Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/01/2024
Artă & Cultură / Art Expo Lifestyle / Fashion

ARTE VIZUALE |  IRIS VAN HERPEN: Artă, tehnologie și inovație

Claudia Aldea De Claudia Aldea
Comentarii ARTE VIZUALE |  IRIS VAN HERPEN: Artă, tehnologie și inovație Share ARTE VIZUALE |  IRIS VAN HERPEN: Artă, tehnologie și inovație
IRIS VAN HERPEN


IRIS VAN HERPEN: Artă, tehnologie și inovație

Născută și crescută în Wamel, un sat pitoresc din Țările de Jos, faimos pentru peisajele și casele tradiționale olandeze, Iris van Herpen și-a petrecut întreaga copilărie în mijlocul naturii. Alături de pasiunea pentru balet, care a contribuit la modelarea viziunii sale asupra corpului uman (devenit, prin modă, un mijloc de comunicare), legătura timpurie cu mediul înconjurător a influențat semnificativ abordarea ei în universul vestimentar. După ce a lucrat pentru Alexander McQueen și Claudy Jongstra, creatoarea a înființat Maison Iris van Herpen în Amsterdam, în 2007, creațiile sale fiind considerate în prezent opere de artă.

Xbox Adaptive Controller

Iris van Herpen

Până pe data de 28 aprilie 2024, în cadrul Musée des Arts Décoratifs, din Paris, expoziția Iris van Herpen: Sculpting the Senses celebrează inovațiile designerului, vorbind, prin intermediul unei selecții de peste o sută de piese haute couture, plasate alături de opere de artă contemporană semnate de artiști precum Philip Beesley, Collectif Mé sau Wim Delvoye, despre poziționarea corpului în spațiu, despre interacțiunea acestuia cu îmbrăcămintea și despre cum va evolua într-un viitor marcat de schimbări rapide.

Ideologia lui Iris van Herpen este profund ancorată în inovație și în explorarea materialelor neconvenționale. Ea a devenit unul dintre primii designeri care au adoptat tehnologia de imprimare 3D în construcția pieselor vestimentare, când, în 2010, ca parte a Colecției Crystallization (inspirată de procesul cristalizării), a prezentat o rochie realizată în colaborare cu Daniel Widrig, anunțând astfel o nouă direcție în cariera ei: transformarea modei într-un limbaj interdisciplinar și o entitate dinamică, în care pot fi integrate elemente din artă, chimie, dans, fizică, arhitectură, biologie, design și tehnologie, contestând astfel definițiile clasice despre haute couture.

IRIS VAN HERPEN

IRIS VAN HERPEN

Apa, elementele acvatice și originea vieții reprezintă motive recurente în designul creatoarei, ea fiind inspirată de versatilitatea, schimbarea continuă și forța naturii, evidențiate prin liniile fluide ce transformă materialele, odată cu tehnologia 3D, în expresii artistice. O altă temă de bază în creațiile sale este cea a scheletului, inaugurată prin faimoasa rochie Skeleton (2020), realizată în colaborare cu Isaie Bloch și inspirată de lucrările artistului japonez Heishiro Ishino.

IRIS VAN HERPEN

Un aspect important al ideologiei Maison van Herpen este angajamentul față de mișcarea slow fashion, care, într-un peisaj contemporan unde producția masivă și consumul excesiv reprezintă probleme majore, își propune să creeze un viitor în care inovația poate fi folosită pentru a modela societatea. Conștientă de provocările din prezent, în ultimii ani, creatoarea a adoptat metode de fabricație eco-responsabile, fiind una dintre vocile care susțin abordările sustenabile și valorizarea calității și modei durabile în detrimentul cantității și sistemului fast fashion, care ucide planeta.

IRIS VAN HERPEN

Punând sub semnul întrebării structurile lumii moderne și ilustrând concepte precum puritatea naturii, metamorfoza, hibridizarea, hipnoza și condiția sufletului, artista construiește un univers care transcende existența fizică prin profunzime și autenticitate, capturând nu forma lucrurilor, ci esența lor emoțională și spirituală: „Încerc să creez un spațiu suspendat între realitate și visare.”

IRIS VAN HERPEN

Citește mai multe articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută