Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 06/03/2024
Artă & Cultură / Art Expo

ART SAFARI „Taine și Comori”

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii ART SAFARI „Taine și Comori” Share ART SAFARI „Taine și Comori”
ART SAFARI „Taine și Comori”


Noul sezon Art Safari, Taine şi comori, care marchează un deceniu de existență, aduce în prim-plan mari maeștri ai artei românești prin intermediul a cinci expoziții de artă, care pot fi vizitate în perioada 8 martie-28 iulie 2024, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

„Muzeul secret”

În comuna Topalu, județul Constanța, funcţionează din 1960 Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”, unde se află una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică, ce cuprinde capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser și Constantin Piliuță.

Muzeul secret este prima expunere externă de până acum a colecției de la Topalu.

 „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”

ART SAFARI „Taine și Comori”
Dejunul, Eustațiu Stoenescu

Eustațiu Stoenescu (1884-1957) a fost un artist cu o carieră internațională remarcabilă și cu o operă vastă, insuficient cunoscută după perioada comunistă, autoritățile ștergându-l din cărțile istoriei artei. A fost considerat printre cei mai rafinați portretiști ai Europei, dar a pictat în tradiție locală și peisaje ori naturi moarte, toate impresionante prin valoarea lor plastică.

Expoziția dezvăluie personalitatea complexă a acestui artist valoros.

 „Istoria României în 100 de portrete”

Portretul a fost dintotdeauna un martor al istoriei.

De-a lungul timpului, conducători, politicieni, artişti ori savanţi au fost imortalizaţi pentru posteritate, de la oameni providențiali, precum Nicolae Bălcescu și Tudor Vladimirescu, la sportivi notorii, ca Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi.

Portretele din această expoziție sunt expuse majoritar în premieră.

„Atelierele din Pangratti”

Strada Ermil Pangratti a concentrat timp de 50 de ani cele mai valoroase talente artistice ale României, printre marii artiști care au creat aici numărându-se Corneliu Baba, Ion Nicodim, Ovidiu Maitec, Paul Vasilescu, Vasile Gorduz, Alin Gheorghiu şi Georgeta Năpăruș. Având ca nucleu colecția Ruxandrei Garofeanu, istoric și critic de artă, expoziția pune în valoare creația unor personalități importante ale artei postmoderne românești.

„Grădinile palatului”

ART SAFARI „Taine și Comori”
Tayu-San în grădină, Samuel Mützner

Florile artei românești sunt prezentate în viziunea marilor maeștri Luchian, Grigorescu, Tonitza, Aman, precum și a Reginei Maria.

Cele mai frumoase și valoroase flori vor fi re-plantate în prima expoziție temporară a sezonului Taine și Comori (8 martie – 14 aprilie 2024), în grădinile Palatului Dacia-România de pe Lipscani: trandafiri și cârciumărese, crizanteme, anemone, maci și alte flori de câmp, surprinse în naturi statice, în buchete, în parcuri și în grădini.

Tetx de IOAN BIG | ART EXPO

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută