Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 05/11/2023
Film

Proiecție de film la Institutul Cervantes: „Argentina, 1985” de Santiago Mitre

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Proiecție de film la Institutul Cervantes: „Argentina, 1985” de Santiago Mitre Share Proiecție de film la Institutul Cervantes: „Argentina, 1985” de Santiago Mitre
Proiecție de film la Institutul Cervantes: „Argentina, 1985” de Santiago Mitre


Proiecție de film la Institutul Cervantes: „Argentina, 1985” de Santiago Mitre

În seara zilei de luni, 6 noiembrie 2023, începând cu ora 19.30, Institutul Cervantes din București va găzdui un eveniment cinematografic la sediul său din Bulevardul Elisabeta nr. 38, organizat de Ambasada Republicii Argentina în România. Este vorba despre proiecția filmului multipremiat Argentina, 1985 de Santiago Mitre (2022).

Evenimentul se va desfășura în prezența E.S. Domnul Alejandro Poffo, Ambasador al Republicii Argentina în România. Filmul Argentina, 1985 a fost distins cu Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, Premiul Goya pentru cel mai bun film ibero-american, Premiul Criticii (Critics Choice), precum și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj.

Este inspirat din povestea reală a procurorilor Julio Strassera și Luis Moreno Ocampo, precum și a echipei lor de tineri avocați, eroi neașteptați în lupta inegală de urmărire în justiție a celei mai sângeroase dictaturi militare din Argentina, în ciuda tuturor piedicilor și într-o cursă contra cronometru pentru a face dreptate victimelor Juntei militare.

Relatare cinematografică a unui eveniment fundamental din istoria modernă a Argentinei, filmul reprezintă un adevărat reper al reașezării valorilor democratice ale țării. 

Santiago Mitre (n. 1980) este un tânăr regizor de film și scenarist argentinian. În 2011, a regizat primul său lungmetraj, The Student, având ca subiect viața universitară, care a câștigat Premiul pentru cel mai bun debut din partea Academiei Argentiniene și Premiul special al juriului la Locarno. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Paulina – povestea unei învățătoare idealiste (interpretată de soția lui Mitre, Dolores Fonzi) –, a avut premiera la Cannes, câștigând Premiul Fipresci și marele Premiu al Săptămânii Criticilor.

Proiecție de film la Institutul Cervantes: „Argentina, 1985” de Santiago Mitre

A fost membru al juriului secțiunii „Săptămâna Internațională a Criticilor” din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2016. Tot în 2016, Santiago Mitre a câștigat Premiul Havana Star de regie pentru filmul său Paulina la cea de-a 17-a ediție a Festivalului de Film Havana de la New York.

La Bienala de la Veneția regizorul argentinian a declarat: „Îmi amintesc și acum ziua în care Strassera și-a încheiat rechizitoriul: vuietul sălii de judecată, emoția părinților mei, străzile care, în sfârșit, puteau sărbători altceva decât un meci de fotbal, ideea de justiție ca act de vindecare. Procesul din 1985 a făcut ca justiția argentiniană să recunoască și să dezbată o revendicare de mult așteptată.

Pe măsură ce mă documentam, am dat peste aspecte necunoscute: trecutul procurorilor, echipa tânără și fără experiență, țara care se afla încă sub dictatură. Această poveste a vibrat în mine și mi-a declanșat dorința de a face un film despre justiție și de a merge mai adânc în căutarea cinematografică și politică decât în filmele mele anterioare, de data aceasta pe baza unor evenimente reale”.

Participarea la eveniment este liberă, pe baza confirmării solicitării de rezervare de loc făcute la adresa: cultbuc@cervantes.es

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută