Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 30/10/2023
Artă & Cultură / Art Expo

Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori și i-a conectat prin artă la schimbările fără precedent din anii `90

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori și i-a conectat prin artă la schimbările fără precedent din anii `90 Share Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori și i-a conectat prin artă la schimbările fără precedent din anii `90
Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori


Peste 3.500 de persoane au vizitat expoziția PERFORMING 89. Stări de deziluzie, organizată de Institutul Prezentului la FABER, în Timișoara.

În cele 45 de zile în care expoziția a fost deschisă publicului au avut loc 10 tururi ghidate generale și peste 150 de tururi ghidate oferite vizitatorilor individuali sau unor grupuri. Expoziția a inclus, de asemenea, 5 evenimente asociate, de la concerte, proiecții de filme, la prezentări și discuții pe tema anilor ‘90.

În plus, au avut loc o serie 9 ateliere dedicate elevilor de la școli din Timișoara, în cadrul cărora peste 80 de copii au vizitat expoziția și au fost ghidați de mediatori specializați care au propus un contact adaptat și interactiv cu istoria anilor ‘90.

Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori
Timisoara, Joi 21 Septembrie 2023. ©Cornel Putan

PERFORMING 89. Stări de deziluzie a lansat un dialog pe tema schimbărilor fără precedent din anii ‘90, evocând atmosfera și dinamica acelor vremuri. Prin lucrările unor artiști din România, Serbia și Ungaria, PERFORMING 89 a urmărit liniile de intersecţie ale realităţilor diverse din cele trei țări care au cunoscut euforia și rebeliunea, degradarea și transformarea, războiul și demistificarea.

Expoziția a reunit 21 de artiști și grupuri cu 32 de lucrări prezentate din cele trei țări. Realizate în medii diverse, lucrările au inclus: 12 instalații, cuprinzând aproximativ 150 de obiecte, 171 de fotografii, grafică pe hârtie și desen direct pe perete, 68 de minute de lucrări video, 139 minute de lucrări audio.

Din reacțiile și discuțiile purtate pe durata expoziției, publicul vizitator s-a conectat la atmosfera pe care expoziția a încercat să o creeze, chiar și atunci când nu a trăit în mod direct anii ‘90. Iată câteva dintre mărturiile vizitatorilor:

– „O călătorie în adolescența mea plină de speranțe, vis, iluzii și nebunie. Fără toate ingredientele astea nu s-ar fi putut ajunge mai departe. Performing 89 e forță, tristețe, bucurie, realitate, trecut și viitor. Musai de ținut minte. Mulțumiri că mi-ați reactivat o parte din mine”.

– „A fost unul din acele momente în care am simțit că văd cu alți ochi un eveniment despre care credeam că am auzit tot ce se putea auzi”.

– „O expoziție foarte interesantă care mi-a deschis ușa către niște trăiri afective foarte profunde despre o lume în care nu am trăit vreodată”.

Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori

PERFORMING 89. Stări de deziluzie a fost deschisă publicului între 7 septembrie și 22 octombrie 2023 și a inclus lucrări semnate de: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălţianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak, Sorin Vreme.

PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE face parte din Programul cultural naţional „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori

Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori
Timisoara, Joi 21 Septembrie 2023. ©Cornel Putan

Credit imagini: Ioana Balint, Cornel Putan, Seba Tătaru

Echipa proiectului: Concept și direcţie program: Ștefania Ferchedău; Concept și curator expoziţie: Alina Șerban, Management: Bianca Floarea, ZonaD; Arhitectură: Alex Todirică; Producţie: Paul Stoie, Paul Kerekes; Ateliere: de-a arhitectura, Mihai Toth, Gavril Pop, Bianca Floarea, Bianca Băilă; Custozi: Beatrice Baciu, Ioana Balint, Andreea Ioniță, Mirela Cerbu, Tudor Mutrescu; Identitate vizuală: Daniel & Andrew Design Studio; Comunicare: Felicia Moga, Cecilia Gheorghe, Alina Doroș; Editare video: Dan Iordache; Traduceri: Diana Bularca, Levente Zsolt Dobrai, Georgina Ecovoiu, Claudia Lie, Ionela Mengher

Finanţatori: Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiect susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul de arhitectură.

Sponsori: Köber Industries, Crama Dealul Dorului, Siniat

Cu sprijinul: Goethe Institut București, Foundation for Contemporary Arts Emergency Grants

Partener principal: FABER

Parteneri: Art Encounters, La Două Bufniţe, Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Timiș, Beta — Bienala Timișoreană de Arhitectură

Parteneri logistici: Galeria Plan B, Salonul de Proiecte, Muzeul Cineastului Amator, Kodex, Fundația EUROTRANS

Parteneri media: rfi România, Cărturești Timișoara, Radio România Cultural, Empower Artists

Programul „Uncensored Act” (2021–2023), în cadrul căruia a fost prezentată expoziţia, are în centru ideea de comunitate, acţiune și reflecţie colectivă, dezvoltare și schimb de resurse, de colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune, propunând un parcurs declanșat de istoria Timișoarei în contextul 1989 și conectat regional și internaţional prin conţinutul artistic propus.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Expoziția Performing 89 a atras peste 3.500 de vizitatori

Institutul Prezentului

Institutul Prezentului (IP) este o platformă de cercetare și resurse artistice și teoretice în domeniul culturii vizuale și performative, concepută de Ștefania Ferchedău și Alina Șerban. Formatele de lucru includ proiecte de cercetare, conferinţe, ateliere și rezidențe, expoziţii-dosar precum „24 de argumente.

Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească” (găzduită de Muzeul Național de Artă al României), reconstituiri sau editarea în format tipărit a publicațiilor P+4 Publications. Din 2022, Institutul a deschis o direcție nouă de acțiune în propriul studio de lucru din București, în care dedică spațiu unor voci din comunitatea artistică locală, deschizând totodată acest laborator către alți creatori din România, invitându-i să lucreze alături de Institut.

Prin proiectele sale, Institutul Prezentului susţine accesul noilor generaţii de artiști și producători din domeniul culturii contemporane, precum și al publicului interesat, la resurse de cunoaștere semnificative, la contactul nemediat cu personalităţi și momente-reper ale scenei artistice românești și internaţionale.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută