Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/03/2024
Muzică / Omul cu discurile

OMUL CU DISCURILE | Dhafer Youssef – „Street of Minarets”

Berti Barbera De Berti Barbera
Comentarii OMUL CU DISCURILE | Dhafer Youssef – „Street of Minarets” Share OMUL CU DISCURILE | Dhafer Youssef – „Street of Minarets”
Dhafer Youssef


Dhafer Youssef – „Street of Minarets”

Estul și vestul au fost dintotdeuna sensibil contrastante în privința culturii și artei, iar muzica a fost întotdeuna separată de două moduri diferite de articulare, ceea ce a făcut ca exercițiile de convergență să fie riscante.

Există însă câțiva artiști extraordinari care au găsit proporțiile potrivite pentru a îmbina cu gust cele două estetici diferite. Unul dintre ei este Dhafer Youssef, care prin voce, oud și compoziție a ajuns în fruntea unui curent al muzicii contemporane ce unește estul și vestul prin muzică.

El a găsit punctele de legătură și a eliberat instrumentul tradițional de rolul strict și l-a adus în limbajul de jazz. Albumele lui au propria identitate, cu o atmosferă aparte, în care expresia vocii ajunge la o intensitate incredibilă, în deplină armonie cu căldura instumentului cu coarde, încadrat de instrumentiști de jazz sublim legați prin interplay. La fel este și „Street of Minarets”, apărut în 2023.

Un minunat dar muzical, în care iubirea, lupta, visul și obscurul își găsesc ilustrarea perfectă, iar pe lângă sound-ul unic, punctat de improvizație inspirată și aer oriental, avem altă direcție ritmică, în comparație cu albumele anterioare.

Dhafer Youssef

Pentru asta, Dhafer Youssef și-a ales muzicienii înainte de a scrie muzica, oferind fiecărui instrumentist partitura potrivită, personalizată. Iar muzicienii sunt fabuloși: Herbie Hancock (pian), Marcus Miller (bass), Nguyên Lê (chitară), Rakesh Chaurasia (flaut), Adriano Dos Santos Tenori (percuţie), Dave Holland (contrabas), Vinnie Colaiuta (baterie) și Ambrose Akinmusire (trompetă).

„Street of Minarets” e un eveniment muzical major, care reflectă idealul muzical contemporan, în care stilurile, culturile și personalitățile puternice și-au găsit locul în care să co-existe în concordie.

Citește mai multe articole din MUZICĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută