Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 04/01/2024
Film

PREMIERĂ | „La Stejarul Bătrân”, o dramă socială marca Ken Loach

Ioan Big De Ioan Big
Comentarii PREMIERĂ | „La Stejarul Bătrân”, o dramă socială marca Ken Loach Share PREMIERĂ | „La Stejarul Bătrân”, o dramă socială marca Ken Loach
La Stejarul Bătrân / The Old Oak


La Stejarul Bătrân/ The Old Oak, o dramă socială marca Ken Loach

Pub-ul The Old Oak a rămas singurul spațiu public în care oamenii se mai pot întâlni să socializeze într-o comunitate minieră engleză, cândva înfloritoare, care acum trece prin vremuri grele, după 30 de ani de declin. TJ Ballantyne (Dave Turner), proprietarul, ține cu dinții de The Old Oak, dar efortul lui este pus la încercare când cârciuma devine subiectul unei dispute teritoriale odată cu sosirea refugiaților sirieni aduși în sat.

La Stejarul Bătrân / The Old Oak

O prietenie neașteptată se înfiripă atunci când TJ întâlnește o tânără siriană cu un aparat de fotografiat, Yara (Ebla Mari). Pot găsi cei doi o cale pentru ca aceste două comunități să se înțeleagă?

La Stejarul Bătrân / The Old Oak

Așa ia naștere o dramă profund emoționantă despre pierdere, frică și dificultatea de a găsi speranță, imaginată de reputatul tandem britanic Paul Laverty (scenariu) – Ken Loach (regie) și prezentată anul acesta la festivalul de film de la Cannes, unde a concurat pentru Palme d’Or, trofeu prestigios adjudecat deja de Loach în 2006 (The Wind That Shakes the Barley) și, respectiv, 2016, pentru I, Daniel Blake.

La Stejarul Bătrân / The Old Oak

La Stejarul Bătrân / The Old Oak

Referitor la La Stejarul Bătrân / The Old Oak, care va fi lansat la noi pe 5 ianuarie 2024, film ce pleacă de la realitatea decăderii regiunilor industriale din nord-estul Angliei și a modului în care localnicii i-au primit pe cei care fugeau de războiul atroce din Siria, Ken Loach, o voce a clasei muncitoare insulare, subliniază că nu se poate vorbi de personaje negative, indiferent de perspectiva din care ai privi.

La Stejarul Bătrân / The Old Oak

Un sentiment de nedreptate poate împinge oamenii spre extreme, dar comportamentul lor va fi întotdeauna motivat de o anume logică, pe care, dacă o ignorăm, sărăcește narațiunea. Acest cătun face parte dintr-o comunitate mai largă ce a supraviețuit prin rezistența opusă la exploatarea de către proprietarii de mine și, mai recent, la atacurile lui Margaret Thatcher, care au avut drept consecință închiderea minelor.

Încurajarea individualismului, a ideii că societatea nu mai există și a cultului antreprenorului au produs bulversări în imaginarul colectiv, ce riscă să răstoarne vechile valori, iar asta afectează modul în care au fost primite, mai bine sau mai rău, familiile siriene”.

La Stejarul Bătrân / The Old Oak
Ken Loach, foto: mediafilm.ca

Ajuns la 88 de ani, cineastul declară că e ultimul său film, dar el a mai cochetat cu ideea de a se retrage, deci nu-l credem, însă The Old Oak trebuie privit, totuși, ca parte a unei trilogii aproximativ dedicate Angliei disperate de seria de guvernări Tory, alături de I, Daniel Blake și Sorry We Missed You, filme proiectate la rândul lor, la vremea lor, în cinematografele din România.

Text de IOAN BIG | Premiere | Film | Recomandări

La Stejarul Bătrân / The Old Oak

The Old Oak (2023)

Regia: Ken Loach

Cu: Dave Turner, Ebla Mari, Trevor Fox, Claire Rodgerson

Gen film: Dramă

Durata: 113 minute

Premiera în România: 05.01.2024

Distribuit de: Independența Film

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută