Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 24/04/2024
Artă & Cultură / Artiști urbani

RADU CARP: „Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii RADU CARP: „Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești” Share RADU CARP: „Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești”
RADU CARP


Radu Carp se ocupă doar cu artă de la 15 ani, atunci făcea benzi desenate, acum la 26 de ani spune că are aceleași scenarii de comix în minte, dar vrea să le picteze la mărime mai mare, întâlnind alte scenarii pe parcurs.

A ales să urmeze licența în cadrul catedrei de Grafică a Universității Naționale de Artă București fiind deja unul dintre principalii artiști de bandă desenată contemporană din țară. Masterul l-a făcut Facultatea de Arte Decorative și Design, Universitatea Națională de Arte București, dar de această dată la secția Artă murală și spațiu public.

RADU CARP: „Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești”

Cum ai ajuns să-ți creezi stilul care te definește și cât de greu a fost pentru tine să ajungi cunoscut și apreciat în România? 

Stilul se creează desenând din imaginație, pentru asta trebuie să desenezi după realitate, să înțelegi ce-ți imaginezi. Dacă sunt cunoscut ,am ajuns din vorbă în vorbă, am căutat mereu să arăt tuturor cu ce mă ocup și așa a venit firesc și găsitul lucrărilor. Lumea mă știe de „pictoru’”, și unii mă mai și apreciază.

Cum decurge procesul tău creativ? De unde te inspiri, de unde începi, cum intri în mind set-ul necesar pentru a crea ceva de la zero? 

Am întâlnit foarte mulți oameni foarte ieșiți din comun și interesanți prin intermediul picturii. Unii dintre ei îmi sunt prieteni și mă inspir și din ce fac ei. În general e pasiunea pentru un anume lucru ce te face să devii specialist pe acel ceva. Inspirația poate veni în orice clipă, multe momente de inspirație totală scapă printre degete, pe altele le prinzi din zbor, dar până ajungi la a le picta, își schimbă esența inițială mult. E mai mișto să faci ceva de la zero și mai ușor decât să ai multe constrângeri. Aș vrea să nu mai fac, dar fac și cu temă. Asta e, câteodată te inspiri din tema lor, înveți chestii.

RADU CARP: „Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești”

Cum ți-a schimbat street art-ul felul în care percepi arta și lumea în general?

Nu-mi place să mă consider street artist, nu înțeleg de ce alt artist este artist universal și eu artistul străzii.

Cât de mult te-a ajutat social media în cariera ta? Și cum crezi că influențează social media evoluția și percepția artei?

E posibil să fi ajutat, însă tot din ceva concret a ieșit ceva concret mereu. Stai pe internet și-ți pare că ai învățat ceva, că ai văzut o pictură și știi ce-i cu ea, dar până nu vezi pictura aia pe viu, n-o s-o vezi cu adevărat. De obicei oamenii m-au chemat după ce m-au văzut la treabă sau au văzut ce treabă am făcut.  

RADU CARP: „Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești”

Povestește-mi un pic care e lucrarea ta preferată pe care ai făcut-o într-un oraș din România?

Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești. Mi s-a cântat piesă, la voce și acordeon, personalizată în timp ce pictam, am fost înjurat de consiliul babelor din curtea blocurilor, ca mai apoi să fiu felicitat de același sfat al bătrânelor la finalul desenului, era și să cad cu scara, am și râs o grămadă. Îmi plac toate lucrările pe care le-am făcut!

Care au fost lucrările care ți-au ridicat cele mai mari provocări?

Când lucrezi de pe scară sau de pe o schelă nesigură, atunci trebuie să te gândești mai mult la echilibru și cum stai decât la pictură. Din provocări crești ca artist, însă cele mai dificile provocări sunt atunci când trebuie să fii și un pic de spider-man.

RADU CARP: „Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești”

Din punctul tău de vedere, cât de important este pentru un artist să includă în opera sa și un mesaj social / politic? 

Deloc! Eu cred că arta vine dintr-o stare de poezie ce nu ar trebui să fie pervertită de o gândire prea rațională, prea calculată. Sunt unii artiști care nu se pot abține să nu introducă un pic de mesaj social/politic, și le iese pentru că așa sunt ei. Nu cred că toți artiștii trebuie să facă la fel, arta se leagă cel mai mult de acea stare de poezie, de un eu poetic ce trebuie neapărat să fie sincer.

Cu ce ai vrea să rămână cineva care trece pe stradă și vede lucrările tale?

Cu ideea că pot să facă și ei acasă la fel ca mine sau mai bine. Aș vrea să generez un impuls de a crea.

Ce urmează pentru Radu Carp?

Același lucru ca până acum, sigur mă veți mai vedea.

RADU CARP: „Îmi plac pereții, pentru că adună oameni și ei vin și cu multe povești”

» Interviu de Gruia DRAGOMIR | Artiști urbani

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută