Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 28/11/2023
Film

Primul documentar românesc despre graffiti și street art se vede la București, Cluj, Arad, Timișoara și Iași

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Primul documentar românesc despre graffiti și street art se vede la București, Cluj, Arad, Timișoara și Iași Share Primul documentar românesc despre graffiti și street art se vede la București, Cluj, Arad, Timișoara și Iași
Primul documentar românesc despre graffiti și street art se vede la București, Cluj, Arad, Timișoara și Iași


Primul documentar românesc despre graffiti și street art se vede la București, Cluj, Arad, Timișoara și Iași

Lungmetrajul „De ce scriu ăștia pe pereți?”, primul documentar despre fenomenul street art și graffiti în România, scris și regizat de Alin Boeru, produs și distribuit de WEAREBASCA, a pornit în turneu prin țară. Filmul este debutul în lungmetraj al regizorului și reunește peste 40 de grafferi și street artiști din România, fiind realizat în urma a mai mult de 80 ore de interviuri cu aceștia. 

Primul documentar despre street art și graffiti din România

" "

Filmul marchează debutul lui Alin Boeru în lungmetraj și este povestea unui outsider care încearcă să înțeleagă dedesubturile fenomenului graffiti și street art din România. Pornit ca o analiză obiectivă a unei contraculturi, documentarul se transformă într-o poveste intimă de maturizare (coming-of-age) a unui bărbat de 35 de ani, înghițit de universul diferit pe care îl descoperă. 

„De ce scriu ăștia pe pereți?” explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități – de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate. 

În film îi puteți vedea pe: Msero, Erps, Aeul, Pisică Pătrată, Dan Perjovschi, Deliric, Wanda Hutira, 1q-Sapro, Kero, Irlo, Homeboy, Sinboy, Cage, Robert Obert, John Dot S, Ocu, Sinboy, Pandele, Lost, Recis, Ionuț Popescu, Sage, Maria Bălan, Kaput (Kapscrew), Harcea Pacea, Octav Ungureanu, Pulsar Sinaps (Kapscrew), Adrian Oniga (Strad’art Fest), Sebastian Burduja, Ohboy, Mihai Zgondoiu, Alin Ciupală, Luna, Rose, Sc13ence, Neon, Saddo, Atoma, Krips, Cristian Neagoe, Lucian Sandu Milea, Alexandra Constantin (Fays) și alții.

Turneu de proiecții și sesiuni de Q&A în Iași, Cluj-Napoca, Arad și Timișoara pe final de 2023

După premiera de la București, din data de 21 noiembrie, filmul pornește în turneu prin țară în cele mai importante orașe din România, printre care Iași, Cluj Napoca, Arad, Timișoara.

Primul documentar românesc despre graffiti și street art se vede la București, Cluj, Arad, Timișoara și Iași

La finalul fiecărei proiecții speciale, spectatorii vor avea ocazia să discute cu regizorul și cu o parte din echipa de realizatori ai filmului, precum și cu grafferi și street artiști locali – atât despre documentar, cât și despre fenomenul de graffiti și street art. 

„Documentarul se adresează, deopotrivă, celor care fac parte din fenomenul graffiti și street-art, precum și celor care devin, fără voia lor, vizitatori ai galeriei urbane pe care oamenii cu spray-uri o creează în spațiul public comun. De aceea, ni se pare foarte potrivit ca, atunci când spațiul și programul o permit, să existe dialoguri între cele două lumi, pentru a încerca să clădim punți, nu ziduri între ele” spune Alin Boeru, regizorul filmului „De ce scriu ăștia pe pereți?”.

Programul complet al proiecțiilor:

– Cluj Napoca, 29.11, cinema Victoria, ora 17:45 + Q&A cu regizorul și street artiștii John Dot. S, Kero și Ocu

– București, 30.11, cinemateca UNION, ora 18:00

– București, 02.12, cinema Elvire Popesco, ora 16:00 + Q&A cu regizorul și street artiștii Robert OBERT, John Dot. S, Pisică Pătrată și Ionuț Popescu

– Iași, 02.12, cinema Ateneu, ora 16:00

– Arad, 05.12, cinema Arta, ora 19:00 + Q&A cu regizorul și street artiștii Robert OBERT și IRLO

– Timișoara, 06.12, cinema Victoria, ora 20:30 + Q&A cu regizorul și street artiștii Robert OBERT și LUX

– București, 13.12, cinema Elvire Popesco, ora 18:00 + Q&A cu regizorul și o parte din echipa de producție a filmului

– București, ora 16.01.2024, cinema Muzeul Țăranului, ora 18:00. 

Primul documentar românesc despre graffiti și street art se vede la București, Cluj, Arad, Timișoara și Iași

Alin Boeru este un scenarist şi regizor român, născut în 1987, în Ploieşti. Din 2006 locuieşte în Bucureşti și, deși a avut tangențe anterioare cu domeniul cinematografic, pe platou (regie, actorie, producţie, supervizare scenariu), dar şi în afara lui (scriere scenarii, promovare artistică, implicare în organizarea unor festivaluri de film din România etc.), de-abia din 2022 a renunțat la viața de corporație pe care o avea de peste 10 ani, pentru a se dedica în totalitate realizării de filme.

„Pentru mine, răspunsul la întrebarea <<De ce scriu ăștia pe pereți?>> a devenit același cu răspunsul la întrebarea <<De ce vreau să fac acest film?>> și, mai mult de-atât, <<de ce se fac filme, în general?>>. Artiștii stradali se despart de arta lor de îndată ce termină o lucrare și o fotografiază. O lasă cadou străzilor și oamenilor care trec pe lângă ea.

Chiar dacă ea va fi acoperită a doua zi, în ei s-a produs o micro-schimbare, la nivel personal. Am încercat ca acest documentar să fie o invitație la introspecție, o oglindă pusă în fața unui privitor câtuși de puțin curios, un desen pe un perete, al cărui sens poate fi greu de găsit de către unii dintre cei care îl văd sau, dimpotrivă, care poate trezi în alții, din prima, o senzație de familiaritate. Dacă nimic din toate astea nu a ieșit, atunci va rămâne doar un cadou străzilor, și asta va fi de ajuns”, adaugă Alin Boeru.

Producătorii filmului sunt Claudiu Mitcu și Ioachim Stroe, iar producătorii executivi sunt street artiștii Robert OBERT și John Dot.S. Imaginea este semnată de Radu Tancău și Ștefan Schultz, montajul de Ștefan Schultz, priza directă de sunet de Andrei Boanță. Chainsaw Europe a realizat părțile de sound design și mixaj (Dragoș Cătărău, Alin Zăbrăuțeanu, Alex Dumitru) și colorizarea (Laurent Morel), sub coordonarea lui Viorel Chesaru. Afișul filmului a fost realizat de Glitch studio.

„De ce scriu ăștia pe pereți?” este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în colaborare cu Televiziunea Română și cu susținerea McCann Erickson.

TRAILER:

Pagini oficiale documentar: 

– Instagram: www.instagram.com/decescriuastiapepereti/

– Facebook: www.facebook.com/decescriuastiapepereti/ 

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută