Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 08/11/2023
Festival Film Lifestyle

UrbanEye Film Festival ajunge la ediția a 10-a la Cinema Elvire Popesco între 8-12 noiembrie!

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii UrbanEye Film Festival ajunge la ediția a 10-a la Cinema Elvire Popesco între 8-12 noiembrie! Share UrbanEye Film Festival ajunge la ediția a 10-a la Cinema Elvire Popesco între 8-12 noiembrie!
UrbanEye Film Festival ajunge la ediția a 10-a la Cinema Elvire Popesco între 8-12 noiembrie!


UrbanEye Film Festival ajunge la ediția a 10-a la Cinema Elvire Popesco între 8-12 noiembrie!

De zece ani are loc la început de noiembrie la Cinema Elvire Popesco UrbanEye festivalul cu cea mai bună selecție de filme bazate pe viața urbană. Filmele sunt alese cu grijă din toată lumea, ele nu se regăsesc în niciun alt program de cinematograf și construiesc un dialog despre cum locuim și cum funcționăm în cadrul urban. 

Trailer Festival UrbanEye:

​​

Programul este completat de discuții cu profesioniști, tururi ghidate prin case de patrimoniu la care nu ai acces în mod obișnuit și un atelier pentru copii la Muzeul Hărților. 

Ce caracterizează un oraș? Cum definim “mediul urban”?

“Urban” este o noțiune deseori considerată prea vagă de către marele public: în sine, termenul implică asumarea vieții în oraș și adoptarea afectivă a acestuia.

Un oraș este un sistem eficient, în care o populație numeroasă locuiește într-un spațiu restrâns. Aceasta presupune o infrastructură dezvoltată, o structură socială complexă, condusă de o administrație care prezinta incredere. Centru economic important, divers din punct de vedere etnic sau cultural, orașul este un magnet, pentru că oferă o viață culturală variată și servicii pe care o localitate mai mică nu și le poate permite. 

Ar fi greu să asociem Bucureștiul cu o infrastructură și servicii publice de calitate. Numărul de spitale și școli este de mult insuficient; rețeaua străzilor prezintă diferențe mari de densitate și calitate. Suntem departe de a avea un transport public eficient. Discutăm regulat despre buna funcționare a rețelei de apă și canalizare. Totuși trăim înghesuiți aici, pentru că orașul este un magnet: București, orașul contrastelor, care adună laolaltă oameni bogați, dar și sărăcie extremă. 

În ultima decadă a crescut aici numărul de evenimente culturale și de inițiative civice, au apărut noi centre și huburi. Însă cu seria de crize și epidemii recente, viața noastră s-a schimbat considerabil. Lucrăm adesea de acasă, locuim mai mult singuri, felul în care petrecem timpul liber diferă extrem, în funcție de cercul în care trăim. Unii dintre noi parcurg orașul doar cu mașina, alții numai ca pietoni sau cu trotineta. Însă toți ne împărțim acest oraș dificil, care înaintează și regresează simultan – în direcții diferite.

Cu atât mai mult avem nevoie de viziuni, ca să ne putem recalibra, să putem asimila ce ni se întâmplă și să putem anticipa un mâine mai bun, de care să ne apucăm de azi.

UrbanEye ediția cu numărul 10 ne propune să facem un bilanț al trecutului și să luăm în considerare o serie de viziuni, utopice sau distopice. Să privim cu ochi mai urbani.

UrbanEye Film Festival ajunge la ediția a 10-a la Cinema Elvire Popesco între 8-12 noiembrie!

Deschiderea festivalului prezintă seria “Building Visions” și un concert gratuit Corina Sîrghi pentru spectatori

Seria Building Visions aduce în prim-plan arhitecți din lumea întreagă care lucrează la soluții pentru provocările majore ale societății contemporane. Acești arhitecți aduc perspective proaspete privind locuințele adaptate schimbărilor climatice și clădirile durabile, transformând intențiile umanitare în proiecte concrete în colaborare cu comunitățile locale. 

Trailer Building Visions: 

După Building Visions, UrbanEye te invită în foaierul Institutului Francez pentru un concert cu Corina Sîrghi, la care participi gratuit în baza achiziționării la proiecția de miercuri. Să-i zicem o călătorie aproape nostalgică cu glasuri readuse la viață. Dacă s-ar cânta mai mult despre iubirea adevărată poate ne-am iubi mai frumos, iar dacă i-am cânta mai mult Bucureștiului, poate c-ar înflori.

Documentare despre orașele lumii în continuă schimbare

UrbanEye oferă documentare despre orașe din întreaga lume, documentează schimbările, progresul, regresul, designul, viziunea și speranța, pentru a stimula acțiunea și responsabilitatea. Unele din filmele prezentate includ “Walls Can Talk,” ultimul film regizat de Carlos Saura, Soviet Bus Stops, un documentar pentru care fotograful canadian Christopher Herwig a călătorit timp de mai mulți ani în fostele republici sovietice, vizitând… stații de autobuz pentru a înțelege cum a fost posibilă crearea unor obiecte de arhitectură unicat într-o perioadă în care arhitectura era standardizată și subordonată ideologiei din acea vreme. Mai poți vedea și filme despre graffiti și inclusiv despre street art-ul din București cum ar fi Walls can talk sau De ce scriu ăștia pe pereți?.

Trailer Soviet Bus Stops:

Locuire, muncă și timp liber în filme de arhivă din Bucureștiul socialist 

E al doilea an în care UrbanEye Film Festival prezintă și o selecție de filme de arhivă scurte, împărțite pe calupuri tematice, ce explorează viața din Bucureștiului socialist, dezvăluind cum locuiau oamenii, cum arătau locurile de muncă și cum se distrau în acea perioadă. 

Trailer Timp liber:

Locuire, muncă și timp liber în Bucureștiul socialist este un program de 27 de filme de arhivă cuprinse în trei calupuri tematice și ne propunem să explorăm cât mai multe fațete ale unor posibile răspunsuri la aceste întrebări. Programul cuprinde documentare, reclame și filme utilitare realizate între 1959 și 1986, majoritatea fiind produse de Studioul „Alexandru Sahia”, instituția cea mai activă în realizarea unor astfel de proiecte cinematografice în România socialistă. 

Temele lor sunt extrem de variate și surprind multe problematici relevante pentru preocupările urbanistice ale epocii lor: de la proiectul de construcție a liniilor de metrou ale capitalei, la modernizarea și dezvoltarea sistemului de canalizare a orașului, la planurile de construcții ale unor cartiere de blocuri și până la translarea unor clădiri întregi printr-un procedeu tehnic inedit. 

Ediția aniversară de 10 ani a UrbanEye Film Festival se desfășoară la Cinema Elvire Popesco între 8 și 12 noiembrie. Detalii complete despre program și bilete sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului, urbaneye.ro.

Un proiect: Asociația Arta în Dialog

Parteneri: Institutul Francez în România, Institutul Cervantes în România, Ambasada Germaniei, Ideilagram

UrbanEye este cofinanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB, sesiunea de finanțare *București acasă 2023* și se va desfășura în perioada 25.07.2023-15.11.2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută