Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 01/11/2023
Lifestyle

Lansarea revistei POC! #3 de bandă desenată documentară – influența apei ca resursă, teritoriu și patrimoniu asupra vieții cotidiene

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Lansarea revistei POC! #3 de bandă desenată documentară – influența apei ca resursă, teritoriu și patrimoniu asupra vieții cotidiene Share Lansarea revistei POC! #3 de bandă desenată documentară – influența apei ca resursă, teritoriu și patrimoniu asupra vieții cotidiene


Lansarea revistei POC! #3 de bandă desenată documentară – influența apei ca resursă, teritoriu și patrimoniu asupra vieții cotidiene.

Asociația Bloc Zero vă invită la evenimentul de lansare al celui de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC!, ce va avea loc în data de 2 noiembrie 2023, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh București. Prin intermediul a șapte noi povestiri de bandă desenată, POC!#3 aduce în prim-plan un nou subiect relevant și provocator, și anume apa ca resursă naturală, teritoriu și patrimoniu și influența sa asupra vieții cotidiene.  

„Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” se intitulează tema centrală a noii ediții POC!, care și-a propus crearea unui context de dialog, cercetare și creație artistică în jurul valorilor apei, alături de o echipă interdisciplinară formată din cercetători, antropologi, activiști, artiști și ilustratori locali, precum și din alte țări.

Cele șapte povestiri de bandă desenată cuprinse în paginile sale reprezintă rezultatul unui proces derulat pe mai multe luni, care a inclus cercetări de teren în comunități locale, dar și discuții constante cu artiștii implicați. Din Delta Dunării, până în sudul României, către Porțile de Fier sau Târgu-Neamț și până în New York, SUA, acestea reușesc să surprindă influența apei asupra tradițiilor, obiceiurilor și ocupațiilor în comunitățile locale din proximitatea apei, dar și procesul de adaptare la problemele cauzate de schimbările climatice. 

Lansarea revistei POC!

Având la bază perspective istorice, cât și actuale, noile povestiri de bandă desenată invită cititorii la reflecție asupra modului în care prezența sau lipsa apei schimbă ritmul de viață al oamenilor, modelează viitorul noilor generații, duce la depopularea anumitor zone, precum și invită la noi moduri de regândire a mecanismelor sociale și convingerilor personale.

Echipa celui de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC! a fost formată din antropologii Bogdan Iancu, Vlad Gheorghiu, Călin Cotoi, Liviu Chelcea, Monica Stroe, Pavel Sterec (Rep. Cehă), Loredana Pană, activistă și artiștii și ilustratoarele Maria Simina Dimancea, Anna Benczédi, Dări Tămăslăcaru, Roma Gavrilă, Miruna Șmit, Tuan Nini, Maria Surducan, Alexey Klyuykov (Rep. Cehă).

Așadar, vă invităm pe 2 noiembrie 2023, de la orele 19:00, la Centrul Ceh București, să răsfoim împreună paginile noului număr POC! și să luați parte la o discuție cu autoarele, autorii, ilustratoarele și ilustratorii implicați, despre noul subiect al revistei, despre munca de cercetare întreprinsă și descoperirile sale, precum și despre munca artistică din culisele revistei.

Proiectul a fost derulat alături și cu sprijinul partenerilor de la Asociația MaiMultVerde, Cu Apele Curate, Lidl, Centrul Ceh București, Departamentul Masterului de Antropologie din cadrul SNSPA, Departamentul Masterului de Studii Vizuale și Societate din cadrul SNSPA și Centrul educațional de arte performative CEVA. 

Proiectul “Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută