Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/04/2024
Lifestyle / Sport

Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei, Fundata

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei, Fundata Share Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei, Fundata
Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei, Fundata


Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei, Fundata

Între 8-12 mai, vino la primul campionat european de ciclism organizat în România! Evenimentul, transmis LIVE pe Eurosport și în Aplicația Eurosport, va ajunge la peste 8 milioane de telespectatori

Federația Română de Ciclism în parteneriat cu Auchan România, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Agenția Națională pentru Sport organizează, între 8 și 12 mai 2024, la Cheile Grădiștei, din județul Brașov, primul campionat european de ciclism din România. Este vorba despre Campionatul European de Mountain Bike la disciplinele Cross Country Olympic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) și Cross Country Short Track (XCC) pentru categoriile Elite, U23 și Juniori.

Cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris și cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru acestea, România va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente de Mountain Bike din 2024, care va aduce la start cei mai puternici rideri din întreaga Europă. Printre aceștia se numără și Vlad Dascălu, care va încerca să își apere titlul de campion european la XCO, european obținut în 2023.

„Asistăm la un moment istoric în sportul românesc cu pedale, iar miza și beneficiile pot fi uriașe. Este un bun prilej să arătăm că știm să organizăm competiții de ciclism de talie internațională, ceea ce sper să ne aducă în România pe viitor și alte campionate și cupe europene sau, de ce nu, chiar mondiale.

De asemenea, evenimentul va reprezenta o bună motivație pentru riderii români, în special pentru copii și tineri, și va crea valuri de audiență benefice ciclismului și turismului românesc. Suntem norocoși că am reușit să coagulăm în jurul acestui eveniment o echipă pasionată și experimentată, din care fac parte organizatori de evenimente de ciclism din toată țara.

Mulțumim partenerilor noștri care fac posibilă organizarea Campionatului European: Auchan România, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Agenția Națională pentru Sport și nu în ultimul rând gazdelor noastre de la resortul Cheile Grădiștei Fundata”, spune președintele Federației Române de Ciclism, Cătălin Sprînceană.

Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la Campionatul European de Mountain Bike, de la Cheile Grădiștei, Fundata

Traseul pe care se vor desfășura competițiile, în lungime de 3,4 km, a fost realizat cu sprijinul resortului Cheile Grădiștei Fundata, o destinație unică, dotată cu multe facilități dedicate sportului, inclusiv o arenă de biatlon. Echipe între 4 și 10 oameni au lucrat 20 de zile la traseu, începând din noiembrie 2023, pentru a-l pregăti pentru competiție.

Lucrările s-au făcut atât mecanizat, cu specialiști și utilaje specializate precum excavatoare sau drujbe, cât și manual, cu târnăcoape, lopeți, greble. În afară de eliberarea și amenajarea cu pietre și bușteni a traseului, echipele de intervenție au făcut și o toaletare a zonei din proximitatea traseului, pentru a permite publicului să vadă ce se întâmplă în punctele fierbinți.

„Încă se lucrează la traseu, ultimele finisaje le vom face în data de 20 aprilie, când așteptăm alături de noi la Cheile Grădiștei Fundata cât mai mulți voluntari care doresc să fie parte dintr-un asemenea eveniment. Am pornit la drum cu gândul că, după Europene, acest traseu va putea fi folosit ca bază de antrenament pentru echipa națională sau de echipe din alte țări, care ar putea să-și planifice aici cantonamente. În plus, acest traseu va putea fi folosit la competiții internaționale viitoare”, spune Tudor Oprea, managerul proiectului.

Competiția va fi transmisă live pe Eurosport și Aplicația Eurosport, ceea ce reprezintă o premieră pentru România, și înseamnă acces la un public de aproximativ 8 milioane de telespectatori, iar la fața locului sunt așteptați să asiste la competiție peste 10.000 de spectatori.

Organizarea acestui eveniment nu ar fi fost posibilă fără implicarea Auchan România, care susține ciclismul de performanță încă din 2019, când a devenit partener principal în organizarea Turului României.

În pregătirea Campionatelor Europene de MTB, pe traseul proaspăt amenajat la Cheile Grădiștei Fundata va fi organizat, în weekendul 27-28 aprilie un eveniment de test care reprezintă și etapa I din Cupa României la XCO, la care sunt așteptați să participe un număr record de cicliști licențiați.

Mountain Bike-ul a început să câștige popularitate odată cu organizarea, în zone pitorești, a unor competiții precum Triada MTB (Păltiniș), Transilvania Bike Trails Race (Saschiz), Maratonul Vinului (Urlați), Movilele Blăjelului (Blăjel) sau Lupii Dacici (Câmpulung Muscel), care adună la start chiar și mii de participanți. Iar faptul că în ultimii ani am avut un român, Vlad Dascălu, care ne-a reprezentat la cele mai titrate competiții de profil din întreaga lume, a alimentat ambiția și obiectivele fiecărui copil care a decis să facă ciclism de performanță.

Mai multe despre programul Campionatului European de MTB găsiți pe site-ul dedicat evenimentului: federatiadeciclism.ro/mtbeuropeans2024.  

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută