Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 11/11/2023
Muzică

ANIVERSARE: Bruce Springsteen – jumătate de secol de rock’n’roll

Alex Mușat De Alex Mușat
Comentarii ANIVERSARE: Bruce Springsteen – jumătate de secol de rock’n’roll Share ANIVERSARE: Bruce Springsteen – jumătate de secol de rock’n’roll
BRUCE SPRINGSTEEN


ANIVERSARE: Bruce Springsteen – jumătate de secol de rock’n’roll

Ultimii ani nu s-au dovedit a fi foarte prietenoși cu vedetele septuagenare ale rock-ului: în 2022, Elton John și-a reprogramat o bună parte din turneul de adio, după ce a căzut și și-a dislocat șoldul, iar anul acesta, cei de la Aerosmith și-au anulat și ei o bucată din turneul final, după ce Steven Tyler și-a fracturat laringele.

Ghinionul nu l-a ocolit luna trecută nici pe cantautorul favorit al americanilor, Bruce Springsteen, care a fost nevoit să își reprogrameze turneul din Statele Unite, după ce a fost diagnosticat cu ulcer gastric. Și totuși, fantastic este faptul că aceleași staruri rock care își trăiau viața la maximum în anii ’70 încă sunt în viață și reușesc să adune sute de mii de oameni în arene de concert și stadioane.

ANIVERSARE: Bruce Springsteen - jumătate de secol de rock’n’roll

Pe de altă parte, spre deosebire de Tyler, Springsteen rămâne unul dintre băieții buni ai rock-ului, a cărui viață nu a cunoscut excesele colegilor săi de breaslă. Mereu atent la traiul de zi cu zi al clasei de mijloc, Springsteen s-a transformat în observatorul neobosit al visului american, așa cum a făcut-o și conaționalul său multi-premiat, Billy Joel.

Se pare că americanii își iubesc rockerii ce își trag seva creației din luptele zilnice ale muncitorilor din suburbii, iar exemplul cel mai grăitor pare să fie coperta albumului lui Springsteen, Born in the U.S.A.: îmbrăcat în blugii reprezentativi ai clasei de mijloc, întors cu fața către steag, Bruce nu își neagă originile, ba din contră, le folosește drept sursă de inspirație pentru propriile creații.

ANIVERSARE: Bruce Springsteen - jumătate de secol de rock’n’roll
Bruce Springsteen – Born in the U.S.A.

De altfel, luna noiembrie marchează aniversarea a 50 de ani de la lansarea celui de-al doilea album de studio a lui Bruce, The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle, un LP cât se poate de marcant în evoluția cantautorului. Inspirat de rock and roll și infuzat cu rhythm and blues, discul ni-l prezintă pe Springsteen aducând un tribut locurilor natale, iar single-ul 4th of July, Asbury Park (Sandy) nu face decât să confirme aplecarea acestuia către ținuturi și personaje pitorești.

ANIVERSARE: Bruce Springsteen - jumătate de secol de rock’n’roll
Bruce Springsteen – The Wild, The Innocent And The E Street Shuffle

După Sandy, albumul ne-o prezintă și pe Rosalita, un alt personaj feminin care face parte din universul lui Springsteen, univers pe care fanii îl cunosc cât se poate de bine – aceiași fani care au făcut din turneul de anul acesta unul dintre cele mai de succes din cariera recentă a lui Springsteen.

Cu gândul la concertele pe care acesta le va susține în Statele Unite anul viitor, nu ne rămâne decât să revizităm cariera unuia dintre cei mai inspirați și neobosiți cantautori americani, iar un punct de plecare poate fi chiar The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle, un album grăitor atât pentru scena rock-ului din anii ‘70, cât și pentru ulterioara carieră fulminantă a tânărului Springsteen.

» Text de Alex MUȘAT

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută