Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/01/2024
Lifestyle

RECOMANDĂRI | Tipuri de siluetă și cum ne îmbrăcăm în funcție de acestea

Andrada Dincă De Andrada Dincă
Comentarii RECOMANDĂRI | Tipuri de siluetă și cum ne îmbrăcăm în funcție de acestea Share RECOMANDĂRI | Tipuri de siluetă și cum ne îmbrăcăm în funcție de acestea
Tipuri de siluetă


Tipuri de siluetă și cum ne îmbrăcăm în funcție de acestea

În natură există patru siluete de bază: clepsidră, măr, pară și rectangular (sau atletică).

Alegerea pieselor vestimentare are la bază un raționament simplu – ne place sau nu ne place. Cu toate acestea, există momente în care, oricât de frumoasă ar fi o piesă, oricât de calitativ și plăcut ar fi materialul din care este concepută sau cât de impecabil sunt lucrate detaliile, nu ne vine bine. Și de aici derivă stoluri de probleme, de gânduri și anxietăți referitoare la felul în care arătăm: „Dacă arătam în felul X, sigur îmi venea bine!”. Hainele sunt croite în funcție de tipurile de siluetă, astfel că dacă tu ai o siluetă de tip măr, iar bluza pe care ți-o dorești atât de mult este confecționată pentru alt tip de siluetă, este normal să nu se așeze așa cum ți-ai dori. Într-adevăr, este mai ușor să ne găsim nod în papură, dar ce ar fi ca data viitoare când o haină nu ne vine bine să analizăm ceva mai bine croiala, în loc să fim atât de dure cu noi.

Cum ne determinăm tipul de siluetă

Pentru a afla ce tip de siluetă ai, e nevoie doar de câteva măsurători – nimic complicat, fără calcule matematice sau bătăi de cap. Așadar, poziționează-te în fața unei oglinzi, fără haine, de preferat, și măsoară următoarele puncte cheie: umerii, bustul, talia și șoldurile.

Este de menționat, însă, că pot exista combinații între tipurile de siluetă, dar întotdeauna unul va fi cel dominant.

Tipuri de siluetă

Silueta de tip clepsidră

Tipuri de siluetă

Clepsidra se consideră a fi forma ideală, cea mai echilibrată, dezirabilă, spre care țintește majoritatea. În cazul clepsidrei, bustul și șoldurile sunt egale sau există o diferență foarte mică între ele, de maxim 4 cm, iar talia este îngustă, bine definită.

Silueta de tip măr

Tipuri de siluetă

În cazul siluetei de tip măr, bustul și umerii sunt de dimensiuni medii sau mari, talia este puțin definită, șoldurile înguste, iar picioarele sunt frumoase și zvelte. În cazul acestui tip de siluetă, greutatea se depune în partea de sus a corpului.

Silueta de tip pară

Tipuri de siluetă

În opoziție cu silueta de tip măr, para are bustul mic și umerii înguști, talia bine definită, șolduri, coapse și posterior – pline. În cazul acesteia, greutatea tinde să se depună în partea inferioară a corpului.

Silueta rectangulară sau atletică

Tipuri de siluetă

În ceea ce privește silueta rectangulară, vorbim despre un bust mic sau mediu, talie nedefinită, șolduri drepte și aliniate cu umerii. De regulă, acest tip de siluetă prezintă un procent mic de grăsime pe corp.

Cum ne îmbrăcăm silueta

Clepsidră

Tipuri de siluetă

Ca și direcții cheie, sunt de preferat accentuarea formelor naturale, a taliei, în timp ce proporțiile șoldurilor și ale bustului rămân echilibrate. Ți se potrivesc bluzele cu decolteu în V, hainele cu talia bine marcată, rochiile și fustele petrecute, fustele creion sau circulare, croielile ajustate pe corp, pantalonii drepți sau de tip boot cut și curelele care îți accentuează talia. În schimb, este recomandat să stai departe de gulere înalte, pliseuri, volane sau pantaloni cu talie joasă.

Măr

Tipuri de siluetă

Pentru măr, direcțiile cheie vizează atragerea atenției asupra picioarelor, alungirea siluetei, crearea iluziei unei talii. Îți vin mănușă decolteurile generoase, preferabil în V, rochiile croite în formă de A, până la genunchi, jachetele bine structurate, rochiile petrecute, ușor evazate, talpa ortopedică. Printre piesele mai puțin avantajoase se numără: pantalonii sau fustele cu talie înaltă, orice atrage atenția în jurul taliei, topurile scurte, bluzele cu gât înalt sau gențile de umăr.

Pară

Tipuri de siluetă

Direcțiile favorabile pentru silueta de tip pară urmăresc accentuarea taliei și a brațelor, adăugarea de volum în partea de sus pentru a balansa silueta. Te avantajează taliile înalte, topurile cu detalii, volane și pliseuri, bijuteriile care atrag atenția în zona gâtului, rochiile cambrate pe talie, fuste circulare de tip cloș sau în formă de A. Mai puțin avantajoase sunt taliile și gulerele căzute, pantalonii strâmți, fustele scurte, topurile largi sau cu formă nedefinită.

Tipuri de siluetă

Rectangulară sau atletică

Pentru silueta rectangulară, direcția esențială urmărește crearea iluziei unei talii bine marcate și accenturea membrelor. Te flatează decolteurile rotunde și umerii goi, pantalonii skinny, fustele creion, jachetele ce se termină la nivelul șoldurilor, materiale feminine, precum dantelă sau mătase. Mai puțin flatante sunt topurile scurte, decolteurile pătrățoase, hainele masculine, rochiile sau fustele drepte, topurile largi, fără formă.

Citește mai multe articole din LIFESTYLE.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută