Festivalul Filmului European 2024 | Cinci premiere de neratat
Festivalul Filmului European propune bucureștenilor o întâlnire cu peste 40 de filme, în perioada 9-15 mai, la Sala Luceafărul (Gala de deschidere, pe 9 mai), Cinema Elvire Popesco, Cinema Union (10 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (11 – 12 mai).
Selecția realizată de criticul de film Cătălin Olaru face dificilă oprirea asupra asupra câtorva titluri, însă, printre titlurile favorite ale publicului și criticilor deopotrivă, se numără: Camping du lac (câștigătorul Premiul publicului tânăr, Locarno 2023), Crossing (Premiul Juriului Teddy – Berlin 2024), El Paraiso (Cea mai bună actriță, Cel mai bun scenariu și Premiul Young Cinema – Veneția 2023), Laissez-moi (Cea mai bună interpretare – FIFF Namur 2023), Sweet Dreams (Premiul Pardo pentru cea mai bună interpretare, Locarno 2023).
Camping du lac
Drama Camping du lac (Belgia/ Franța, 2023), scrisă și regizată de Eléonore Saintagnan, care joacă și rolul principal, are ca subiect central plăcerea de a povesti.
„Am filmat în principal cu neprofesioniști din zonă, care au intrat total în joc și au spus această poveste împreună cu mine.”, spune Eléonore Saintagnan.
Trailer: CAMPING DU LAC | Clip | Transit Filmfest
– 11 mai, Cinema Union, ora 18:00
După ce i se strică mașina în mijlocul Bretaniei și închiriază un bungalou, într-un camping cu vedere la lac, în care, se spune, trăiește o creatură legendară, Éléonorei hoinărește prin locuri izolate, descoperă locuitorii, apoi turiștii care apar odată cu canicula, observă prezentul, își amintește trecutul și se lasă invadată de ficțiune.
- Imaginea: Michaël Capron; Montajul: Julie Naas; Muzica: Yannick Dupont, Gaétan Campos
- Cu: Eléonore Saintagnan, Anna Turluc’h, Jean-Benoit Ugeux, Rosemary Standley, Wayne Standley
- Distribuit de: Ecce Films
Eléonore Saintagnan (n. Paris, 1979) este regizoare și scenaristă, a studiat cinematografie la Le Fresnoy și realizează filme la granița dintre documentar și ficțiune. Din filmografia ei fac parte: La grande nouvelle (2019), Une fille d’Ouessant (2018), Les bêtes sauvages (2015), L’esprit de la Roche (2015), Johanna (2012), Les Malchanceux (2012), Un film Abécédaire (2010), Les Petites Personnes (2003).
Festivaluri și premii: 2023: Premiul Special al Juriului CINE + & Premiul publicului tânăr – Locarno IFF; San Sebastian FF, FF Ghent, FIF Roche-sur-Yon, Mostra Sao Paolo IFF, Viennale, Thessaloniki IFF, Cork IFF, Torino FF, European Film Forum Scanorama, Transit FF.
2024: Festival En Ville, Woche der Kritik Berlin, Travelling Rennes FF, FF de femmes de Créteil, Frauen FF Koln, D’A Barcelona FF.
Dincolo de granițe / Crossing
Dincolo de granițe / Crossing (Suedia / Danemarca / Franța / Turcia / Georgia, 2024) este o dramă scrisă și regizată de Levan Akin, al cărei personaj principal este Lia, o profesoară pensionară, care încearcă să afle ce s-a întâmplat cu nepoata ei demult dispărută, Tekla. După ce vecinul său, Achi, îi spune că Tekla ar fi putut părăsi Georgia pentru a trăi în Turcia, cei doi pleacă împreună în căutarea ei. Ajunși în Istanbul, descoperă un oraș frumos, plin de conexiuni și posibilități. Dar căutarea unei persoane care nu a vrut niciodată să fie găsită este mai grea decât se așteptau. Asta până când o întâlnesc pe Evrim, o avocată care luptă pentru drepturile persoanelor trans. Pe măsură ce Lia și Achi își croiesc drum pe străzile lăturalnice ale orașului, Tekla pare mai aproape ca niciodată…
Trailer: Dincolo de granițe / Crossing
- 12 mai, Cinema Elvire Popesco, ora 18:00;
- 17 mai, ora 20:00, Târgu Mureș, Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate) Sala Multimedia
Levan Akin aduce frumusețe pe străzile lăturalnice și malurile Bosforului în Dincolo de granițe, o elegie a călătoriei și a vieții trans care se întâmplă între Georgia și Istanbul. O poveste ruptă parcă dintr-un vis, cu o deosebită eleganță vizuală și o viziune elocventă a acceptării. – Screendaily
- Imaginea: Lisabi Fridell;
- Montajul: Emma Lagrelius, Levan Akin;
- Sunetul: Anne Gry Friis Kristensen, Sigrid DPA Jensen.
- Cu: Mzia Arabuli, Lucas Kankava, Deniz Dumanlı.
- Distribuit de: Totem
Levan Akin, regizor suedez de origine georgiană, s-a născut la Stockholm în 1979. Filmele lui explorează teme de clasă, gen și sexualitate. And Then We Danced a avut premiera în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes în 2019 și a fost propunerea Suediei la premiile Oscar. A regizat serialul TV Real Humans și a fost co-producător executiv și regizor în adaptarea serialului Interviu cu un Vampir.
Premii și festivaluri: 2024: Premiul Juriului Teddy – Berlin IFF (Panorama); Sunny Bunny LGBTQIA+ FF, Buenos Aires IF of Independent Cinema, Tribeca FF, Istanbul FF, Vilnius IFF Kino Pavasaris.
El Paraíso
El Paraíso (Italia, 2023) este „O poveste antrenantă despre codependența oedipală, plasată printre traficanții de droguri din Roma, cu performanțe actoricești excepționale.”, scrie – The Film Verdict
Scris și regizat de Enrico Maria Artale, filmul îi are în distribuție pe Edoardo Pesce, Margarita Rosa De Francisco, Maria Del Rosario, Gabriel Montesi.
Trailer: EL PARAISO trailer I PÖFF 2023
- 11 mai, Cinema Elvire Popesco, ora 18:00
Julio Cesar are aproape patruzeci de ani și încă locuiește cu mama lui, o femeie columbiană cu o personalitate puternică. Cei doi împart totul: o căsuță idilică plină de amintiri, suma mică de bani câștigată lucrând pentru un traficant local de droguri, pasiunea pentru serile de salsa și merengue. O existență la limită trăită cu pasiune, al cărei echilibru precar riscă să fie subminat de apariția lui Ines, o tânără columbiană care transportă droguri.
Imaginea: Francesco Di Giacomo; Montajul: Valeria Sapienza; Sunetul: Gianluca Scarlata, Mirko Perri, Michele Mazzucco, Mauro Eusepi; Distribuit de: Bendita Film
Enrico Maria Artale (n. 1984, Roma) a studiat estetica filmului și regie la Centro Sperimentale di Cinematografia. A scris și regizat multe scurtmetraje apreciate de critici și public. Primul său lungmetraj, Il terzo tempo, a fost prezent în 2013 Veneția în secțiunea Orizzonti, unde a câștigat Premiul Pasinetti pentru cel mai bun film. Ulterior, a regizat două seriale documentare pentru Sky Arte, documentarul Saro (Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de la Torino) și serialele TV Sanctuary și Romulus.
Premii și festivaluri: 2023: Cea mai bună actriță, Cel mai bun scenariu și Premiul Young Cinema – Veneția IFF, secțiunea Orizzonti; Haifa IFF, São Paulo, Tallinn Black Nights FF.
2024: Santo Domingo Global FF, Santa Barbara IFF, Europa! Europa FF, Vilnius IFF, Uruguay IFF, Vantaa Urban FF, MOOOV FF, Cartagena FF.
Lasă-mă/ Let Me Go/ Laissez-moi
Lasă-mă/ Let Me Go/ Laissez-moi (Elveția, Franța, Belgia / 2023), debutul în lungmetraj al lui Maxime Rappaz, care semnează scenariul și regia, urmărește o neașteptată idilă. Claudine, o femeie frumoasă și elegantă, aflată a la a doua tinerețe, merge la un hotel montan pentru a întâlni diverși bărbați în trecere. Când unul dintre ei decide să-și prelungească șederea pentru ea, existența de zi cu zi a lui Claudine este tulburată și se trezește visând la o altă viață.
Trailer: LET ME GO International Trailer
- 12 mai, Cinema Union, ora 20:00
- Imaginea: Benoît Dervaux; Montajul: Caroline Detournay; Muzica: Antoine Bodson
- Cu: Jeanne Balibar, Thomas Sarbacher, Pierre-Antoine Dubey, Véronique Mermoud, Adrien Savigny
- Distribuit de: m-appeal
Maxime Rappaz (n. 1986, Geneva) a lucrat în lumea modei înainte de a se îndrepta către cinema. În 2016 a obținut un master în film și scenaristică la HEAD/ ECAL și apoi a regizat scurtmetrajele L’été (2016) și Tendresse (2018). Laissez-moi, cu Jeanne Balibar în rol principal, este debutul lui în lungmetraj. În prezent lucrează la cel de-al doilea lungmetraj al său.
Festivaluri și premii: 2023: Cea mai bună interpretare – FIFF Namur; Mențiune Specială – Zurich FF; Cea mai bună interpretare – Cinemania Montréal; Premiul Publicului – Vancouver IFF; Cannes ACID, Stockholm IFF, Französische Filmtage Tübingen, Internationale Filmtage Hof, Namur IFF, Ulaanbaatar IFF, Goa IFF, Auteur FF Belgrade, Ostend FF, Santa Barbara IFF, Bengaluru IFF.
2024: Uruguay IFF, Cinevesture IFF, Washington DC IFF.
Vise plăcute / Sweet Dreams
„În acest film am vrut să scot în evidență banalitatea violenței”, spune regizoarea și scenarista Ena Sendijarević despre lungmetrajul său Vise plăcute / Sweet Dreams (Țările de Jos / Suedia / Indonezia / Réunion, 2023).
Trailer: SWEET DREAMS Trailer | TIFF 2023
Imaginea: Emo Weemhoff; Montajul: Lot Rossmark; Muzica: Martial Foe; Cu: Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Florian Myjer, Muhammad Khan, Hans Dagelet, Rio den Haas, Peter Faber, Verdi Solaiman; Distribuit de: Heretic
Venerabilul olandez Jan, proprietar al unei plantații și al unei fabrici de zahăr în Indonezia, moare brusc. Disperată să-și păstreze privilegiile, soția acestuia, Agathe îi forțează pe fiul ei Cornelis și pe soția acestuia să vină din Europa și să preia afacerea familiei. Dar când testamentul lui Jan îl pune pe fiul său vitreg în fruntea proprietății, idealurile se dovedesc zadarnice și sângele mai gros decât apa.
Ena Sendijarević (n. 1987) este scriitoare și regizoare de film cu rădăcini bosniace, stabilită în Amsterdam. A studiat teoria filmului la Universitatea din Amsterdam și Freie Universität Berlin, înainte de a absolvi Academia Națională de Film din Țările de Jos. A scris și regizat mai multe scurtmetraje premiate, printre care Travelers in the Night (2013) și Fernweh ( 2014). Cel mai recent scurtmetraj, Import (2016), a avut premiera la Quinzaine des Réalisateurs la Cannes și a fost propunerea Țărilor de Jos la Oscar pentru film scurt. A debutat în lungmetraj cu Take Me Somewhere Nice (2019), care a avut premiera la Rotterdam, unde a câștigat Premiul Special al Juriului. Filmul a fost selectat pentru competiția Acid de la Cannes în același an și proiectat la alte festivaluri din întreaga lume, adunând mai multe premii.
Premii și festivaluri: 2023: Premiul Pardo pentru cea mai bună interpretare, Premiul al doilea al Juriului Tânăr – Locarno IFF; Premiul Silver Hugo, secțiunea New Directors – Chicago IFF; Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună imagine, Cele mai bune costume, Cel mai bun actor în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar – Nederlands FF; Premiul Juriului Tânăr – Les Arcs FF; Toronto FF, São Paulo IFF, Sarajevo FF, Ghent IFF, QCinema IFF, Palm Springs IFF, Ajanta-Ellora IFF, Créteil International Women’s FF, Kosmorama Trondheim IFF, Golden Horse FF, Valladolid FF, Thessaloniki FF, Mumbai IFF, Haifa IFF.
2024: Göteborg FF, Istanbul IFF, Palm Springs IFF, Milwaukee IFF.