Violoncelistul Ștefan Cazacu, un muzician foarte competitiv care este, din toamna anului trecut, noul solist concertist al Filarmonicii de Stat din Sibiu, a fost nominalizat la Premiul pentru muzică în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural.
Solistul concertist al Filarmonicii de Stat Sibiu este nominalizat la categoria Muzică în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural, care se va desfășura pe 22 aprilie, la București.
“Îl felicit pe tânărul nostru coleg, violoncelistul Ștefan Cazacu, un muzician excepțional, ale cărui calități profesionale și umane i-au câștigat deopotrivă respectul și simpatia noastră. În 2020, Filarmonica de Stat Sibiu a câștigat Premiul pentru muzică, acordat de Radio România Cultural, iar acum este rândul lui Ștefan să fie nominalizat, ceea ce ne onorează în mod special. Se dovedește, încă o dată, că a fost o alegere potrivită pentru a crește valoarea colectivului artistic de la Sibiu. Cu toții îi dorim succes!”, transmite dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Excelența în cultură va fi premiată pe scena Teatrului Odeon din Capitală. Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XXIII-a ediție, va avea loc luni, 22 aprilie 2024, de la ora 19.00. Este singurul eveniment care premiază toate domeniile culturii din România. Cu această ocazie, vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2023.
De asemenea, se vor înmâna două premii speciale și un premiu de excelență. Un muzician foarte competitiv, așa cum îl caracterizează jurnaliștii de la Radio România Cultural, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală la doar 6 ani, îndrumat de tatăl său, maestrul Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică București. Grație unei burse Erasmus, și-a completat studiile de master la Universitatea de Muzică din Viena.
De asemenea, a participat la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști pe scena muzicală internațională, precum: Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson. Talentul său a fost răsplătit prin numeroase premii obţinute în diverse competiţii naţionale și internaționale. Recent, tânărul violoncelist și-a adăugat în palmares premiul I la International Danube Festival – Donaufest (Ulm, Germania – 2022) și premiul al III-lea la Concursul Internațional “George Enescu” (București – ediția 2020-2021). Povestea sa în lumea muzicii se scrie având ca partener de drum un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani.
Instrumentul său a fost creat în 1917, la Torino, de către lutierul Georg Ullman. În recitaluri sau concerte – în ipostază solistică sau ca membru al Orchestrei Române de Tineret – Ștefan Cazacu a fost aplaudat pe scene europene importante, precum Musikverein și Konzerthaus – Viena, sala Filarmonicii din Paris, Konzerthaus și sala Filarmonicii din Berlin, Elbphilarmonie Hamburg, l’Auditorium Parco della Musica – Roma, sălile filarmonicilor din Skopje, Sofia, Belgrad.
De asemenea, a cântat pe scenele din România, ca Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Opera Națională București și în sălile filarmonicilor din țară. A participat la evenimente ca Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Festivalul Young Euro Classic – Germania. În Stagiunea 2023/2024 “Henry Selbing”, Ştefan Cazacu ocupă postul de solist concertist al Filarmonicii de Stat Sibiu.
Urnătoarea ocazie de a-l asculta pe Ștefan Cazacu la Sala Thalia va fi pe 6 iunie, într-un concert dedicat Zilei Italiei.