Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/10/2023
Artă & Cultură / Art Expo

ARTE VZIUALE | O vizită la Muzeul Imersiv al Noilor Arte

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii ARTE VZIUALE | O vizită la Muzeul Imersiv al Noilor Arte Share ARTE VZIUALE | O vizită la Muzeul Imersiv al Noilor Arte
Muzeul Imersiv al Noilor Arte MINA


O vizită la Muzeul Imersiv al Noilor Arte

[ Interviu cu co-fondatorii MINA ]

De curând, Bucureștiul s-a îmbogățit cu un nou muzeu: MINA (Muzeul Imersiv al Noilor Arte).

Acesta este un spațiu inovator și captivant în care vizitatorii sunt invitați să exploreze experiențe artistice imersive uluitoare, la 360 de grade, transformând astfel arta într-un adevărat spectacol din care vizitatorii ajung să facă parte.

Ne-au povestit mai multe despre acest nou muzeu doi dintre co-fondatorii MINA, Sorina Topceanu și Mădălina Ivașcu.

MINA-Muzeul-Imersiv-al-noilor-Arte-interviu-Zile-si-Nopti-5

Care a fost inspirația sau motivul principal din spatele creării primului muzeu de artă imersivă din România?

MINA este un muzeu privat creat de One Night Gallery și Le Petit. Am construit acest proiect având la bază experiența acumulată în 6 ani de proiecte One Night Gallery și 10 ani de evenimente Le Petit.

Acești ani ne-au permis să observăm cum a crescut interesul pentru new media art și la noi în țară, în linie cu trendul extern din Instanbul, Londra și Amsterdam.

Toţi cei patru co-fondatori, Sorina Topceanu, Mădălina Ivașcu, Mihai Cojocaru și Andrei Nistor, avem o experiență profesională de peste 10 ani în industrii creative, comunicare, arhitectură și tehnologii emergente sau drept, ceea ce ne-a creat cadrul ideal pentru a construi o comunitate de artiști și dezvoltatori.

Împreună cu aceștia, am dezvoltat scena locală de new media art. 

Ce tehnologii și mijloace inovatoare au fost utilizate pentru a aduce la viață operele de artă?

Spațiul cuprinde foarte multe tehnologii inovative.

La intrare, de exemplu, vă întâmpină MINA, un avatar cu inteligență artificială special pregătit pentru a oferi toate informațiile necesare celor interesați.

MINA a fost dezvoltată pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale.

Pe lângă ChatGPT, au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real.

Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le comunică. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist.

MINA este realizată de Mihai Cojocaru și rec.on.

Apoi, întregul conținut este dezvoltat pe computerele certificate GeForce RTX Studio echipate cu GPU-uri GeForce RTX 4090 și dezvoltate de către producătorul local, ITDirect.

Acestea fac parte din platforma NVIDIA Studio, destinată artiștilor, designerilor, inginerilor și altor profesioniști care au nevoie de instrumente puternice pentru a lucra cu grafică, video sau realitate virtuală.

Platforma include plăci grafice de înaltă performanță, software specializat oferit gratuit și drivere Studio dedicate care oferă performanță și stabilitate optime cu cele mai populare software de grafică 3D, video și animație.

Sistemul a fost creat special pentru aplicații grafice profesionale, în special pentru randare ray traced în timp real sau suport pentru tehnologiile AI. 

MINA-Muzeul-Imersiv-al-noilor-Arte-interviu-Zile-si-Nopti-5

Cum ați selectat lucrările care sunt acum prezentate vizitatorilor?

Muzeul vine în întâmpinarea unui curent deja confirmat în alte țări.

Numărul vizitatorilor în spațiile imersive crește de la zi la zi. TeamLab Tokyo, un muzeu de artă new media, a devenit cel mai vizitat muzeu din lume.

Pe trend crescător este și numărul spațiilor imersive care se lansează la nivel global.

Numărul de spații imersive în lume este din ce în ce mai mare, atât a celor care prezintă artiști renumiți precum Van Gogh, Klimt, Cezanne, Kandinsky sau Monet, cât și a celor care expun proiecte create cu ajutorul inteligenței artificiale care creează o estetică compusă din milioane de date, așa cum este cazul și cu artistul Refik Anadol sau studioul Ouchhh, care a expus și în cadrul RADAR sau artiști digitali care folosesc tehnologiile ca mediu de creație. 

Sunt proiecte care ne-au inspirat atât prin scenografie, producție și spațiile în care sunt expuse, Lightroom și Frameless (UK), TeamLab (JP), Fabrique de Lumieres și Next Museum în (HO), Ars Electronica (AS), ArtTech House (US) și Ateliers de Lumieres (FR). De asemenea,  am creat în cadrul edițiilor de RADAR spații cu proiecții 360, cu proiecții realizate de studiouri și artiști români. Pentru lansare am ales două spectacole deja extrem de populare în afară.

Este vorba despre Gustav Klimt. The Immersive Show și Lumea Subacvatică.

O călătorie imersivă a apei.

Primul este o producție multimedia, care cuprinde 60 dintre lucrările pictorului simbolist, un arc în timp prin „Epoca de Aur”, inspirată de stilul Art Nouveau și simbolurile bizantine.

Se vor regăsi în cadrul show-ului opere expuse în muzee din toată lumea, precum Doamna cu evantai, Sărutul și Doamna în Aur, fiecare piesă fiind meticulos transpusă într-o scenă scenă 360 de grade, într-un spațiu de 7 metri înălțime. Spectacolul audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye și producătorul muzical, Alexei Țurcan.

Cel de-al doilea spectacol imersiv expus la MINA, Lumea Subacvatică este o incursiune educațională în biodiversitatea apei, marcată de conștientizarea modului în care putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor.

Proiectul este realizat de studioul Collider Visuals & Pixels Reality și producătorul muzical, Costav Ivanov. Cele două show-uri au fost deja vizionate de peste 8000 de persoane, cărora le mulțumim mult că au venit, iar spațiul MINA Kids se va deschide în luna septembrie.

Ulterior, vom lansa și Laboratorul de Inovație, locul în care comunitatea de artiști și dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii și unde vor fi găzduite rezidențe de creație și noi proiecte și spațiul expozițional de New Media Art.

MINA-Muzeul-Imersiv-al-noilor-Arte-interviu-Zile-si-Nopti-5

Ce proiecte viitoare aveți în plan pentru a extinde și îmbunătăți experiența vizitatorilor?

Cele două spectacole imersive vor fi prezente la MINA până la 31 ianuarie 2024, urmând să păstrăm și ulterior o frecvență de jumătate de an per expoziție.

Ulterior, organizatorii vor lansa și Laboratorul de Inovație, locul în care comunitatea de artiști și dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii și unde vor fi găzduite rezidențe de creație și noi proiecte și spațiul expozițional de New Media Art. 

MINA-Muzeul-Imersiv-al-noilor-Arte-interviu-Zile-si-Nopti

Cum vedeți evoluția artei imersive în România și în lume, în următorii ani?

Experiențele imersive oferă un mijloc mai accesibil pentru oameni de a vedea, în același loc, tablouri de referință ale unor artiști celebri, care sunt expuse în muzee din întreaga lume.

Cea mai mare diferență dintre new art media și arta tradițională este distanța dintre operă și admiratorul ei.

Acest aspect este și cel care are cea mai mare importanță în modelarea viitorului culturii. Generațiile actuale și viitoare sunt foarte prezente și conectate la era digitală.

Dacă arta tradițională de valoare a trecut, într-adevăr, testul timpului, de acum înainte, pentru a continua să rămână în atenția publicului, e nevoie să se transforme într-o experiență. În ce privește alinierea românilor la aceste tendințe, experiențele One Night Gallery și RADAR sau Le Petit ne-au arătat preferințele publicului din întreaga Românie.

Cu ajutorul evenimentelor organizate în ultimii ani am constatat că interesul pentru experiențele interactive crește.

Publicul se bucură de artă și o caută peste tot, chiar și în locuri neconvenționale, fie că vorbim de spațiul public, clădiri de patrimoniu sau clădiri industriale. Marile festivaluri au prezentat secțiuni sau activări de artă new media, chiar și instituțiile publice organizatoare de evenimente s-au arătat interesate de a avea o categorie dedicată acestui nou mod de a savura arta.

În București, opțiunile de activități cu caracter permanent, culturale, reacreative dar și educative, sunt încă destul de limitate.

Lipsesc mai ales spațiile echipate tehnic corespunzător pentru a găzdui expoziții, spectacole și evenimente care să păstreze integritatea scenografiilor digitale. MINA oferă un context permanent care să promoveze și dezvolte abilitățile artiștilor și curatorilor de artă new media.

Credem că MINA va fi un spațiu cu adevărat unic, care va influența puternic scena culturală, creativă și artistică a Bucureștiului și care va contribui activ inclusiv la dezvoltarea orașului și la dezvoltarea proiectelor și colaborărilor internaționale. 

MINA-Muzeul-Imersiv-al-noilor-Arte-interviu-Zile-si-Nopti

Cum implicați comunitatea locală de artiști în activitățile și evenimentele organizate în cadrul muzeului?

Atât spectacolele imersive cât și proiectele interactive din cadrul MINA Kids sunt realizate de studiouri independente și artiști români.

Colaborăm cu întreaga comunitate alături de care am creat în ultimii 6 ani cele două proiecte de new media art pe care le avem, One Night Gallery și RADAR, peste 20 de colaboratori care expun proiecte și alături de care am gândit acest spațiu atât de amplu.

De asemenea, avem și spațiul new media exhibition space care va găzdui proiecte multidisciplinare și prin care ne dorim să integrăm și artiști din teatru, dans, film.

Am gândit acest spațiu tocmai pentru a putea face scenografii impresionante pentru diferite tipuri de spectacole.

Formatul de expoziție One Night Gallery este de a transpune lucrările ilustratorilor în diferite medii tehnologice.

Pe 30 septembrie și 1 octombrie am avut ediția 23 a One Night Gallery – Love Nimurad cu lucrările artistului în colaborare cu artiști din zona de new media art. Au fost experiențe în AR, VR, instalații interactive și un spectacol imersiv.

Suntem deschiși la colaborări și ne dorim să implicăm și, în același timp, să formăm artiști din diferite arii în spațiul new media art.

MINA-Muzeul-Imersiv-al-noilor-Arte-interviu-Zile-si-Nopti-4

Care este cea mai memorabilă reacție sau experiență pe care ați avut-o cu un vizitator în cadrul muzeului?

Probabil că pe primul loc sunt copiii care au cele mai sincere și inedite reacții.

Sunt uimiți să regăsească picturi proiectate pe pereți înalți de 7 metri, să observe în lupă culori și tușe, așa cum sunt fascinați și să pătrundă într-un ecosistem precum cel din Lumea Subacvatică.

Ei trăiesc totul la o intensitate maximă, astfel că reacțiile la experiența senzorială a unui show imersiv sunt din cele mai spontane.

Care este impactul pe care v-ați dori să-l aibă MINA asupra orașului sau a zonei din București în care e deschis?

Cu MINA am reușit deja să facem o serie de schimbări în peisajul cultural și estetic al capitalei și ne dorim să continuăm pe acest drum.

În primul rând, MINA se află într-o clădire veche restaurată – prima fabrică de calculatoare românești, ICE Felix.

Acest proiect ne-a permis să re-valorificăm în viața culturală și urbană a orașului un patrimoniu industrial lăsat în paragină.

Apoi, MINA este primul muzeu de artă new media din România de o asemenea amploare și primul spațiu dedicat unei astfel de scene care oferă dialog constant între public și artiști dar și dezvoltarea unui public interesat de cultură.

Este un loc în care artiștii pot expune permanent, un laborator de inovație în continuă re-inventare. MINA va fi un hub cu rezidențe de creație și proiecte multidisciplinare care pun în contact creatori din diferite arii, pe plan local și internațional.

În plus, datorită designul-ului și infrastructurii unice a echipamentelor tehnice, MINA este și un spațiu multifuncțional, ceea ce îi permite să prezinte atât expoziții de artă captivante, cât și conținut educațional pentru școli, piese de teatru, spectacole de dans, dar și proiecții de film, cursuri de yoga imersivă, evenimente corporative sau petreceri.

Și, cel mai important, cu MINA ne-am propus să demontăm mitul conform căruia arta este un produs elitist, accesibil doar cunoscătorilor.

Ne dorim ca toată lumea să trăiască experiența spectaculoasă pe care o poate oferi un show imersiv, fie că este vorba despre expoziția unui renumit pictor precum Gustav Klimt sau despre Lumea Subacvatică, un spectacol educațional despre biodiversitatea apei și modul în care putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor.

Prin aceste spectacolele aducem în față lucrări clasice într-un context diferit, mai accesibil și mai interactiv, cu o scenografie care ne ajută să atingem un public mult mai larg și diferit, de la copii la adulți, connaiseurs ai artei sau nu.

MINA-Muzeul-Imersiv-al-noilor-Arte-interviu-Zile-si-Nopti

Ce urmează pentru MINA? 

Anul acesta plănuim următoarele spectacole din agenda muzeului și spectacolul de Crăciun.

Pentru spațiul expozițional de new media art discutăm despre expozițiile pe care le vom găzdui, proiecte de immersive yoga, teatru imersiv, proiecții și festivaluri de film și animație și proiecte performative.

Ne putem implica în colaborări internaționale și ne dorim să realizăm și rezidențe de creație.

Totodată, din modul în care a fost gândit muzeul, vom putea pe viitor să oferim caracteristicile spațiului și artiștii să realizeze proiecțiile live de oriunde din lume.

Am primit multe solicitări de a extinde conceptul MINA și în alte orașe și acest lucru este în plan pentru anii următori.

Interviu de GRUIA DRAGOMIR

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută