Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 11/02/2024
Film

PREMIERĂ | „Zona de interes”, Un film radical care refuză să închidă ușa istoriei

Monica Felea De Monica Felea
Comentarii PREMIERĂ | „Zona de interes”, Un film radical care refuză să închidă ușa istoriei Share PREMIERĂ | „Zona de interes”, Un film radical care refuză să închidă ușa istoriei
Zona de interes


„Zona de interes”, Un film radical care refuză să închidă ușa istoriei

După cinci nominalizări la Oscar, Grand Prix la Cannes și sute de articole care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest va fi și în cinematografele din România, din 16 februarie, distribuit de Bad Unicorn.

Naziștii SS numeau „Zona de interes” cei 40 de kilometri pătrați care înconjoară complexul de la Auschwitz, cel mai mare în sistemul concentraționar nazist, alătuit din trei lagăre principale și aproape 50 de lagăre secundare.

Pornind de la romanul cu același nume, scris în 2014 de Martin Amis, Jonathan Glazer construiește un film despre personaje care refuză cu fermitate să se vadă pe ele însele: recunoașterea și confirmarea îi înnebuneşte uşor.

Comandantul de la Auschwitz, Rudolf Höss (Christian Friedel), și soția sa, Hedwig (Sandra Hüller), își construiesc o viață de vis pentru familia lor într-o casă cu grădină aflată gard în gard cu lagărul. Viața familiei Höss este un vis frumos de preamărire, într-o vilă curată, cu o grădină plină de trandafiri, cu recepții și petreceri, o fantezie ariană, în juxtapunere cu realitățile de coșmar pe care a fost (la propriu) construit.

Ziua de mâine le aparține: discutând cu bătrâna mamă despre eforturile ei recente de amenajare a spațiului, Hedwig explică cum plănuiește să acopere cărămida expusă din jurul curții cu iederă, care în timp va crește, pentru a ascunde în întregime granițele. „Evreii sunt peste zid”, adaugă ea, un adevăr rostit cu cel mai monstruos tip de negare. Un Eden construit, Rudolf luptă pentru normalitate, în timp ce dispre tabără zboară nori de moarte – ceea ce Elie Wiesel numea „coroane de fum sub un albastru tăcut cer”.

Despre Holocaust s-au făcut multe filme care au rămas în istorie, unele dintre ele imposibil de dat uitării. Pare imposibil de spus ceva ce s-a spus deja în atât de multe feluri.

Și totuși cel mai recent film al lui Jonathan Glazer, The Zone of Interest, a zguduit din temelii tot ceea ce știam despre cum cinematograful poate spune o poveste pe care toată lumea o știe.

Succesul filmului a venit ca un taifun peste iubitorii de cinema din întreaga lume și a făcut din Zona de interes cel mai așteptat film dintre cele ce se află anul acesta pe lista Oscarurilor. Cu atât mai mult cu cât în America și în întreaga lume filmul a avut parte de o premieră limitată și foarte atent curatoriată.

Zona de interes

Toate aceste detalii devin cu atât mai răvășitoare cu cât aflăm că locația unde s-a filmat, casa familiei Höss, este exact casa de dincolo de zidurile Auschwitzului. Echipa de producție a filmului a petrecut patru luni pentru a amenaja spațiul, înainte de filmări.

S-au folosit peste 10 camere fixe, fără operatori, care, asemenea show-urilor tip Big Brother, urmăresc din mai multe unghiuri mișcarea personajelor.

Sunetul și imaginea joacă un rol la fel de important precum a celor doi protagoniști. Și tot ceea ce pare incredibil devine realitate.

Text de MONICA FELEA | PREMIERE

Citește mai multe articole din FILM.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută