Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 23/11/2023
Artă & Cultură / Carte

Art Safari lansează albumul „Theodor Aman. Primul artist român modern”, dedicat marelui maestru care a fondat școala românească de pictură 

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Art Safari lansează albumul „Theodor Aman. Primul artist român modern”, dedicat marelui maestru care a fondat școala românească de pictură  Share Art Safari lansează albumul „Theodor Aman. Primul artist român modern”, dedicat marelui maestru care a fondat școala românească de pictură 
Art Safari lansează albumul „Theodor Aman. Primul artist român modern”, dedicat marelui maestru care a fondat școala românească de pictură 


Art Safari lansează albumul „Theodor Aman. Primul artist român modern”, dedicat marelui maestru care a fondat școala românească de pictură

După succesul expoziției „Theodor Aman. Primul artist român modern”, curator: Elena Olariu, prezentate de Art Safari împreună cu Muzeul Municipiului București în 2022 – ediția a 9-a, Art Safari lansează un album Theodor Aman (1831-1891);

Evenimentul de lansare are loc la Art Safari, Palatul Dacia-România, vineri, 24 noiembrie, de la 18:30. Elena Olariu, curator, Călin Stegerean, manager MNAR, și Ioana Ciocan, CEO Art Safari vor fi speakeri în cadrul evenimentului la care publicul este invitat să participe gratuit.

Albumul va putea fi achiziționat de la recepție, începând cu seara aceleiași zile, și online

„După expoziția realizată în 2022 alături de Muzeul Municipiului București, ne bucurăm că putem aduce din nou în atenția publicului un pictor român care a contribuit decisiv la modernizarea și occidentalizarea artei românești, dar și a societății autohtone în ansamblul ei, Theodor Aman.

De data aceasta, îi dedicăm un album cu peste 100 de lucrări, pe care pasionații de artă și frumos îl pot achiziționa de la Art Safari și îl pot răsfoi ori de câte ori vor să-și amintească de expoziție și de impresionanta lui artă, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național”Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de Artă de la Veneția. 

Theodor Aman, întemeietorul Școlii de Belle-Arte de la București

„Theodor Aman. Primul artist român modern” a prezentat peste 100 de lucrări atent selectate pentru această expunere muzeală, bucurându-se de un concept original și o scenografie contemporană. Selecția a cuprins atât opere consacrate ale lui Theodor Aman, dar și lucrări rar expuse în spațiul public, reunite la Art Safari din colecțiile a 16 muzee și instituții de cultură din toată țara, dar și din colecții private. 

Theodor Aman a studiat la Paris, iar în 1853 a expus la Salonul Oficial de la Paris primul său autoportret, o capodoperă a creației sale. Un an mai târziu, a pictat „Bătălia de la Oltenița”, pe care a vândut-o sultanului, în timpul unei călătorii la Istanbul. 

În 1855, a expus o nouă pictură istorică, „Bătălia de la Alma”, în cadrul Expoziției Universale de la Paris, fiind pentru prima dată când un artist român a prezentat o lucrare inspirată de un eveniment contemporan la care fusese martor. Pictorul a continuat să fie invitat la Salonul Oficial de la Paris, cel mai important salon de artă al vremii din Europa. Participările sale la acest eveniment cu două lucrări, în 1857,  au fost definitorii pentru tânărul artist, dar și pentru arta românească.

Art Safari lansează albumul „Theodor Aman. Primul artist român modern”, dedicat marelui maestru care a fondat școala românească de pictură 

Întors în țară, a înființat alături de pictorul Gheorghe Tattarescu (1820-1894) Școala de Belle-Arte din București, în 1864. La acel moment, o singură școală superioară de acest gen mai exista în Sud-Estul Europei. A fost director și profesor al școlii, contribuind la formarea multor mari maeștri români, printre care și Ștefan Luchian și George Demetrescu Mirea.

Theodor Aman a fost renumit pentru lucrările monumentale cu teme istorice, care au devenit unice în istoria artei românești, fiind singurul artist autohton care a reușit să atingă astfel de performanțe. Pictura monumentală „Boierii surprinși la ospăț de trimișii lui Țepeș” este considerată de către mulți istorici de artă drept una dintre cele mai valoroase lucrări de gen din arta românească.

„Theodor Aman a reușit să reflecte, într-un mod extrem de amănunțit, stilul de viață al elitei sociale și culturale bucureștene, prin scenele de gen cu instantanee din propria casă sau din locurile pe care le-a vizitat. Aman își construise o imagine de aristocrat autohton, având și o alură de artist apusean, fiind inițiatorul primelor expoziții și galerii de artă din România.

Scenele sale de gen sunt cele mai valoroase instantanee din întreaga artă românească, care surprind viața cotidiană a elitei bucureștene (…) Artistul a manifestat o grijă impresionantă față de amănunte, redând pe un spațiu mic foarte multe detalii. În acest context, opera lui Theodor Aman devine esențială pentru istoria socială românească a secolului al XIX-lea, care poate să fie perfect reconstituită prin imaginile din picturile, desenele, acuarelele sau gravurile sale”dr. Elena Olariu, curatorul expoziției.

Publicul este invitat să participe la evenimentul de lansare a albumului „Theodor Aman. Primul artist român modern”, ce pune accentul pe contribuția impresionantă pe care a avut-o marele maestru în modernizarea artei românești. 

Accesul la evenimentul de lansare a albumului este permis tuturor vizitatorilor, gratuit. Accesul în cele 5 expoziții Art Safari Stars Edition se face în baza unui bilet.

Program general Art Safari (până pe 14 ianuarie 2023)

– Joi-duminică – 12:00-21.00 (ultima intrare – 20:30); 

– Night Tours – tururi ghidate și drinks, evenimente ocazionale în serile de weekend, consultați site-ul www.artsafari.ro. 

– Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare. Palatul Dacia-România, Lipscani, nr. 18-20, București

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută