Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 07/11/2023
Lifestyle

Există o nevoie reală să învățăm cum să avem grijă mai bine de banii noștri – spune Claudia Oprescu, coordonatorul programului Școala de Bani BCR

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Există o nevoie reală să învățăm cum să avem grijă mai bine de banii noștri – spune Claudia Oprescu, coordonatorul programului Școala de Bani BCR Share Există o nevoie reală să învățăm cum să avem grijă mai bine de banii noștri – spune Claudia Oprescu, coordonatorul programului Școala de Bani BCR
Școala de Bani BCR


Programul pe care îl coordonează în calitate de CSR Expert BCR, Școala de Bani BCR, a educat financiar până acum peste 600.000 de români, de toate vârstele. Claudia Oprescu crede că investiția în educația ta îți dă cea mai bună dobândă și ne împărtășește propriile reguli legate de deciziile financiare.

Școala de Bani BCR – cel mai amplu program de educație financiară din România – este proiectul de care numele v-a fost legat profesional în ultimii ani. Ce ați realizat cu acest program, de la lansare până în prezent?

Am lansat Școala de Bani și am inițiat o discuție mai consistentă despre bani și educație financiară acum mai bine de șapte ani. Alături de colegii mei voluntari (peste 1500 de angajați BCR au trecut de-a lungul timpului prin cursul de formare de profesor la Școala de Bani) și o echipă plină de entuziasm, care s-a ocupat de implementare, am realizat cursuri cu peste 600.000 de români de toate vârstele și am vrut să aducem discuțiile despre bani mai aproape de români, indiferent că vorbim de ateliere (în grădinițe, școli, licee, universități, companii, ONGuri), evenimente, concursuri, caravane sau cărți.

Am intrat în Cartea Recordurilor pentru Cea mai mare lecție de educație financiară din lume (la care au participat simultan, în 59 de locuri, peste 13,000 de tineri), am inițiat Life Lab, un proiect de educație financiară interdisciplinară, menit să aducă educația mai aproape de elevi, la școală, și să o conecteze cu noțiuni pe care deja le studiază la diferite materii, am susținut lansarea de cărți de educație financiară (de exemplu, cele două volume scrise de Cristina Andone – Școala banilor bine crescuți și concursul de desene cu același nume, care chiar în următoarea perioadă lansează înscrierile pentru o ediție nouă).

Școala de Bani BCR
Claudia Oprescu

Care vi se pare cea mai mare reușită a Școlii de Bani BCR, dincolo de statistici și număr de cursanți?

Dincolo de statistici și participanți, ne bucurăm că am fost primii care au adus discuția despre bani și planificare financiară pe agenda publică și mai aproape de toți românii, prin toate cursurile, evenimentele și acțiunile pe care le-am derulat. Ne bucurăm să vedem că există acum mai multe programe de educație financiară care se adresează diferitelor categorii de public și credem că este un lucru pozitiv și necesar, pentru că există o nevoie reală să învățăm cum să avem grijă mai bine de banii noștri.

Care sunt cele 3 reguli legate de propriile finanțe pe care le respectați cu consecvență?

Nu știu dacă am chiar trei reguli pe care le respect cu consecvență, cred că am una, care e cea mai important pentru mine și anume – să pun deoparte lunar o sumă de bani, oricât de mică ar fi. Iar alte lucruri pe care le fac, cu plăcere, și pe care nu le-aș numi neapărat reguli, sunt că prefer să dau banii pe experiențe, nu pe lucruri și că donez lunar către diferite cauze în care cred.

Un citat despre bani care vă impresionează sau vă amuză sau pe care îl considerați foarte înțelept ar fi?…

Cred că era un citat care spunea un lucru foarte înțelept: cea mai bună dobândă o obții dacă investești în educația ta. E un lucru pe care-l accentuăm și noi în cursurile Școlii de Bani.

Vă amintiți ce ați cumpărat din primii bani pe care i-ați câștigat?

Da, am cumpărat cadouri simbolice de Crăciun pentru familia mea extinsă, părinți, bunici, verișori.

Pe 8 noiembrie vorbiți la Târgu Mureș, la evenimentul Între sine și bani, un proiect al Asociației Educație pentru succes, pe care Școala de bani BCR îl susține și în cadrul căruia au mai avut loc alte 3 întâlniri, cu publicul din Bistrița, Suceava și Slatina. Cât de diferite vi se par comportamentele financiare ale românilor din aceste zone?

N-am studii comparative pe baza cărora să vă spun cât de diferite sunt comportamentele financiare ale românilor din aceste zone. Vă pot spune, însă, că datele unui studiu, realizat recent de compania de cercetare și consultanță BrandBerry și susținut de BCR, relevă că 3 din 4 români se declară puțin sau deloc pregătiți din punct de vedere financiar bancar, ceea ce are impact și asupra situației financiare de viitor, iar peste 50% dintre români consideră că întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi.

La toate acestea se adaugă faptul că suntem pe ultimul loc în UE la nivelul de educație financiară, ceea ce ne arată că nu stăm neapărat bine la capitolul comportamente financiare responsabile legate de bani. Cred că fiecare om e diferit, fiecare situație e diferită și nu există rețete care să funcționeze pentru toată lumea. Dar toți putem găsi acele mici lucruri care, făcute cu recurență, să ne ajute să avem o relație mai bună cu banii noștri și o viață mai prosperă.

Care a fost cel mai bun sfat legat de bani pe care l-ați primit dumneavoastră și de la cine?

Nu cred că am primit sfaturi legate de bani, ci mai degrabă am fost învățată să nu mă raportez niciodată la bani ca la un scop în sine, ci ca la un mijloc pentru a-mi îndeplini visurile, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult.

Școala de Bani BCR
Claudia Oprescu

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută