Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 20/03/2024
Lifestyle / Travel Vacanțe

Destinații fermecătoare în sudul Franței

Cezar Deli-Iorga De Cezar Deli-Iorga
Comentarii Destinații fermecătoare în sudul Franței Share Destinații fermecătoare în sudul Franței
LYON sudul Frantei


Destinații fermecătoare în sudul Franței

Franța este destinația perfectă pentru acest sezon, unde vă puteți bucura de ce nu, de un city break plin de drumeții și amintiri.

Mulți turiști aleg să viziteze această țară pe tot parcursul anului și merg în Capitală, la Paris, sau se îndreaptă spre perla sudică a țării numită Coasta de Azur. Dar găsim și alte persoane, printre care mă număr și eu, care aleg să viziteze și orașe mai mici ca populație sau cu totul aparte datorită frumuseții peisajelor.

Pentru iubitorii de cultură franceză sau de încercat experiențe noi, mai jos regăsim două destinații speciale care m-au impresionat săptămânile trecute, pe care le recomand să fie descoperite într-o aventură de neuitat pe meleagurile franceze în perioada aceasta.

LYON

LYON sudul Frantei
Foto MiKhail Nilov pexels.com

Este al treilea oraș ca număr de locuitori după Paris și Marseille.

Spre deosebire de cele două metropole menționate, Lyon este un oraș fermecător, potrivit pentru un city break. Localizat într-o zonă muntoasă, aerul este unul curat, și nu poluat cum Franța are în mare parte. Pe lângă calitatea aerului, un alt lucru pozitiv este traficul mai aerisit, metroul fiind des folosit, deplasându-se rapid, o dată la 3 minute.

Dacă aveți la dispoziție un weekend pentru a explora orașul, în impunătoarea piață Bellecour, chiar în inima acestuia, vă puteți achiziționa un card care oferă gratuitate la transport sau la o parte din muzee. 

Cele mai frumoase obiective ale orașului se găsesc în primul rând în Vieux Lyon, și sigur vă vor  încânta.

Străduțele pietruite și în pantă sunt acompaniate la tot pasul de tot felul de magazine lioneze sau de patiserii cu produse îmbietoare. Mergând la pas veți vedea impresionantele biserici în stil gotic sau chiar și un forum roman antic, dar cei care vin aici sunt pur și simplu lăsați cu gura căscată atunci când pășesc pe esplanada catedralei Notre-Dame de Fourvière. Este foarte diferită de alte biserici occidentale, având o arhitectură aparte, dar și o imagine panoramică a orașului de neuitat.

Lyon sudul Frantei
Foto MiKhail Nilov pexels.com

Pentru a ajunge aici trebuie luat un funicular, pe care îl veți mai găsi în orașe precum Lisabona. Aici veți mai găsi un muzeu recunoscut la nivel internațional, deoarece are costume sau măști din celebre filme americane SF, de acțiune sau comedie sau reconstituirea unor spații în miniatură care par foarte realiste. 

Dacă ajungeți pe insula Lyon, neapărat trebuie vizitat Muzeul Confluenței.

Sudul Frantei Muzeul Confluentei
Foto Bastien Neves, pexels.com

Este un muzeu nonconformist și cu totul aparte, locul de întâlnire romantică a râurilor Ron și Saone. Fiecare etaj al muzeului are cu totul alte expoziții; de la picturi contemporane, la animale împăiate sau la ilustrații imersive. Diversitatea acestuia îl face popular prin comparație cu alte muzee pariziene. Pe terasa acestuia vă veți delecta privirea cu o imagine impresionantă a Alpilor.

În zona centrală a orașului, lângă piața Terreaux, veți găsi Muzeul de Artă, care te transpune în epoca Renașterii datorită grădinii interioare luxuriante, dar și prin gigantele tablouri sau sculpturi. 

Un alt loc de neratat unde veți întâlni o artă diferită, de data asta una stradală este în cartierul Croix-Paquet care seamănă destul de mult cu zona Montmartre din Paris, dar ce-l diferențiază sunt străzile sau scările colorate la tot pasul în mii de culori.

Tot în centru puteți savura o ciocolată caldă sau încerca celebra pain au chocolat care este absolut delicioasă.

Lăsați-vă purtați de aerul lionez și străbateți celebrele bulevarde cu bouticuri chic stilizate în tematică de Crăciun perioada de iarnă. 

ANNECY

annecy sudul frantei
Foto ©Clément Leroy – Ville d’Annecy

Dacă tot vorbeam de Lyon, într-o zi din city break trebuie să vă faceți răgaz de a veni și aici.

Este la doar două ore distanță cu trenul. Este cunoscut de mulți ca fiind o perlă ascunsă a Alpilor Francezi sau o mică Veneție a Franței. Comparația este binemeritată, deoarece orașul are multe canale care îți vor capta privirea. Cea mai frumoasă atracție a orașului este dată de lacul cu același nume.

Destinații fermecătoare în sudul Franței
Foto Magda Ehlers, pexels.com

Departe de zumzetul urban al orașului Lyon, veți găsi în Annecy  oaza perfectă de liniște. Câteodată este binevenită și o escapadă în natură prin aceste împrejurimi pentru că veți fi înconjurați de crestele munților Alpi, de vegetația luxuriantă încă îmbrăcată în culorile toamnei, și de culoarea de un verde marin a lacului ce poate fi pentru unii mai spectaculosă decât vezi pe Coasta de Azur. 

Dacă aveți noroc, puteți închiria bărcuțe sau o croazieră cu vaporul pe lac admirând peisajele pitorești ale Franței.

sudul frantei annecy
Foto Maria Orlova, pexels.com

În zona vechiului oraș, vă puteți bucura de o sesiune de shopping prin magazinele tradiționale sau testa gastronomia prin restaurantele cu specific local. Recomandarea dată de localnici ar fi un platou de mezeluri cu brânza topită, melci sau carne de vită acompaniată cu un vin sec alb francez sau pur și simplu un espresso cu un croissant simplu, dacă timpul vă permite.

Orașul prinde viața datorită străduțelor pietruite și a podurilor de pe canale ornate cu flori și decorațiuni de sezon ce te vor aduce în atmosfera unui film tematic.

annecy sudul frantei
Foto ©Clément Leroy – Ville d’Annecy

Pentru o altă vedere spectaculoasă asupra lacului, trebuie să vizitați castelul Annecy, care are o grădină desprinsă din povești medievale cu o vegetație exuberantă. În final, pentru iubitorii de desene animate orașul vă oferă vizite la un muzeu destinat filmului de animație, unic în Europa. 

Destinațiile menționate mai sus sunt inedite, aparte și merită vizitate măcar o dată în viață. Bineînțeles că această țară oferă mult mai mult; că vorbim de peisaje, de climă, de zone rurale/ urbane, dar și de gastronomii aparte.

Vă invit să descoperiți Franța în toată splendoarea ei în viitoarele city break-uri și să trăiți experiențe și amintiri pline de… la vie un rose.

Text de CEZAR DELI-IORGA

Cover foto, pexels

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută