Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 17/11/2023
Lifestyle Eat & Drink

Principalele reguli de etichetă în cadrul unei mese formale

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Principalele reguli de etichetă în cadrul unei mese formale Share Principalele reguli de etichetă în cadrul unei mese formale
Principalele reguli de etichetă în cadrul unei mese formale


Atunci când iei masa la restaurant, se cuvine să respecți anumite reguli de etichetă. Unele dintre acestea sunt de bun-simț, însă unele sunt ceva mai subtile și este indicat să ți le însușești și să le respecți cu fiecare ocazie, mai ales când este vorba despre o experiență culinară rafinată.

Află în continuare câteva dintre regulile nescrise de etichetă pe care ar trebui să le respecți încă dinainte de a intra în restaurant și până la achitarea notei de plată.

Rezervarea mesei

La unele restaurante poți servi masa doar în baza unei rezervări. Există restaurante care doar așa funcționează, pe când altele pot fi mereu aglomerate și fără o rezervare nu vei găsi o masă liberă în respectiva locație. 

De exemplu, în timpul unora dintre cele mai populare sărbători, nu este neobișnuit să fie nevoie să faci rezervări cu câteva săptămâni în avans. Pentru alte date, rezervarea cu o săptămână în avans este de obicei suficientă. Așa că este recomandat să faci rezervarea din timp pentru a te asigura că există mese cu suficiente locuri pentru toți invitații.

De asemenea, este recomandat să suni în ziua mesei pentru a confirma rezervarea. 

Cum utilizezi șervețelul

Probabil că într-un restaurant select vei avea în dreptul locului tău un șervețel din material, împăturit și cu un design elegant. De îndată ce te așezi, este de așteptat să desfaci ușor șervețelul, fără a-l scutura, și să-l așezi pe picioare. Rolul acestuia este de a-ți fi de ajutor în cazul unui incident și nu trebuie să îl folosești pentru a te șterge sau a sufla nasul. În astfel de situații, te vei scuza și vei merge la toaletă. 

Dacă te ridici de la masă, așează șervețelul împăturit pe scaun până revii. Când ai terminat de servit masa, împăturește șervețelul și așează-l în partea stângă a farfuriei. Acesta este, de asemenea, un semnal că ai terminat de servit masa și poate fi debarasată.

Utilizarea tacâmurilor

Dacă pe masă se vor regăsi mai multe tacamuri inox pentru servirea diferitelor feluri de mâncare, există o regulă simplă pentru a ști pe care să le folosești. Întotdeauna începe din exterior, cu tacâmul cel mai îndepărtat de farfurie. Astfel, dacă ai două, trei sau mai multe furculițe lângă farfurie, începe cu prima din exterior pentru primul fel de mâncare. Când acest fel este terminat, poți lăsa tacâmurile folosite pe farfurie pentru a fi debarasate.

Când sosește următorul fel, ia următoarele seturi de tacâmuri din rând. Uneori, furculițele sau lingurițele pentru desert sunt așezate deasupra farfuriei sau sunt aduse odată cu desertul. 

De asemenea, folosește întotdeauna ustensilele de servire puse la dispoziție și niciodată tacâmurile din dreptul farfuriei tale, pentru a aduce mâncarea din farfuria de servire în farfuria ta.

Servirea băuturilor

Paharele sunt aranjate în ordinea utilizării în colțul din dreapta sus al tacâmurilor. De obicei, paharul de apă va fi primul, în stânga, urmat de paharele de vin alb, roșu sau șampanie. Desigur, ospătarul va turna vinul în paharul corespunzător. 

De reținut că, atunci când servești din pahare, vei ține paharul de picior, nu de bol.

Comanda de mâncare

Atunci când există un meniu stabilit, nu va trebui să îți faci griji cu privire la comandă. Dacă, însă, comanzi dintr-un meniu, în calitate de invitat vei comanda primul, în timp ce gazdele ar trebui să aleagă același număr de feluri de mâncare. Astfel, nu vor exista situații în care un participant va fi nevoit să aștepte în timp ce restul servesc masa.

Dacă trebuie să atragi atenția ospătarului pentru a comanda mâncare sau pentru orice altă cerere, fii discret. Păstrează contactul vizual sau ridică ușor degetul arătător pentru a-i da de înțeles că ai nevoie de ceva.

Servirea mesei

După ce a ajuns mâncarea, este timpul să te bucuri de preparatele culinare. Așteaptă un minut sau două pentru a lăsa mâncarea să se răcească și nu sufla în ea. 

Ia înghițituri mici din preparat, iar dacă trebuie să tai mâncarea înainte, taie doar atât cât să poți lua câte o îmbucătură sau două.

Gustă tot ce se găsește în farfurie, chiar dacă nu ești sigur că îți va plăcea și nu sta aplecat deasupra farfuriei.

Dacă ai restricții dietetice specifice, adu acest lucru în discuție înainte de servire, pentru a evita situațiile stânjenitoare din timpul mesei. 

Nu începe să mănânci înainte ca toți oaspeții să fie serviți. Într-un cadru formal, așteaptă până când gazda ridică furculița înainte de a începe.

Conversațiile la masă 

În timpul mesei, conversațiile sunt inevitabile. Pentru a respecta eticheta de politețe, păstrează un ton uniform atunci când vorbești, nu striga și nu șopti. Deși dezbaterile sănătoase sunt acceptate, evită să discuți despre politică, religie sau alte subiecte provocatoare.

De asemenea, este mai bine să eviți discuțiile despre afaceri până după ce termini de mâncat, cu excepția situației în care masa a fost aranjată în mod explicit în acest scop.

Nota de plată

La un restaurant select, persoana care i-a invitat pe ceilalți plătește de obicei nota de plată. Chiar dacă sunt de bun-simț, certurile la masă pe marginea notei de plată sunt de evitat.

O modalitate de a evita orice situație jenantă, dacă ești gazdă, este să ajungi mai devreme și să lași un card de credit la recepția restaurantului. 

Dacă decideți să împărțiți nota de plată, anunță-l pe chelner la începutul mesei. De asemenea, înainte de a pleca, asigură-te că înțelegi politicile restaurantului privind bacșișul, astfel încât să te aliniezi acestora. 

Așadar, în timp ce unele reguli sunt de bun-simț și ușor de înțeles, unele sunt comportamente mai subtile ce ajută la buna desfășurare a mesei. Aceste reguli există pentru a asigura un comportament adecvat și pentru a-i ajuta pe participanți să se bucure de un moment de tihnă la masă. 

Sursa foto: freepik.com

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută