Meniu Zile și Nopți
smartbill logo

prezintă

Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/03/2024
Povești de succes Lifestyle

POVEŞTI DE SUCCES | FABER – un exemplu rar de centru cultural independent

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii POVEŞTI DE SUCCES | FABER – un exemplu rar de centru cultural independent Share POVEŞTI DE SUCCES | FABER – un exemplu rar de centru cultural independent
Faber


FABER este un centru cultural independent, fondat de un grup de antreprenori timișoreni din domeniile arhitectură, IT și social-cultural.

Încrederea în potențialul Timișoarei și dorința de a contribui la consolidarea industriei creative din oraș i-au adus împreună, în 2017, când au decis achiziționarea halei industriale din complexul AZUR și transformarea ei în clădirea FABER.

Din 2020, de la inaugurarea clădirii, echipa FABER a devenit și un creator de conținuturi socio-culturale, vizuale, experimentale, artistice și muzicale. Iar în anul 2023, anul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, FABER a fost un spațiu de referință pentru o serie de evenimente din cadrul agendei culturale.

Oana Simionescu, directorul executiv FABER și unul dintre fondatori, ne-a dat mai multe detalii despre acest exemplu rar de centru cultural independent.

POVEŞTI DE SUCCES | FABER - un exemplu rar de centru cultural independent
Oana Simionescu, directorul executiv FABER și unul dintre fondatori

Cum a început povestea FABER și care a fost viziunea din spatele transformării halei industriale într-un centru cultural? Cine sunt oamenii din spatele acestui business și cum ați ajuns la acest concept?

Povestea noastră a început în 2017, la scurt timp după ce Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală.

Toți partenerii FABER am fost implicați înainte de acest an în diverse proiecte culturale sau sociale și știam foarte bine că aventura TM2023 (2021 pe atunci) va fi una foarte importantă pentru oraș, că este o oportunitate unică să ne depășim – fiecare dintre noi – propriile limite, dar și că nu eram suficient de pregătiți. Am decis deci să ne suflecăm mânecile și să facem tot ce putem noi, pentru a susține orașul în acest moment important și în anii de după.

Suntem un exemplu rar de centru cultural independent.

Majoritatea proiectelor similare sunt fie finanțate din fonduri publice (căci produc valoare pentru comunitate), fie închiriază spații ieftine pe care le ocupă temporar. Pentru noi a fost din start important să achiziționăm un spațiu, căci, altfel, misiunea noastră de a consolida un sector deocamdată fragil (sectorul cultural), ar fi fost aproape imposibilă. Ne-am dorit să creăm un loc cu toate funcționalitățile și designul aferente unui spațiu care găzduiește și inspiră creativitate, în secolul 21. Biroul de arhitectură FOR (partener în FABER) a coordonat atât partea de proiectare, cât și implementarea reabilitării clădirii.

Conceptul propus de noi (arhitecții de la FOR) echipei FABER a fost relativ simplu – la scară urbană, am propus două gesturi conceptuale importante:

primul a fost decizia de a deschide cât mai mult casa spre stradă, și deci mutarea tuturor golurilor din fațada principală mai jos, la parter, chiar până la nivelul trotuarului, astfel încât să vezi ce se întâmplă înăuntru.

În al doilea rând, am știut de la început că nu vrem să ne îngrădim proprietatea și că ne dorim să colaborăm cu restul curții și cu vecinii. Așa că al doilea gest conceptual a fost structura scării, ca un spațiu exterior generos, un set de camere exterioare care privesc înspre curtea cea mare.

În ceea ce privește spațiul interior, am păstrat atmosfera industrială, iar acolo unde am putut insera trei niveluri în loc de două, am făcut asta, în felul acesta oferind structurii scării și o dinamică mai specială.

Din punct de vedere funcțional, FABER conține un bistro la parter, spații interioare și exterioare pentru evenimente și întâlniri, un cowork și atelierele de design și de arhitectură.

Am deschis la mijlocul lui 2020, dar am continuat să dezvoltăm partea de infrastructură culturală, căci, spre norocul nostru, avem vecini excepționali: în 2022 am realizat împreună cu AZUR îmbunătățiri la nivelul curții și am reabilitat una dintre halele din incintă – pe care am deschis-o spre comunitate în 2023, când a găzduit o serie de expoziții din cadrul programului capitalei.

POVEŞTI DE SUCCES | FABER - un exemplu rar de centru cultural independent
foto © Seba Tătaru

Din 2021 am început să dezvoltăm și propriul conținut, pe muzică și pe design (din 2023).

FABER este deci un proiect de oraș, pe care l-am inițiat în 2017 o echipă de oameni cu încredere (aproape) infinită în Timișoara (Valentin Mureșan, Cristina Potra Mureșan, Adrian Erimescu, FOR și PLAI), la care în timp s-au adăugat alte echipe și oameni care au pus umărul și ne ajută să ducem proiectul dincolo de resursele și abilitățile fondatorilor.

Care a fost investiția inițială și în cât timp preconizați că o să v-o amortizați?

Investiția inițială s-a ridicat la 1.6 milioane de euro, iar când am început acest proiect ne-am propus o perioadă de amortizare de 25 de ani.

Spuneți-ne un lucru mai puțin știut despre FABER.

FABER este un proiect complex, care conține atât partea de infrastructură, cât și propriul nostru conținut.

Poate ce nu se știe încă suficient de bine este că suntem o echipă mică, raportat la potențialul acestui loc, și că acest spirit al colaborării pe care încercăm să îl promovăm prin toate procesele și proiectele noastre, este și ceva de care avem mare nevoie pentru a putea face cu adevărat din FABER un loc și proiect al Timișoarei.

POVEŞTI DE SUCCES | FABER - un exemplu rar de centru cultural independent
FABERLAND 2022. Foto © Seba Tătaru

Ați strâns deja în jurul vostru o comunitate frumoasă. Povestiți-ne un pic despre aceasta și despre cum o vedeți conturându-se și evoluând în următorii ani.

Suntem bucuroși și foarte recunoscători să împărțim FABER cu atât de multă lume, dar simțim în același timp responsabilitatea de a fi relevanți și cu adevărat utili pentru toți oamenii aceștia.

Iar asta este o adevărată provocare, căci la noi se adună foarte multe bule diferite, datorită varietății foarte mari de evenimente pe care le găzduim (aproape 300 de evenimente în 2023). Rockeri, raperi, corporatiști, ong-iști, artiști, designeri, arhitecți, it-ști, artizani, mame, bunici, vecini sau freelanceri…ajung toți aici la un moment dat.

Cred, deci, că suntem în primul rând un loc care îi poate include pe toți, cu căldură – iar energia asta vrem să continuăm să o hrănim cu dedicație.

Ce parteneriate cheie ați dezvoltat pentru a consolida agenda culturală a FABER?

Avem foarte multe parteneriate, dar aș scoate în față două parteneriate mai speciale: cel cu Azur – cu ajutorul cărora am continuat să dezvoltăm curtea noastră comună și spații noi pentru cultură; și cel cu Universitatea Politehnica Timișoara – împreună cu care am co-organizat programul Bright Cityscapes (parte din programul oficial al capitalei culturale și primul episod mai consistent din programul nostru pe Design).

POVEŞTI DE SUCCES | FABER - un exemplu rar de centru cultural independent
Expozitia Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord. Foto © Alex Todirica

Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit până acum?

Cu siguranță șantierul, respectiv procesul de reabilitare a clădirii FABER, care ne-a solicitat extrem de consistent și a pus la grea încercare echipa și proiectul.

Nu este deloc ușor să reabilitezi corect, din resurse proprii, și în interes public, o fostă clădire industrială.

POVEŞTI DE SUCCES | FABER - un exemplu rar de centru cultural independent
Concert Implant pentru Refuz x Coma. Foto © Petru Cojocaru

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă FABER asupra orașului sau asupra zonei în care l-ați deschis?

Ne dorim foarte mult să putem fi un exemplu de dezvoltare inteligentă – cu generozitate și grijă față de context, în colaborare cu entități și oameni care ne completează paletarul de cunoștințe și competențe, sustenabil și deschis.

Încă de când am început proiectul, am inițiat dialogul cu vecinii noștrii și am reușit de fiecare dată să găsim valori comune și perspective valoroase pentru oraș.

Hala pentru expoziții este dovada acestui tip de abordare. Cum se va dezvolta platforma industrială din care facem parte pe termen lung este un subiect la care lucrăm constant – căci suntem mici comparativ cu vecinii noștrii.

Visul nostru este ca aici să se dezvolte în timp un cartier inteligent, care să își păstreze ADN-ul cultural, să câștige infrastructură educațională și antreprenorială și să fie și mai bine conectat cu Bega.

Ce vă place vs. ce nu vă place la Timișoara?

Ne place mult Timișoara, structura ei urbană și oamenii – căci este miraculos cum știu să-și suflece mânecile oamenii conectați cu acest loc.

S-a văzut asta atât de minunat în anul capitalei. Ne dau foarte multă energie timișorenii – atunci când vor. Căci tot oamenii sunt și ce nu ne plac uneori — teama, suspiciunea, mândria gratuită sunt și cele care ne fac și cel mai mult rău, în general, nu doar pentru FABER.

POVEŞTI DE SUCCES | FABER - un exemplu rar de centru cultural independent
Concert Deliric_Macanache. Foto © Seba Tătaru

Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din perioada de activitate?

Că lucrurile bune se fac în echipe bune. Degeaba avem idei extraordinare dacă nu avem în spatele acelor idei echipa potrivită pentru implementarea lor.

Ce planuri aveți pentru FABER pentru restul anului 2024?

Urmează să deschidem în curând programul nostru muzical, cu deja tradiționalul concert Implant pentru Refuz, după care urmează o serie întreagă de experiențe muzicale marca FABER.

Mergem cu expoziția Turn Signals (din cadrul programului Bright Cityscapes) la Romanian Design Week în mai și pregătim următoarea expoziție de design, de data aceasta cu focus pe industria textilă. De asemenea, începem să ne dezvoltăm propriul program educațional. 2024 va fi un an plin la FABER!

» Interviu de GRUIA DRAGOMIR | Povești de succes

Foto cover © Ovidiu Micșa

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută