Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 22/10/2023
Festival Artă & Cultură / Performing arts

Festivalul SoNoRo 18 – “On the Couch” O călătorie în intimitatea emoțiilor umane

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii Festivalul SoNoRo 18 – “On the Couch” O călătorie în intimitatea emoțiilor umane Share Festivalul SoNoRo 18 – “On the Couch” O călătorie în intimitatea emoțiilor umane
SoNoRo 18 Festivalul SONORO 2023


Festivalul SoNoRo 18 – “On the Couch”

O călătorie în intimitatea emoțiilor umane

A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată On the Couch, va avea loc în perioada 27 octombrie-12 noiembrie 2023, în București și Cluj-Napoca, și va aduce în fața publicului 18 concerte, 35 de muzicieni și o serie de evenimente intitulată SoNoRo Talks – ON THE COUCH, cu invitați surpriză și discuții despre muzica clasică și experiențele artiștilor pe scenele de concert.

Prin tema din acest an, On the Couch, publicul  va fi invitat să facă o călătorie în intimitatea emoțiilor umane.

Se știe deja că terapia prin muzică poate fi unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru vindecarea corpului și al sufletului și că atât arta, cât și știința sunt instrumentele care ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și relațiile noastre cu lumea exterioară.

Inspirația pentru tema acestei ediții a festivalului provine din Viena – orașul genialilor Mozart, Brahms, Beethoven, Schubert, Zemlinsky, Webern sau Schönberg – și locul în care disciplinele psihanalitice au înflorit.

Muzica este cea mai intimă dintre arte, iar actele creative de compoziție, interpretare și ascultare își au rădăcinile în subconștientul uman. Nu există percepție a muzicii fără implicarea emoțiilor profunde, a proceselor subliminale și a amintirilor, iar muzica vieneză ne oferă cele mai bogate exemple ale acestor experiențe universale.

Tema din acest an este, așadar, complexă și provocatoare, în spiritul nonconformist și inovator care definește acest festival de muzică de cameră – de la spații și muzicieni până la lucrările selectate și titlurile concertelor.

SoNoRo 18 - Festivalul SONORO 2023

În 2023, Festivalul SoNoRo rămâne fidel unor spații din București în care concertează în mod obișnuit, precum Ateneul Român, Sala Radio sau Auditoriumul Muzeului Național de Artă al României, dar include și spații nonconformiste ca MARe – Muzeul de Artă Recentă, MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană sau Clubul Expirat.

În Cluj-Napoca, anul acesta vor fi cinci spații noi, care pot atrage un public diferit și care vor oferi experiențe inedite publicului fidelizat: Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, Da Pino & Oberjin Club, Biserica Evanghelică Luterană, Parohia Cluj – Biserica Pietati, Sinagoga Neologă și Meron Coffee.

Festivalul SoNoRo se va desfășura în București în perioada 27 octombrie – 5 noiembrie 2023, iar primul concert va avea loc la Palatul Bragadiru.

Vineri, 27 octombrie, de la ora 19:30, publicul va face cunoștintă cu excepționalul Ansamblu Janoska, în „Concertul de deschidere”.

Ansamblul Janoska, cu pregătire clasică, depășește toate granițele cu limbajul său muzical poliglot, iar cei trei frați din Bratislava – Ondrej și Roman Janoska la vioară și František Janoska la pian – împreună cu Julius Darvas, cumnatul lor, la contrabas, creează o muzică inovatoare și palpitantă, care cucerește iremediabil publicul.

Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 19:30, la Sala Radio ni se propune o întâlnire de zile mari cu orașul Viena și compozitorii care l-au iubit nespus, în concertul intitulat „Wunderstadt Wien”.

În ziua de duminică, 29 octombrie, pe lângă terapia prin muzică, atenția participanților se va îndrepta către alte trei modalități de a ne alina problemele și anxietățile cotidiene.

În concertul de dimineață, de la ora 11:00, vom face terapie prin basme, la  MARe/ Muzeul de Artă Recentă, concertul fiind intitulat „Fairy Tale Therapy”. Programul zilei va continua la ora 16:00, publicul fiind invitat să doarmă puțin pe canapea, la concertul „Hypno Therapy” de la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”.

Seara va continua de la ora 21:00, în Clubul Expirat, cu experimentul „Exposure Therapy”, o sesiune de terapie în care muzicienii sunt invitați să povestească despre „traumele” și aventurile muzicale de pe scenă, iar publicul să interacționeze cu ei.

Luni, 30 octombrie, ora 19:30, la Templul Coral, ne vom explora visele, dorințele și amintirile în concertul „Laboratory of Dreams”, iar marți, 31 octombrie, ora 19.30, în Sala Mare a Ateneului Român vom analiza muzical, în concertul „Father and Son”, două cupluri tată-fiu, ambele strâns legate de Viena: Leopold și Wolfgang Mozart și Julius Leopold și Erich Wolfgang Korngold.

Miercuri, 1 noiembrie, ora 19:30, în splendida Sufragerie Regală din cadrul MNAR/ Muzeul Național de Artă al României, vom depăși granițele cotidianului și conformismului și vom ajunge în lumi interioare, poate neștiute până în acel moment, pe firul muzical al concertului „Breaking the Tabu”.

Joi, 2 noiembrie, de la ora 19.30, vom reveni la Sala Radio pentru o sesiune consistentă de melancolie, în concertul „Ink of Melancholy” și vom continua vineri, 3 noiembrie, ora 19:30, să ne privim în oglindă, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, la concertul „Self-Portrait”.

Sâmbătă, 4 noiembrie, la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” publicul este invitat la „SoNoRo TALKS – ON THE COUCH”, unde invitați surpriză vor avea discuții despre muzică și experiențe care vor ieși la iveală pe măsură ce conversația se dezvoltă.

Ziua de duminică, 5 noiembrie, încheie această ediție în București prin două concerte demne de tema festivalului: matineul „New Constelation”, de la ora 11:00, la MNAC/ Muzeul Național de Artă Contemporană, susținut de câștigătorii burselor SoNoRo Interferențe, și un grandios „Finale – Eros and Thanatos”, de la ora 19:30, la Sala Mare a Ateneului Român.

Festivalul va continua în Cluj-Napoca, între 6 și 12 octombrie, cu 7 concerte și câteva evenimente „SoNoRo TALKS – ON THE COUCH” în spații inedite.

SoNoRo 18, Festivalul SONORO 2023
Răzvan Popovici, Director executiv SoNoRo și Diana Ketler, Director artistic SoNoRo | foto Șerban Mestecăneanu

Muzicienii și artiștii invitați la această ediție a Festivalului SoNoRo sunt, ca întotdeauna, nume importante ale scenelor internaționale:

SoNoRo 18 Festivalul SONORO 2023
Clemence de Forceville, Foto Șerban Mestecăneanu

violoniștii Boris Brovtsyn, Clémence de Forceville, Barnabás Kelemen, Katalin Kókas, Mihaela Martin, Aylen Pritchin, Tatiana Samouil, Erik Schumann și Mi-Sa Yang;

violiștii Blythe Teh Engström, Sarah McElravy și Răzvan Popovici;

SoNoRo 18, Festivalul SONORO 2023
Andreas Brantelid, Foto: Șerban Mestecăneanu

violonceliștii Andreas Brantelid, Justus Grimm, Jan-Erik Gustafsson, Valentin Răduțiu și Tim Park;

pianiștii Nino Gvetadze, Christian Ihle Hadland, Diana Ketler și Aurelia Vișovan; contrabasistul Zoran Marković și clarinetistul Thorsten Johanns.

Text de DELIA MITRACHE | Performing Arts | Festival

NOTĂ: Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediții a Festivalului SoNoRo sunt disponibile pe https://festival.sonoro.org/.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută