Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/05/2024
TV

EXCLUSIV | Despre serialul STAR TREK: DISCOVERY cu actorii MARY WISEMAN, WILSON CRUZ şi BLU DEL BARRIO

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii EXCLUSIV | Despre serialul STAR TREK: DISCOVERY cu actorii MARY WISEMAN, WILSON CRUZ şi BLU DEL BARRIO Share EXCLUSIV | Despre serialul STAR TREK: DISCOVERY cu actorii MARY WISEMAN, WILSON CRUZ şi BLU DEL BARRIO
Star Trek Discovery


Despre serialul STAR TREK: DISCOVERY cu actorii MARY WISEMAN, WILSON CRUZ şi BLU DEL BARRIO

Serialul Star Trek: Discovery, ajuns la sezonul cu numărul cinci, prezintă echipajul U.S.S. Discovery, condus de căpitanul Michael Burnham, în efortul de a desluşi un mister care îl va trimite într-o aventură epică prin galaxie.

Pentru că Discovery, pe care îl puteţi viziona integral pe platforma SkyShowtime, ajunge astfel la final, ne-am bucurat de oportunitatea de a avea un scurt dialog, în exclusivitate pentru România, cu trei dintre interpreţii unora dintre rolurile principale, Mary Wiseman (Sylvia Tilly, “sufletul serialului”, ofiţer pe Discovery care ajunge profesoară la Academie), Wilson Cruz (medicul Hugh Culbert, soţul inginerului-şef de pe navă, Paul Stamets) şi Blu del Barrio (Adira Tal, primul personaj non-binar din istoria Star Trek), mai ales că acţiunea din serial a început prin a fi plasată înainte de Star Trek: Original Series şi a continuat apoi în viitor, în secolul XXXII, implicând personajele într-o succesiune inedită de situaţii, care le-au pus la încercare versatilitatea performativă.

În aceste condiţii, curiozitatea noastră a fost legată de modul în care a evoluat raportul fiecăruia cu propriul personaj, personalitatea acestora nuanţându-se semnificativ pe parcursul anilor în care au filmat sezoanele serialului, în funcţie de modul în care a evoluat povestea din Star Trek: Discovery.

Star Trek Discovery

Spuneti-mi fiecare, vă rog, cum se defineşte personalitatea personajului vostru în acest sezon final din Star Trek: Discovery. Cum arată portretul fiecăruia, schiţat prin cuvinte?

Blu del Barrio: Pentru acest al cincilea sezon, vreau să folosesc cuvântul “încrezător” în ce-i priveşte pe Adira, pentru că eu cred că au ajuns la cel mai înalt grad de încredere în sine de la începutul prezenţei lor în serial şi asta pentru au ajuns să se simtă acasă pe Discovery.

Cred că, încă de la bun început, chiar din primele episoade din sezonul cinci, se poate vedea că se simt în sfârșit confortabil acolo unde se află, datorită relațiilor pe care le-au cultivat pe această navă, dar și cu membrii familiei lor regăsite. Încă mai sunt temători și anxioși, dar cred că au evoluat mult spre stadiul de adult, iar această nuanţare a fost pentru mine extrem de plăcut de interpretat.

Star Trek Discovery

Care au fost momentele esenţiale în evoluția Adirei Tal, care i-au dus până la ceea ce sunt acum?

Blu del Barrio: Cred că un asemenea moment este îmbarcarea pe navă pentru întâia oară, atunci când se vede pe fața lor că şi-ar dori să rămână aici, înainte de a mărturisi asta altcuiva.

Acele prime interacțiuni cu echipajul și cu tot restul lumii au fost realmente pivotale în luarea acestei decizii de către Adira. În mod evident, faptul că au devenit gazde [pentru simbiontul Trill] a fost un alt moment foarte important pentru ei, care le-a schimbat viața și le-a schimbat modul în care se percep pe sine, dar și pe toți cei din jurul lor, modul în care gândesc și cum se raportează la lume.

De asemenea, în sezonul cinci se întâmplă niște lucruri care sunt destul de importante pentru ei, decizii dificile, atent gândite, care determină un anume un pas înainte pe care îl fac și care arată multă inițiativă… despre care nu cred că e ceva pe care să-l fi făcut mai devreme. 

Star Trek Discovery

Mary, tu ce-mi poţi spune despre cum stadiul în care se află acum a ta Sylvia Tilly?

Mary Wiseman: Cred că, în sezoanele anterioare, Tilly a avut o abordare a modului în care îşi trăia şi negocia viața pe o asemenea navă stelară care s-a bazat constant pe o atitudine temătoare și scuze frecvente pe care şi le găsea pentru ea însăşi… asta nu pare să fie cazul în acest sezon.

Pentru că ea se simte mult mai bine poziţionată, mult mai stăpână pe sine și este capabilă acum, cu adevărat, să dea răspunsuri pe măsură în interacţiunile pe care le are.

Sigur că o face în continuare în felul ei, dar nu mai pare a fi un costum pe care doar îl probează, așa cum s-a întâmplat în sezoanele anterioare. Se simte acum că este pregătită să îl poarte şi îi vine cum trebuie, ca și cum s-ar cunoaște pe sine mult mai bine. Este concentrată pe ea însăși și cred că asta este foarte cool… este grozav ca ea să ajungă, în sfârşit, după cinci sezoane, să fie relaxată, să fie ea însăși.

Și pentru asta, cred că o piatră de hotar în schimbarea ei a fost trimiterea în viitor. Acela a fost un punct important care i-a schimbat traiectoria vieții, pentru că a trebuit să se confrunte cu o mulțime de lucruri în ceea ce privește faptul că se află într-un loc total străin, spunând adio la tot ceea ce a cunoscut vreodată, de la toți cei pe care i-a iubit și care nu au avut cum să o însoţească.

Acest lucru a făcut-o să înceapă să reconsidere tot ceea ce presupunea că vrea să devină în raport cu cine era, de fapt, și a dus-o în acest punct în care cred că ea se află într-o fază foarte sănătoasă, de autoactualizare, să zicem aşa. 

Star Trek Discovery

Wilson, doctorul Culber şi partenerul său de viaţă s-au cofruntat cu situaţii complicate de când sunt pe Discovery, deci e interesant de văzut cum a evoluat personajul tău…

Wilson Cruz: De asta îţi voi răspunde privind un pic în urmă.

Deci, după ce Hugh a murit și a revenit la viață, există un moment la sfârșitul sezonului doi, când suntem amândoi aruncați în viitor, vreo 900 de ani în viitor, când Paul este literalmente pe moarte, iar Hugh trebuie să-i salveze viața.

Și cred că, în acea conjunctură, el decide, în sfârșit, că, da, îl iubește pe acest om. Îl alege la propriu și trebuie să-i salveze viața în acel moment pentru ca ei să-și poată trăi viața împreună în acest viitor necunoscut.

Pentru mine, momentul este esențial, pentru că atunci Hugh își asumă cu adevărat controlul asupra vieții sale, fără să aibă nicio idee despre ce va urma, dar este dispus să meargă mai departe oricare ar fi direcţia. De asta, după aceea, în sezoanele care urmează, îl vedem cum începe să-și aprecieze viața mult mai mult şi are un sentiment de uimire în legătură cu toate lucrurile pe care a reușit să le experimenteze.

Și astfel, în sezonul cinci, ca să ajung acum la zi cu povestea, există multiple ocazii pentru el de a fi uimit de experiențele sale și de a fi cu adevărat de acord cu faptul că nu le poate explica, de a le accepta pentru frumuseţea lor fără a fi nevoit să le disece și să le explice… să se lase doar uimit de ele și să le iubească pentru cât de minunate sunt.

Ştiu că sună cam ridicol, dar ăsta este adevărul, el este acum copleşit de viață în sensul cel mai frumos.

Să mergem invers în relaţia voastră, de la personaje la interpreţii lor. Ați investit mulţi ani și resurse interioare pentru a oferi publicului Star Trek: Discovery personaje credibile. Cât din personalitatea, modul de gândire sau comportamentul acestora continuă să rămână în voi? 

Blu del Barrio: Foarte mult, chiar cred că foarte mult.

Am trăit o experiență foarte specială creând și interpretând acest personaj, și am pus în mod intenționat mult din mine în acestea, pentru că, la rândul meu, eram la începutul tranziției mele atunci când am început să le joc pe Adira și aveam o mare neliniște și anxietate de a-mi asuma aceat job și de a intra în această lume, care este imensă, și de a face asta simultan cu a-mi realiza tranziția, cumva, în văzul publicului.

Și cred că dezvoltarea pe care acestea au avut-o reflectă cu siguranță dezvoltarea pe care am avut-o eu, cu acel pic de anxietate care a rămas, cu acel pic de neliniște încă acolo… cred că e parte din ceea ce suntem şi unii şi alţii. Interpretându-i, mă face să mă simt, cumva, ca acasă, așa că am credinţa că vor rămâne cu mine pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Star Trek Discovery

Mary Wiseman: În ce mă priveşte, eu simt că sunt foarte diferită de Tilly.

Cred că putem da impresia că ne asemănăm, că ea este o persoană a cărei trăsături le am şi eu, dar, la un nivel fundamental, suntem profund, profund diferite… si asta e un pic ciudat.

Dar poate că ea trebuie privită ca tipul de persoană pe care eu o iubesc, chiar dacă e altcineva, aşa, ca o soră mai mică sau ceva de genul ăsta. Sau poate că e cineva la care aspir să fiu sau cineva care m-a învățat lucruri… așa da, în felul acesta, ea va rămâne în continuare cu mine. E ca și cum ai fi drăguț cu oamenii, încerci să te asiguri tot timpul că oamenii au o zi bună, nu știu… de asta şi admit faptul că suntem foarte diferite.

Ce vreau să spun este că modul în care ea va exista în mine în continuare este unul aspirațional şi nu e o fantomă care mi-a pus stăpânire pe suflet, dacă înțelegi ce vreau să spun. 

Star Trek Discovery

Wilson Cruz: Mie îmi place să spun că Hugh este cel care mi-aș dori să fiu în fiecare zi. Nu-i așa?

El este versiunea idealizată a ceea ce eu aș vrea să fiu. El a influențat semnificativ modul în care mă văd pe mine însumi în această lume.

De exemplu, cum apreciez viața pentru ceea ce este şi cum nu iau de bun faptul că fiecare zi este dată, cum mă manifest faţă de oamenii care mă iubesc și faţă de cei pe care îi iubesc? Cum îmi extind cercul de prieteni? El este versiunea ideală a mea, cred eu.

Interviu de IOAN BIG

Foto: SkyShowtime

Star Trek Discovery

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută