Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 10/11/2023
Artă & Cultură / Performing arts

What’s Next? apel pentru rezidențe de cercetare artistică la București și Wroclaw în 2024

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii What’s Next? apel pentru rezidențe de cercetare artistică la București și Wroclaw în 2024 Share What’s Next? apel pentru rezidențe de cercetare artistică la București și Wroclaw în 2024
What’s Next? apel pentru rezidențe de cercetare artistică la București și Wroclaw în 2024


What’s Next? apel pentru rezidențe de cercetare artistică la București și Wroclaw în 2024

În acest sfârșit de an activitatea Fundației Gabriela Tudor se leagă strâns de proiectul european What’s Next? – un proiect destinat cercetării și reflecției, cu accent pe inovație, procese de lucru colective, dar și pe (re)gândirea practicilor artistice prin organizarea de laboratoare și rezidențe artistice care încurajează creativitatea, colaborarea și interdisciplinaritatea. 

What’s Next a apărut ca o necesitate vitală în primele zile ale războiului din Ucraina și a fost inițiat de un grup de organizații culturale – proto produktiia (Kiev), zusa & Mitost (Berlin), Wroclaw Institute of Culture, MUSIKTHEATERTAGE (Viena) și Fundația Gabriela Tudor – ca reacție directă la războiul declanșat de Rusia, dar și ca răspuns la pandemia prin care am trecut. Proiectul este gândit ca un generator de reflecție și activare culturală care să sprijine direct artiștii și spațiile culturale independente și este cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Europa Creativă. 

Proiectul a fost lansat la București în luna iulie 2023 cu un eveniment special What’s Next – Spații culturale și artiști în timpuri de criză – o serie de discuții culturale, vizite și mese rotunde organizate la AREAL, la Pavilion Goethe Institute, la Centrul de Teatru Educațional Replika și la atelierele Malmaison la care au participat coregrafi, regizori artiști vizuali și curatori din România, Ucraina, Germania și Polonia. Evenimentul organizat în parteneriat cu Goethe Institute București și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național a permis definitivarea în mod colectiv a cadrului curatorial pentru rezidențele și laboratoarele artistice care vor fi organizate în 2024 în România. 

What’s Next? apel pentru rezidențe de cercetare artistică la București și Wroclaw în 2024

Recent, Fundația Gabriela Tudor a lansat două apeluri de participare pentru primele două rezidențe-laborator din 2024 – Performing Togetherness (în luna mai) și Culture Utopias (în august-septembrie) o rezidență dublă la București și Varșovia co-organizată cu Wroclaw Institute of Culture și proto produktiia. Ambele rezidențe sunt deschise artiștilor din lumea dansului contemporan, muzicienilor, actorilor, artiștilor vizuali, scriitorilor, cercetătorilor și experților în biodiversitate din Austria, Germania, Polonia, Ucraina și România.

Co-organizatorii rezidențelor oferă un onorariu artistic, transportul internațional la București și Wroclaw precum și costurile de cazare. Rezidențele vor fi găzduite la AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, iar 5 decembrie 2023 este data limită până la care sunt invitați să aplice artiștii, producătorii și toți cei interesați. Mai multe informații sunt disponibile pe platforma de proiecte online  www.dans.ro.

PERFORMING TOGETHERNESS – București

Performing togetherness este o rezidență-laborator de cercetare interdisciplinară care va avea loc la București în perioada 9–28 mai 2024. Ideea acestei rezidențe a apărut ca rezultat al crizei din sectorul cultural, în urma pandemiei și a războiului din Ucraina. Este gândită ca o platformă de cercetare, dialog cultural și inovație, unde participanții sunt invitați să aducă împreună diferite perspective asupra culturii și vieții și, mai ales, să descopere o nouă rutină bazată pe ideea de “împreună” (togetherness), concept înțeles ca o calitate de a lucra împreună și de a aparține unei practici colective anume.

Sunt invitați să aplice artiști din lumea dansului contemporan, artiști vizuali, muzicieni, scriitori, cercetători și experți în biodiversitate din Austria, Germania, Polonia, Ucraina și România, interesați de practici de lucru participative și incluzive. O rezidență adițională va fi oferită unui grup de artiști pentru dezvoltarea unui proiect artistic participativ în luna octombrie. Performing Togetherness este o rezidență inițiată de Fundația Gabriela Tudor în colaborare cu Goethe Institut Bukarest, Institutul Polonez  București și Forumul Cultural Austriac din București.

What’s Next? apel pentru rezidențe de cercetare artistică la București și Wroclaw în 2024

Pentru mai multe detalii vă invităm să consultați apelul pentru participanți chiar aici: dans.ro/whats-next-performing-togetherness-residency-call/

Formularul de înscriere poate fi accesat la acest link: forms.gle/ZZNU4XXS625whhFQA.

CULTURE UTOPIAS  – București și Wroclaw

Rezidența dublă, Culture Utopias, invită la reflecție în jurul creării unui spațiu de siguranță care să genereze noi reflecții asupra (post)războiului în Ucraina și (post) catastrofei în Europa. În același timp, rezidența este un incubator de noi idei legate de cooperare multidisciplinară în Europa și de reflecție comună asupra “utopiilor culturale” în viitor, dar și de creare a unor noi scenarii pentru un spațiu sigur de cooperare. 

Rezidența va avea loc în vara anului 2024, în două etape de lucru distincte. 

Prima rezidență va avea loc la București, la AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică în perioada 3 și 30 iulie, fiind condusă de coregraful Cosmin Manolescu și având ca obiectiv construcția grupului și identificarea temelor de lucru și a modalităților practice de lucru. Cea de-a doua rezidență va avea loc la Wroclaw (Polonia) între 15 august -15 septembrie, fiind găzduită de Wroclaw Institute of Culture și curatoriată de Paulina Brelinska-Garsztka, ocazie cu care vor fi testate ideile dezvoltate în prima etapă.

What’s Next? apel pentru rezidențe de cercetare artistică la București și Wroclaw în 2024

În funcție de situația războiului din Ucraina, rezultate rezidenței vor fi prezentate în mod informal și în Ucraina în luna noiembrie 2024. Pentru această rezidență sunt invitați să aplice artiști, manageri culturali, activiști și cetățeni curajoși din România, Polonia și Ucraina, care vor dezbate împreună provocările prin care trece Europa în ultimul deceniu. Această dublă rezidență este oferită de Fundația Gabriela Tudor (București) împreună cu Wroclaw Institute of Culture (Varșovia) și proto produkciia (Kiev). 

Mai multe detalii despre această rezidență-laborator sunt disponibile aici: dans.ro/whats-next-culture-utopias-residency-call/ iar formularul de înscriere poate fi accesat la acest link: shorturl.at/DFIQ5

De asemenea în perioada august – septembrie 2024, Fundația va oferi o rezidență Gabriela Tudor coregrafiei Mariia Kondratieva din Ucraina. Rezidențele Gabriela Tudor, lansate în 2019, sunt o continuare a bursei Gabriela Tudor, dedicată memoriei Gabrielei Tudor, co-fondatoare și Președinte al Fundației și inițiatoarea programului național de rezidențe ArtistNe(st) (2005 – 2009).

Rezidențele Gabriela Tudor sunt oferite anual unor artiști din lumea artelor performative și vizuale pentru inițierea și dezvoltarea de noi proiecte artistice. În cadrul rezidenței din București, coregrafa din Ucraina va dezvolta un proiect coregrafic pe tema fragilității și a situațiilor dificile cu care se confruntă arta contemporană în Ucraina. 

Toate rezidențele din 2024 sunt organizate în cadrul proiectului “What’s next? Safe cultural multi-spaces for multidisciplinary reflection on (post)war and (post)crisis European identity,” creat în parteneriat de zusa (Germania), MitOst (Germania), MUSIKTHEATERTAGE WIEN (Austria), proto produkciia (Ucraina), Wroclaw Cultural Institute (Polonia) și Fundația Gabriela Tudor Foundation (România), co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. 

Partener media: Zile și Nopți

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută