Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 27/12/2023
Lifestyle / Fashion

FASHION EXPO | Sportul și moda împart o singură scenă

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii FASHION EXPO | Sportul și moda împart o singură scenă Share FASHION EXPO | Sportul și moda împart o singură scenă


Sportul și moda împart o singură scenă

Anul 2024 vine cu un val de entuziasm pentru sportivi și fanii acestora de pretutindeni.

Jocurile Olimpice de Vară, cel mai mare eveniment sportiv a lumii, care are loc o dată la patru ani, își desfășoară cea de-a 33-a ediție în Capitala Franței.

Cu această ocazie, Muzeul de Arte Decorative din Paris, în parteneriat cultural cu Muzeul Olimpic, a decis să exploreze relație fascinantă și, poate, puțin ciudată dintre două universuri care, la prima vedere, par complet diferite, dar care împărtășesc aceleași probleme sociale, centrate pe corpul uman.

Începând de anul acesta și până pe 7 aprilie 2024, publicului îi este accesibilă expoziția Fashion and Sports: From one Podium to Another, o poveste despre modă și sport, din antichitate până în prezent. 

Sportul și moda împart o singură scenă

De la sportul asociat cu nuditatea din lumea antică, la turneele medievale din Evul Mediu, și până la tenisul de teren din perioada modernă timpurie.

Primele programe sportive au fost elaborate pentru a-i ajuta pe aristocrați să își perfecționeze aptitudinile fizice prin vânătoare, tirul cu arcul sau scrimă. Activități deseori sinonime cu rafinamentul, au dat naștere la noi articole de îmbrăcăminte, cum ar fi pantaloni de călărie pentru femei. 

Anii interbelici au fost cruciali pentru relația dintre modă și sport.

Sportul și moda împart o singură scenă
Musée Arts Décoratifs – Mode & Sport -Sept 2023

În această perioadă încep să apară primele haine concepute special pentru ținutele de activitate fizică, printre care și clasicul tricou polo Lacoste. Fascinați de evenimentele sportive, marii designeri au început, de asemenea, să conceapă haine care îmbină confortul și eleganța, inspirându-se din lumea sportului

În a doua jumătate a secolului al XX-lea, hainele sport au devenit omniprezente în garderoba bărbaților și femeilor deopotrivă.

Sportul și moda împart o singură scenă
Foto wwd.com

Creatorii de modă aveau ei înșiși legături foarte strânse cu competițiile sportive, precum Emilio Pucci, care a făcut parte din echipa olimpică italiană din 1936 și Ottavio Missoni, un campion la 400 de metri. Cu toate acestea, îmbrăcămintea sportivă a luat cu adevărat avânt în anii 1980 și 1990, când culturismul și aerobicul au modelat noi idealuri de frumusețe fizică.

Sportul si moda impart aceeasi scena
foto wwd.com

Treningurile, destinate inițial sportivilor care se antrenau, au devenit elemente de bază ale garderobei urbane, în special sub influența mișcării hip-hop și a creatorilor de modă precum Sonia Rykiel.

Aproximativ 450 de articole vestimentare și accesorii, fotografii, schițe, reviste, postere, picturi, sculpturi și videoclipuri ilustrează evoluția îmbrăcămintei sportive și influența acesteia asupra modei contemporane.

Sportul și moda împart o singură scenă
Lacoste couture polo dress by Freaky Debbie. Photographer: David Hugonot Petit. Graphic design: Aguettaz & Tourneux

Expoziția arată modul în care îmbrăcămintea sportivă a mutat hainele purtate pentru sport în lumea ținutelor de zi cu zi.

Text de Teodora Bratu | Lifestyle

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută