în aplicare planul au nevoie de un complice care nu aparţine mediului interlop, ci de un finanţist respectabil, cel puţin în aparenţă.
Ideea?
Să câştige prin neplata către stat a taxelor din tranzacţii cu credite… de poluare.
Ineditul acestei fărădelegi face necesară o paranteză explicativă, întrucât scenariul serialului se bazează pe cartea D’argent et de sang, scrisă de jurnalistul de investigație Fabrice Arfi, ce descrie anchetarea unei escrocherii de proporții uimitoare petrecute în Franța cu mai bine de un deceniu în urmă, pe care presa a descris-o drept „frauda secolului”, în contextul în care întreaga lume, grav afectată de recesiunea mondială din 2008/2009 (falimentul Lehman Brothers, criza creditelor ipotecare etc), acorda mai puţină atenţie celei climatice.
Altfel, că încălzirea globală nu mai reprezintă doar un scenariu născut în mintea autorilor de SF, ci o realitate a zilelor noastre pe care o simţim cu toţii acum datorită impredictibilităţii şi instabilităţii condiţiilor meteo, iar faptul că aceasta e o consecinţă a lipsei de respect faţă de mediu nu poate fi contestat ţinând cont de nivelul de poluare în care am ajuns să trăim.
De-abia la începutul acestui mileniu, deci foarte târziu, prin Protocolul de la Kyoto, am început real să ne punem problema, la nivel global, de a acţiona ca specie pentru reducerea emisiilor de carbon, cele care contribuie la crearea efectului de seră.
Una dintre măsurile implementate atunci a fost plafonarea nivelului de poluare al operatorilor economici prin impunerea unor cote specifice profilului acestora (certificatele de carbon), asociată însă – în Uniunea Europeană din 2003 – unui sistem de comercializare care să ofere posibilitatea companiilor de a cumpăra “dreptul de a polua” (peste cota autorizată) de la unele organizaţii mai grijulii cu mediul, deci cu rezervele de CO2… ne-emise.
Mai mult, în 2004, s-a ajuns la concluzia în Comisia Europeană ca acest drept tranzacţionabil să fie purtător de TVA şi, la scurtă vreme, au început să apară bursele naţionale de cote de carbon.
Companiile europene primeau deci credite pe care le putea vinde sau cumpăra pe o piață bursieră dedicată şi aproape imediat au apărut profitori care au speculat breșa din legislația locală, achiziţionând aceste credite din străinătate (fără TVA) pentru a le vinde (cu TVA), în acest caz în Franța, folosind conturi offshore.
Daunele provocate statului francez de către escrocheria care se află în centrul poveştii serialului Despre bani și sânge de pe Focus Sat s-au ridicat la 1,6 miliarde de euro, în timp ce UE a pierdut cel puțin 6 miliarde de euro!
Cum a fost posibil ca doi cocalari din Belleville, expansivul Fitous, zis şi „L’Élégant” (Ramzy Bedia) și bonomul Bouli (David Ayala), cu ajutorul broker-ului ahtiat după jocurile de noroc, Jérôme Attias (Niels Schneider), să realizeze o asemenea performanţă ilegală ieşită din comun, ne povesteşte pe micile ecrane într-un mod hiper-captivant reputatul cineast Xavier Giannoli, laureat cu două Premii César pentru Illusions perdues (2021) şi nominalizat la Palme d’Or pentru Quand j’étais chanteur (2006) și À l’origine (2009).
Componenta care generează suspansul şi prin urmare, ritmul alert al serialului, o reprezintă ancheta condusă out-of-the-box de către fostul magistrat Simon Weynachter (interpretat memorabil de starul francez Vincent Lindon – Titane, The Measue of a Man), care descoperă embrionul înșelătoriei în timpul verificării de rutină a unui transport de panouri solare.
Văduv pentru care profesia e o cale de distanţare de problemele personale legate de fiica sa junkie, acesta devine obsedat de prinderea lui Attias și înființează în cadrul Directiei Vămilor o divizie total independentă dedicată cazului, inspirată de Guardia di Finanza italiană, care să răspundă nu în faţa Ministrului de Interne, ci a celui de Finanţe, capabilă să urmărească traseul global al banilor şi să demonteze scheme financiare internaţionale… pentru că acţiunea din Despre bani și sânge ne poartă din milieu-ul condus de comunităţile etnice din Belleville până la Bursa din New York şi din lumea bogătaşilor care bântuie prin Deauville în cea a cazinourilor din Manila sau Las Vegas.
Dincolo de distribuţia stelară, a căror capete de afiş sunt Vincent Lindon şi Niels Schneider, ambii premiati cu César, cărora li se alătură Olga Kurylenko (James Bond’s Quantum of Solace, Black Widow), care joacă rolul iubitei lui Attias, trebuie remarcată forţa creativă a celor care au făcut dintr-o poveste reală despre anoste „inginerii” financiare un remarcabil hibrid între Crime-Drama şi Eco-Thriller, pentru că Giannoli a colaborat la realizarea Despre bani și sânge, pentru imagine şi muzică, cu talentatul DoP Christophe Beaucarne (vezi Mr. Nobody cu Jared Leto), de 5 ori nominalizat la César, şi, respectiv, compozitorul de muzică electronică Erwan Castex a.k.a. Rone, premiat la Cannes (Les Olympiades, Paris 13e) şi câştigător, la rândul său, a unui César (Night Ride).
Deopotrivă prin reuşita spectacolului cinematic şi prin temele de meditaţie pe care le propune spectatorului, indiferent că acestea se referă la modul în care statele, prin birocraţii săi, tratează chestiunea încălzirii globale prea adesea mercantil, “pe bani”, sau la potenţiala gravitate a impactului socio-economic al pervertirii funcţiilor comunităţilor, al legăturilor “de sânge”, serialul Despre bani și sânge din aplicatia Focus Sat se relevă a fi un must-see al acestei primăveri.
Text de IOAN BIG
Mai multe informații despre Focus Sat:
- Web: www.focussat.ro
- Facebook: FocusSatRomania
- Instagram: focussat.ro