Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 09/10/2023
Artă & Cultură

PERFORMING ARTS | Rezidenţe AREAL 5xPicasso & Balkan Ballerinas

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii PERFORMING ARTS | Rezidenţe AREAL 5xPicasso & Balkan Ballerinas Share PERFORMING ARTS | Rezidenţe AREAL 5xPicasso & Balkan Ballerinas
Rezidente Areal


Rezidenţe AREAL 5xPicasso & Balkan Ballerinas

Dansul este o modalitate de a ne împrieteni pe noi cu noi și pe noi cu ceilalți, cu orașul sau cu timpurile în care trăim. AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică găzduiește o serie de rezidențe interdisciplinare de creație, menite să dea un răspuns frământărilor noastre actuale prin relația dintre corp și spații, evident, prin dans.

5xPicasso este propus de Alexandru Patatics, artist vizual și lector la UNArte.

Rezidența a pornit de la ideea de construcție a cinci momente performative care au o legătură simbolică cu personalitatea lui Pablo Picasso, comemorând simbolic cei 50 de ani de la dispariția artistului.

" "

Desfășurată în spațiile MARe și AREAL, proiectul include artiști ca Simona Paraschivu (performer/coregraf) și Diana Zavalas (artist audio), dar și elevi a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”, menținând componența unui grup constituit în urma unui proiect de mentorat AREAL din primăvara aceasta.

Rezidente Areal

Rezidente Areal

foto © Alexandru Patatics

Inspirați de creația lui Picasso, artiștii au ales și reinterpretat teme din tablourile cele mai reprezentative ale artistului („Cei 3 Muzicanți”, „La Vie”, „Guernica”, „Femme au Miroir” și „Les Demoiselles d’Avignon”), ca referință în construcția elementelor performative.

Implicarea tinerilor liceeni alături de artiști a fost o componentă importantă a rezidenței, o continuare menită să încurajeze dialogul viu, explorarea practicilor artistice interdisciplinare și apropierea viitorilor performeri de limbajul mediului vizual, un mixaj complex ambiental și muzical.

Rezultatul rezidenței 5xPicasso va fi prezentat publicului sub forma unui video-film proiectat pe 12 octombrie, ora 18:00, în cadrul expoziției „Efectul Picasso”, de la Muzeul de Artă Recentă/MARe.

Rezidente Areal

foto © Anca Matei

Balkan Ballerinas, un alt proiect coregrafic care demarează în luna octombrie, este propus de Platforma 13, fondată de tinerii coregrafi Anca Stoica și Sergiu Diță.

Proiectul investighează granițele corporale în raport cu identitatea est-europeană, balcanică, și își propune să aducă lumină peste stigmatele și stereotipurile proiectate asupra Balcanilor, legate de corp și identitate.

Balkan Ballerinas merge în căutarea legăturilor profunde dintre corp și dansul autohton, subculturi, balet clasic și dans contemporan, totul construit pe un melanj de contraste și contradicții.

Este o căutare, de fapt, a identității personale și artistice în acest spațiu în care trăim.

Text de CLAUDIA UDRESCU | Performing Arts

Citește mai multe Articole din ARTĂ & CULTURĂ.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută