Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/11/2023
Festival Artă & Cultură / Performing arts

Începe Festivalul MERIDIAN 2023 PERSONA,  între 5 şi 12 noiembrie, la Bucureşti

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Începe Festivalul MERIDIAN 2023 PERSONA,  între 5 şi 12 noiembrie, la Bucureşti Share Începe Festivalul MERIDIAN 2023 PERSONA,  între 5 şi 12 noiembrie, la Bucureşti
Începe Festivalul MERIDIAN 2023 PERSONA,  între 5 şi 12 noiembrie, la Bucureşti


Începe Festivalul MERIDIAN 2023 PERSONA,  între 5 şi 12 noiembrie, la Bucureşti

Festivalul Internațional MERIDIAN, ediţia a 18-a, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, începe pe 5 noiembrie 2023 sub tema „PERSONA”, preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, care continuă până pe 12 noiembrie.

Programul festivalului poate fi găsit pe https://snr-simc.org/meridian-festival/.

Diana Rotaru, director artistic Meridian : „Muzica nouă nu este deloc scorțoasă şi elitistă. Este o muzică fascinantă, este o muzică eclectică, care are de oferit câte ceva pentru toate gusturile, este o muzică-aventură, o muzică în care trebuie să te laşi purtat, vrăjit, hipnotizat”

Expoziție itinerantă de măşti cântătoare, concerte camerale, dans contemporan, live electronics, bal mascat performativ, recital de bisuri, teatru instrumental, teatru Nō, concert în Ateneu şi concert în bar, ansamblu coral şi jazz-rock programul festivalului MERIDIAN – PERSONA pregăteşte un festin sonor eclectic pentru urechile curioase.

Diana Rotaru, director artistic Meridian:

Festivalul MERIDIAN îşi sărbătoreşte anul acesta, în 2023, majoratul: împlineşte 18 ediții. Este singurul eveniment din România înscris în orbita ISCM, această societate care a sărbătorit şi ea un centenar de existență în 2022 şi care este cea mai amplă şi mai puternică din lume la ora actuală. MERIDIAN a avut parte de directori fantastic de dedicați – şi îi menționez pe regretatul Nicolae Brânduş, pe Sorin Lerescu şi pe Ulpiu Vlad.”

Urmând modelul inaugurat din 2019, respectiv, structurarea evenimentelor din cadrul festivalului sub umbrele metaforice sugestive şi puternice, menite a atrage şi stimula imaginația publicului („Grădini Sonore” în 2019, „Planetarium” în 2021, „Atlas” în 2022 – ediție câştigătoare a Premiului Radio România Cultural pentru eveniment muzical de excepție), tema ediției 2023, PERSONA, îşi propune explorarea temei măştilor, cu toată simbolistica asociată lor: de la masca socială la cea teatrală, de la transformare la protecție, de la magie la ludic sau la dramă, de la epiderma aparenței la accesarea esenței ascunse.

Tema se află în corelație cu profilul festivalului, care îşi doreşte să exploreze colaborările interdisciplinare, rolul scenei în comunicarea cu publicul şi teatrul instrumental. MERIDIAN se doreşte a fi, ca în fiecare an, o oază care prilejuieşte publicului experiența eliberării de masca prejudecăților şi a aventurării prin diverse teritorii sonore. 

Începe Festivalul MERIDIAN 2023 PERSONA,  între 5 şi 12 noiembrie, la Bucureşti

Organizatorul festivalului este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC – Secțiunea Naționala Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (ISCM) – cea mai mare rețea culturală din domeniul muzicii noi, având reprezentanțe în peste 50 de țări şi care a împlinit în 2022 un centenar de existență.

„Persona” fiecărei din cele 8 zile ale festivalului este reprezentată de o mască 3D, creație ORDOETCHAO Studio (imaginea MERIDIAN 2023). În fiecare zi va avea loc la Bucureşti o tragere la sorți neanunțată în urma căreia un norocos membru al publicului MERIDIAN va câştiga identitatea sonoră condensată, „masca” zilei  respective – o cheie posibilă de acces către lumea magică a muzicii contemporane. Nu este singura surpriză a ediției, pentru că programul festivalului MERIDIAN 2023 PERSONA include evenimente precum: 

– Expoziție itinerantă de măşti performative [creație Angela Bontaş] – micro-flash-mob-uri zilnice create de studenți ai UNMB (The Mad Hatterpillars) 

– (un)MASKed – spectacol de muzică şi dans oferit de Institutul Cultural Român. Ansamblul Flaut Power, condus de Ion Bogdan Ștefănescu, interpretează patru creații muzicale originale compuse de Adrian Iorgulescu, Doina Rotaru, Gabriel Mălăncioiu şi Mihai Măniceanu, în colaborare cu coregrafele Cristina Lilielfeld, Vava Ștefănescu, Smaranda Găbudeanu şi Andreea Tănăsescu.

– Noul Nō – singura voce Nō feminină din lume care cântă muzică de avangardă se află pentru prima dată în România. Ryoko Aoki (Japonia) va cânta la Teatrul Odeon Bucureşti alături de un cvartet de coarde românesc (Andreea Greluş, Mădălin Pandelescu, Iulia Goiană şi Mircea Marian). Masca de teatru Nō, reinterpretată în cheie contemporană.

– Personae electronice SAXONICS (Zoltán Réman / Adrian Borza – saxofon şi live electronics) şi Strings IN ConnectiON (Ladislau Csendes / Cătălin Crețu – vioară şi live electronics); sunet augmentat, sursă ambiguă, mister şi distorsiune rafinată. 

– Concert de bisuri ENCORE, recital de pian / tur de forță Adriana Toacsen, 12 bisuri româneşti, 12 personaje, 12 identități sonore diferite. 

– Ansambluri de renume HASHTAG (Polonia), PROFIL (Bucureşti), soyuz21 (Elveția), ICon Arts (Sibiu), ATEM (Timişoara), devotioModerna (Bucureşti), Ad-Hoc (Cluj-Napoca)

– Violoncelistul virtuoz Tomasz Skweres (Polonia/Austria) 

– Corul PRELUDIU – VOICU ENĂCHESCU – dirijor Andrei Stănculescu – L’homme armé, Omul înarmat, mai actual ca întotdeauna.

– B.A.S.M. – Brave Aventuri şi Snoave Muzicale de la Dănilă Prepeleac (Nicolae Brânduş) la trans-realism arhetipal (Mihaela Vosganian), cu ajutorul unor solişti de excepție. 

– Bal Mascat – performance suprarealist creat de Irinel Anghel cu ajutorul invitaților săi. 

– „De la bobul de sunet la particula lui Dumnezeu”: conferință internațională György Ligeti – compozitor iconic aniversat în 2023 (eveniment organizat de ICCM – Laurențiu Beldean).

– Piano-Duo – Diana Dava-Barb şi Cipriana Gavrişiu, recital la 20 de degete şi 176 de clape.

– Tineri interpreți – ansamblul OPENING THEORY (jazz-rock), ansamblul VEDE(M)2 (sextet) şi tineri compozitori (concertul BEYOND MASK de la Iaşi, organizat de UNAGE).

– Simpozioane muzicologice (Bucureşti şi Timişoara), conferințe şi ateliere de compoziție

Programul complet AICI.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută