Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/11/2023
Artă & Cultură / Performing arts Festival

Festivalul SoNoRo – On the Couch – continuă în București și apoi în Cluj

Teodora Bratu De Teodora Bratu
Comentarii Festivalul SoNoRo – On the Couch – continuă în București și apoi în Cluj Share Festivalul SoNoRo – On the Couch – continuă în București și apoi în Cluj
SoNoRo


În viziunea Dianei Ketler, pianistă și directoarea artistică a Festivalului SoNoRo, prima idee pentru ediția din acest an a evenimentului, a 18-a, intitulată On the Couch, a provenit de la un interviu cu unul dintre titanii pianului, Sviatoslav Richter.

Festivalul SoNoRo - On the Couch - continuă în București și apoi în Cluj

El a descris dragostea sa pentru muzica de cameră și a spus că cel mai valoros sentiment pe care i l-a oferit aceasta a fost posibilitatea de a dispărea complet în timp ce cânta alături de un partener bun. Acest lucru a determinat-o pe Diana să se gândească la faimoasa teorie a fluxului a lui Mikaly Csikszentmihalyi, psihologul care și-a descoperit pentru prima dată interesul pentru psihicul uman și procesele creative după ce a asistat din întâmplare la o conferință a lui Carl Gustav Jung.

Festivalul SoNoRo - On the Couch - continuă în București și apoi în Cluj

O stare de imersiune completă este ceea ce muzicienii încearcă să obțină pe scenă. Aceasta vine odată cu perfecționarea continuă a meseriei, dar și în momentele în care pătrunzi adânc pe tărâmul subconștientului, al imaterialului, atunci când explorezi emoțiile și stările care se află ascunse. Studiul psihicului uman se poate realiza sub mai multe forme. Atât arta, cât și știința sunt mecanisme instrumentale care ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și relațiile noastre cu lumea exterioară.

Festivalul SoNoRo - On the Couch - continuă în București și apoi în Cluj

Pentru tema festivalului SoNoRo din acest an, On the Couch, căutarea poate fi nesfârșită, dar ne conduce inevitabil către Viena, orașul genialilor Schubert, Mozart, Beethoven și Brahms. Întrebarea care rămâne în continuare este ce a făcut din Viena de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea un loc unic în istoria artelor, a muzicii și a științelor? Politica culturală liberală și faptul că a fost o răscruce a națiunilor Europei au jucat cu siguranță un rol important.

Viena a unificat artiști, arhitecți, scriitori, medici și compozitori, iar aceștia își puteau schimba liber ideile cu un flux al creativității care era cu adevărat interdisciplinar. Visele, fanteziile, ambițiile, conflictele, dragostea, ura – toate au dat naștere expresionismului în artă și ne-au oferit figuri precum Freud, Mahler, Kokoschka, Schiele, Schönberg sau Korngold.

Temele din acea perioadă erau atemporale și universale, iar apariția disciplinelor psihanalitice a avut de-a face cu climatul cultural al acelui mare oraș. Muzica este cea mai intimă dintre arte, iar actele creative de compoziție, interpretare și ascultare își au rădăcinile în subconștientul uman. Nu există percepție a muzicii fără implicarea emoțiilor profunde, a proceselor subliminale și a amintirilor.

Festivalul SoNoRo - On the Couch - continuă în București și apoi în Cluj

În contextul acestor idei bune de explorat pe o canapea imaginară, dar și cu ajutorul muzicii, organizatorii acestui festival nonconformist, care continuă în Bucureşti până pe 5 noiembrie, după care se mută în Cluj, în perioada 6-12 noiembrie, propun publicului un program format din multe piese inedite. Viena începutului de secol XX, Viena lui Freud a devenit prin intermediul artiștilor extraordinari ai acelui timp un mediu cultural excepțional și chiar centrul muzical al Europei. În contextul celui de-al Doilea Război Mondial, compozitori de geniu precum Zemlinsky, Korngold și Friedman au emigrat, iar Viena postbelică nu a mai fost aceeași.

Dacă parcurgem programul, vom remarca numele compozitorilor care au trăit și au compus atunci în Viena, fiind inclus cvintetul lui Friedman, un mare interpret de pian, dar și lucrări de Chopin, care a dominat scena concertistică a Europei în epoca respectivă, în egală măsură un compozitor foarte apreciat de-a lungul timpului și un pianist extraordinar. Un concert de inspirație vieneză din SoNoRo a fost chiar cel intitulat Wunderstadt Wien / Minunatul oraș Viena, ce a inclus lucrări semnate de Alexander von Zemlinsky, Gustav Mahler, Fritz Kreisler, Anton von Webern și Ludwig van Beethoven.

Festivalul SoNoRo - On the Couch - continuă în București și apoi în Cluj

În concertul intitulat Padre e Figlio este explorată muzical relația a două cupluri tată-fiu, ambele strâns legate de Viena, ambele pline de iubire și ură, interacțiuni umane și muzicale complexe. Este vorba despre relația dintre Leopold Mozart și fiul lui genial, Wolfgang Amadeus, iar apoi legătura dintre Julius Leopold și Erich Wolfgang Korngold. Două lumi, două secole, doi Wunderkinder, doi tați stricți. Toată lumea spunea la un moment dat că Erich Wolfgang Korngold a fost o reîncarnare a lui Mozart, dat fiind faptul că a fost genial de mic, precum și prin relația dintre Korngold și tatăl lui. Oare această muzică genială s-a născut datorită sau în ciuda acestor complexități?

Un program captivant va putea fi urmărit, de exmplu în concertul Autoportret, la Muzeul Național de Artă, în sala Auditorium, cu o selecție de compozitori precum François Couperin, Eric Satie, Anton von Webern, Gabriel Fauré și Ignaz Friedmann.

În concertul Breaking the Tabu din Sufrageria Regală a MNAR, publicul va avea o experiență puternică, datorată unor piese de Grieg, Weinberg sau Wagner, dar și Epilogului lui Alfred Schnittke, Out of the World, pentru violoncel, pian și casetă înregistrată, care va fi interpretat de Valentin Răduțiu, binecunoscutul violoncelist româno-berlinez, prim violoncelist al Deutsches Sinfonieorchester din Berlin. Fie la Bucureşti, fie la Cluj, „canapeaua” SoNoRo vă invită în acest final de toamnă la (măcar) o sesiune de terapie muzicală, ce promite să fie realmente memorabilă.

» Text de Teodora BRATU

» Foto articol © Șerban Mestecăneanu

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută