Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 18/10/2023
Artă & Cultură / Art Expo

Cea mai mică instalație imersivă propune o scufundare în abisul memoriei la ARAC – Atelierele Malmaison

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Cea mai mică instalație imersivă propune o scufundare în abisul memoriei la ARAC – Atelierele Malmaison Share Cea mai mică instalație imersivă propune o scufundare în abisul memoriei la ARAC – Atelierele Malmaison
Cea mai mică instalație imersivă propune o scufundare în abisul memoriei la ARAC - Atelierele Malmaison


Cea mai mică instalație imersivă propune o scufundare în abisul memoriei la ARAC – Atelierele Malmaison

Atingeri Ușoare explorează într-o instalație imersivă și interactivă fragilitatea memoriei. Concepută ca un spațiu ideal al memoriei cu asistență tehnologică, instalația semnată de Alexandru Berceanu reunește peste 10 lucrări obiectuale care devin parte a unei țesături a memoriei prin interacțiuni haptice dezvoltate de Grigore Burloiu. Imaginea imersivă proiectată pe mai multe ecrane este dezvoltată printr-un proces de autoetnografie pornind de la vise, amintiri și coșmaruri și animate și dezvoltate în conținut video de Agata Tăbăcaru, Alyona Ciobanu și Dilmana Yordanova.

Teaser video:

" "

 

Sistemul de proiecție interactivă este dezvoltat de Răzvan Pascu. În instalație Andrei Mitișor realizează două obiecte cinetice. Atingeri Ușoare conține spațiul sonor dezvoltat de Constantin Basica utilizând elemente de muzică concretă și electroacustică care contrapunctează stratul narativ.

Atingeri Ușoare recuperează și fixează iluzia perfecțiunii unei amintiri formând o reflexie a trecutului accesibilă participanților. Folosind imagini de arhivă foto personală sau din istoria orașului București alături de material filmat de Adi Bulboacă se crează straturi vizuale dinamice, sensibile la atingerea spectatorului.

De la puricele de pe burta pisicii mângâiate în copilărie, la sclipirea unui pește sub apă, Atingeri Ușoare produce reflexii vizuale pentru imaginea sensibilă.

Pentru vernisajul expoziției din data Ana Costea va realiza o serie de perfomance-uri în cadrul instalației, pornind de la coregrafiile relexive folsite in video-urile instalație. Ana Costea este la a treia colaborare cu Alexandru Berceanu bazată pe fascinația acestuia față de reflexia corporalizată pe care Ana Costea o produce pe viu ca răspuns la narativele Atingeri Ușoare.

Performance-ul Anei Costea poate fi văzut și în următoarele zile și intervale orare: 

19 octombrie – 18:00, 19:00, 20:00

21, 22 octombrie – 18:00, 19:00, 20:00

11, 12 noiembrie – 18:00, 19:00, 20:00

Fragilitatea este condiția biologicului, Atingeri Ușoare îmbrățișează fragilitatea memoriei, fragilitatea relațiilor umane, fragilitate vieții propunând descoperirea rețelelor fragile. 

Credite 

O instalație de Alexandru Berceanu

Curator: Anca Poterașu

Cea mai mică instalație imersivă propune o scufundare în abisul memoriei la ARAC - Atelierele Malmaison

Constantin Basica, Alexandru Berceanu, Alyona Ciobanu, Ana Costea, Andrei Mitișor, Răzvan Pascu, Ionuț Răcoreanu, Agata Tabacu, Dilmana Yordanova

Credite:

Performer: Ana Costea

Spațiul sonor: Constantin Basica

Desene: Dilmana Yordanova

Obiecte cinetice și integrare: Andrei Mitișor

Video și sculptură video interactivă: Răzvan Pascu

Programare interacțiuni: Grigore Burloiu

3D: Ovidiu Eftimie

Asistent scenografie: Ionuț Răcoreanu

Vizual afiș: Agata Tabacu

Comunicare: Adnana Cruceanu

Înscrieri

Eveniment cu intrare liberă, pe bază de înscrieri în formularul următor:

https://forms.gle/eond1APaMKhjqSdE6

Program de vizitare

Miercuri – Vineri

17:00-21:00

Sâmbătă – Duminică

15:00-21:00

O producție Asociația Proiect 2.0 – produsă prin proiectul B-Imersiv.

Parteneri:

ARAC, Center for Computer Research in Music and Acoustics, Stanford University

Parteneri media:

Scena9, Zile și Nopți, Igloo, Revista Zeppelin, Happ.ro

Multumiri Andrei Bârsan pentru permisiunea de a folosi fotografii realizate de el în cartierul Iosip Broz-Tito (Ion Șulea) în anii 80. 

Finanțatori:

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București Acasă 2023. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută