Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 03/01/2024
Artă & Cultură

„Udatul Ionilor” din Tălmăcel: tradiție, dansuri și cântece specifice Mărginimii Sibiului

Zile și Nopti Sibiu De Zile și Nopti Sibiu
Comentarii „Udatul Ionilor” din Tălmăcel: tradiție, dansuri și cântece specifice Mărginimii Sibiului Share „Udatul Ionilor” din Tălmăcel: tradiție, dansuri și cântece specifice Mărginimii Sibiului

„Udatul Ionilor” este un obicei păstrat din străbuni la Tălmăcel şi care se sărbătoreşte în continuare an de an, pe 7 ianuarie.

În ziua Sf. Ioan Botezătorul întregul sat vuieşte a sărbătoare. După slujba religioasă, porneşte spre râu alaiul format din: feciori călare ce poartă steaguri tricolore, copii şi juni îmbrăcaţi tradiţional, un car alegoric tras de boi împodobiţi cu ţesături şi mărgele şi măgăruşii cu moşul şi baba din paie.

" "

Ajunşi la râu, pe versuri tradiţionale, junii îi udă rând pe rând pe toţi ce poartă numele de „Ion”. Şi pentru a uita de gerul de afară, Ionii udaţi sunt răsplătiţi cu colaci, vin şi ţuică. Sărbătoarea continuă apoi  pe uliţele strâmte ale satului cu dansuri şi cântece specifice locului.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută