Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 16/10/2023
Film

PREMIERĂ | „Killers of the Flower Moon”

Gruia Dragomir De Gruia Dragomir
Comentarii PREMIERĂ | „Killers of the Flower Moon” Share PREMIERĂ | „Killers of the Flower Moon”
Killers of the Flower Moon


Killers of the Flower Moon”: Un nou Oscar pentru Leonardo DiCaprio?

Pentru primul și singurul său Oscar, Leonardo DiCaprio a trebuit să treacă prin multă suferință și chiar să se lupte cu un urs grizzly, căci cu toții ne amintim de chinurile prin care a trecut în „Revenant” (2015).

Acum, la opt ani de la acel moment, după premiera de la Festivalul de Film de la Cannes 2023, noul film cu Leo în rolul principal, „Killers of the Flower Moon”, a fost lăudat ca fiind magnific și oferind „cea mai bună interpretare din întreaga sa carieră”.

Va câștiga DiCaprio al doilea Oscar pentru acest rol muncit altfel decât prin „tortură”?

Se pare că mulți înclină să parieze că da.

Killers of the Flower Moon
Robert de Niro și Leonardo DiCaprio

DiCaprio joacă în această epopee de trei ore și jumătate a regizorului și co-scenaristului Martin Scorsese rolul lui Ernest Burkhart, soțul unei femei amerindiene, pe nume Mollie Burkhart (Lily Gladstone), a cărei familie s-a aflat în mijlocul crimelor Osage, care au șocat Oklahoma în anii 1920.

Filmul este plin de nume cu greutate, de exemplu, Robert De Niro joacă rolul lui William Hale, un fermier bogat și influent din Osage County și unchiul lui Burkhart, alături de Jesse Plemons, în rolul agentului FBI Tom White.

Ce va șoca și mai mult spectatorii este că filmul lui Scorsese se bazează pe fapte reale documentate în cartea de non-ficțiune „Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI”, scrisă de jurnalistul David Grann.

Killers-of-the-flower-moon_Men-Of-David-Grann

Lucrarea lui Grann sapă în profunzime în cazul crimelor adevărate din centrul poveștii, oferind în același timp un context istoric pentru Națiunea Osage și pentru oamenii legii dintr-o agenție federală nou-nouță care au descins pe teritoriul lor.

Despre Națiunea Osage

killers of the flower moon osage nation
Men Of The Osage Nation Historical Photo – Osage Nation – foto fanning66outpost.com

Situată inițial în văile râurilor Ohio și Mississippi, Națiunea Osage a făcut parte din strămutarea forțată a nativilor americani de către guvernul Statelor Unite în secolul al XIX-lea.

În cele din urmă, Osage s-au stabilit în „teritoriul indian”, în Oklahoma de astăzi. Poporul lor a cumpărat în mod legal terenurile din rezervație, ceea ce a îngreunat sarcina guvernului american de a impune un sistem de „alocare”, în cadrul căruia pământurile nativilor erau împărțite și cedate coloniștilor albi.

James Bigheart - Osage Nation Killers of the flower moon
James Big Heart – Osage – before 1894 foto pinterest

Mai mult, în 1906, șeful tribului Osage, James Bigheart, împreună cu un avocat pe jumătate nativ, pe nume John Palmer, a negociat un acord cu guvernul american, care îi dădea fiecărui membru Osage un drept de proprietate și o cotă-parte în fondul de resurse minerale al tribului.

Câțiva ani mai târziu, când au fost descoperite câmpuri petroliere sub pământurile Osage, toți membrii tribului au devenit putred de bogați, dar faptul că drepturile de proprietate nu puteau fi cumpărate sau vândute, ci doar moștenite, i-a transformat în țintele multor șarlatani, escroci și oameni de afaceri corupți, care doreau să pună mâna pe averile sau terenurile lor prin orice mijloace.

Despre ce se întâmplă în carte și pe marele ecran

Killers of the Flower Moon
Lily Gladstone

Cartea și filmul „Killers of the Flower Moon” se învârt în jurul lui Mollie Burkhart (Lily Gladstone), o femeie Osage ale cărei trei surori și mamă au murit în circumstanțe misterioase.

Sora ei, Minnie, și mama ei, Lizzie, au tot slăbit și în cele din urmă au murit din cauza a ceea ce medicii au catalogat ca fiind „boli ciudate de epuizare”. Însă, sora ei, Anna Brown, a fost victima unei crime care a declanșat „Domnia Terorii” – un lanț de fapte sângeroase și asasinate, în urma căror și-au pierdut viețile 24 de oameni.

Killers of the Flower Moon
Lily Gladstone și Martin Scorsese

Dar moartea celei de-a treia surori a lui Mollie, Rita Smith, a soțului acesteia, Bill, și a servitoarei lor, Nettie Brookshire, într-o explozie în casa lor din Fairfax, Oklahoma, a fost cea care a determinat Consiliul Tribal Osage să apeleze la ajutorul Departamentului de Justiție.

În urma morții Annei Brown, Mollie Burkhart a angajat detectivi particulari pentru a-i găsi pe ucigașii ei, dar degeaba. Apoi, în vara anului 1925, J. Edgar Hoover – șeful unei agenții guvernamentale nou-nouțe, denumită pe atunci Biroul de Investigații (care avea să devină mai târziu FBI) – a trimis pe unul dintre agenții săi la Washington, D.C., Tom White, interpretat aici de minunatul Jesse Plemons.

În doar câteva luni, White reușește să strângă suficiente dovezi pentru a-i pune după gratii pe vinovați.

Așa cum se arată și în cel de-al doilea trailer pentru „Killers of the Flower Moon”, Ernest Burkhart, personajul lui DiCaprio, fratele lui Ernest, Bryan (Scott Shepherd), și unchiul lor, William Hale (De Niro), vor fi implicați cu toții atunci când conspirația de a ucide familia lui Mollie va fi în cele din urmă descoperită.

Killers of the Flower Moon
Leonardo DiCaprio și Lily Gladstone

Filmul, care ar putea să le aducă multor actori din distribuție nominalizări la Oscar, o a doua statuetă pentru DiCaprio și, cel mai probabil, ultima din cariera lui Scorsese (regizorul are 80 de ani), va avea premiera pe marele ecran pe 20 octombrie 2023 și merită din plin atenția oricărui cinefil.

Text de Gruia Dragomir | Film | Premiere | Recomandări

Galerie imagini

Share

2 răspunsuri

  1. Bună seara, ați scris că premiera va fi pe 20 oct 2023.Programele cinematografelor nu au acest film,spre regretul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută