Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 07/11/2023
Film

PREMIERĂ | „MMXX” – Un film despre cum ne-am petrecut pandemia în România

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii PREMIERĂ | „MMXX” – Un film despre cum ne-am petrecut pandemia în România Share PREMIERĂ | „MMXX” – Un film despre cum ne-am petrecut pandemia în România
MMXX


„MMXX” – Un film despre cum ne-am petrecut pandemia în România

Pandemia de  COVID-19 pare acum destul de departe, chiar dacă nu a trecut foarte mult timp, iar virusul încă este printre noi, dar cel puțin nu mai este începutul acela scufundat în haos, teroare și absurd. Cu binecunoscutul umor de situație, dar și cu multă candoare, Cristi Puiu ne propune să revedem și poate chiar să retrăim fragmente din „acele vremuri” dureroase sau chiar comice.

Pentru cei care nu s-au prins, „MMXX” este anul 2020 în cifre romane, iar filmul ne prezintă „patru scurte momente în timp, care surprind rătăcirile unor suflete blocate la răscrucea istoriei”, adică din anul care ne-a marcat atât de puternic viețile.

Oana Pfifer (Bianca Cuculici), o tânără terapeută, vizibil distrasă din motive necunoscute, se strecoară puțin câte puțin în plasa chestionarului pe care clientul său ar trebui să îl completeze.

Mihai Dumitru (Laur Bondarenco), fratele mai mic al Oanei, îngrijorat de pregătirile pentru aniversarea sa și fără să-și dea seama cât de nepotrivite sunt pretențiile sale, se trezește prins într-o poveste mult mai mare decât poate duce.

Septimiu Pfifer (Igor Babiac), soțul Oanei, îngrijorat de starea de sănătate în legătură cu o posibilă contaminare cu SARS-CoV-2, ascultă o poveste stranie în care a fost prins colegul său de la ambulanță în urmă cu mult timp, în așteptarea următorului apel de urgență.

Narcis Pătranescu (Dragoș Bucur), inspector la brigada de crimă organizată, tulburat de moartea recentă a unuia dintre colegii săi, se trezește prins într-o poveste întunecată în timp ce interoga o tânără.

„Încă o dată, personajele lui Puiu se pierd într-un habitat irespirabil, în care corupția, criminalitatea, lipsa de comunicare și simplul dispreț cuceresc totul. Ecranul se solidifică în fața ochilor privitorului, iar senzația de goliciune cucerește totul: narațiunea dispare și devine o simplă anecdotă.” – El Mundo.

Este clar tabloul unei „familii pandemice” cât se poate de românești, în care o să ne putem privi și, pe alocuri, recunoaște pe marele ecran, începând cu 10 noiembrie.

Citește mai multe articole din FILM.

Text de Gruia Dragomir | Recomandări

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută