Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 05/10/2023
Artă & Cultură / Performing arts

Spectacol și filme de dans din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, SUA/Mexic și România [erratum]

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Spectacol și filme de dans din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, SUA/Mexic și România [erratum] Share Spectacol și filme de dans din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, SUA/Mexic și România [erratum]
Spectacol și filme de dans din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, SUA/Mexic și România [erratum]


Spectacol și filme de dans din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, SUA/Mexic și România [erratum]

Dansul ca răspuns la nedreptate socială, criza politică, izolarea geografică sau lipsa de empatie

Ramanenjana, docu-ficțiunea performativă despre o „epidemie” istorică de dans și unul dintre cele mai de succes spectacole co-produse de Tangaj Collective și CNDB, revine la București într-un double bill cu filme de dans co-prezentate de Bucharest International Dance Film Festival.

Evenimentul e prezentat pe 6 și 7 octombrie, ca parte a turneului internațional „Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare”, ce-și propune să prezinte dansul ca o revoltă împotriva unui sistem opresiv, un răspuns la izolarea geografică, criza politică, sau lipsa de empatie. În dorința de a încuraja alte tipuri de discursuri din afara sferei de influență vestice, cele două seri invită publicul să descopere coregrafia socială a unor comunități din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, sau celor de la granița dintre SUA și Mexic.

𝟔 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞

19:30 | RAMANENJANA | spectacol, RO/DE/MG, 2022, 60’

20:45 |  UN (SAFE) ZONES |  proiecție filme de dans: DRAGON BOYS (GH, 2023, 12’); IN THE SAME BOAT (FI, 2022, 8’); HOSTLY LABOR (US, 2022, 13’)

𝟕 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞

19:30 | RAMANENJANA | spectacol, RO/DE/MG, 2022, 60’

20:45 |  UN (SAFE) ZONES |  proiecție filme de dans: I HAVE NO LEGS, AND I MUST RUN (CN, 2022, 15’); WARSHA (LB, 2022, 16’)

Bilete online aici

http://www.kompostor.ro/evenimente-cndb-20

1863. Antananarivo.

Mii de oameni intră în oraș dansând într-un mod halucinant pe muzica magnetică a tobelor. Pot dansa cu zilele fără să obosească, într-o stare mentală greu de definit, făcând acrobații imposibile și tensionându-și corpul în mișcări improvizate. 

În agitația generală se spune despre ei că sunt bolnavi, posedați, influențați, nenaturali. Nu se știe exact cum se transmite boala care-i face să danseze. Se vehiculează că devine contagioasă din cauza superstițiilor, sunetului muzicii, simpatiei exagerate, sau chiar țânțarilor.

Sunt numiți Ramanenjana și rămân în istorie ca un grup de oameni care au făcut parte dintr-o coreomanie, un misterios dans în masă, adesea denumit și „epidemie de dans”.

Două luni mai târziu, „epidemia” se oprește brusc, o dată cu schimbarea regimului politic și diminuarea influenței europene pe insulă.

1896. Franța anexează Madagascarul. Ramanenjana inundă din nou orașul.

Ramanenjana este un spectacol docu-ficțiune despre un dans care a făcut istorie. În limba malgașă, „Ramanenjana” înseamnă ceva care te face rigid, dar și ceva care te face puternic. 

Spectacolul dezbate critic mai multe versiuni ale aceluiași eveniment de dans în masă, calificat de documentele vremii drept boală, tulburare socială și ritualuri de vindecare. Bazat pe un amplu proces de cercetare, Ramanenjana examinează rolul social al dansului și modul în care colonialismul ar fi putut răspândi concepții greșite despre o mișcare ieșită din comun.

Spectacol și filme de dans din Madagascar, Ghana, China, Finlanda, SUA/Mexic și România [erratum]

Premiera spectacolului a avut loc în 2022 la Radialsystem în Berlin și a fost prezentat ulterior la CNDB (RO), TNB (RO), I’Trota International Dance Festival (MG), !Jomba Contemporary Dance Festival (SA), Connect Contemporary Dance Festival (RO), Quinzena de Dança de Almada (PT), Derida Dance Centre (BG) și urmează a fi prezentat în cadrul Stagiunii Dinam, la Faber, în Timișoara. În ianuarie 2024, spectacolul va avea o serie de reprezentații în regiunea British California, Canada, ca parte a selecției PuSh International Performing Arts Festival.

Ramanenjana a fost creat în rezidență la PACT Zollverein (DE), IFM Madagacar (MG), Goethe Zentrum Antananarivo (MG).

𝗖𝗥𝗘𝗗𝗜𝗧𝗘

| Concept, documentare & coregrafie: Simona Deaconescu, în colaborare cu: Gaby Saranouffi

| Performeri: Haja Saranouffi, Maria Luiza Dimulescu, Simona Dabija

| Muzica: Olombelo Ricky

| Costume: Cristina Milea

| Creație mentorată de: Mathilde Monnier

| Producție 2022, realizată de Asociația Tangaj Collective, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București și Forecast Platform.

(𝗨𝗡)𝗦𝗔𝗙𝗘 𝗭𝗢𝗡𝗘𝗦 𝗜

6/10/2023 | 20:45 | 33’

proiecție de filme de dans:

𝘿𝙍𝘼𝙂𝙊𝙉 𝘽𝙊𝙔𝙎

12’, 2023, GH, Tom Ringsby

În Accra, Ghana, o frăție cu rădăcini într-o combinație unică de acrobații, dans și jonglerii cu foc, ajunge să fie un model pentru tinerii pe care îi antrenează și sprijină financiar.

𝙄𝙉 𝙏𝙃𝙀 𝙎𝘼𝙈𝙀 𝘽𝙊𝘼𝙏

8’, 2022, FI, Mervi Junkkonen

“In the Same Boat” vorbește despre limitele corpului îmbătrânit și ale minții neîngrădite, printr-o călătorie plină de peripeții, în care se atinge un nou record finlandez de înjurături.

𝙂𝙃𝙊𝙎𝙏𝙇𝙔 𝙇𝘼𝘽𝙊𝙍: 𝘼 𝘿𝘼𝙉𝘾𝙀 𝙁𝙄𝙇𝙈

13’, 2022, US, John Jota Leaños, Vanessa Sanchez

“Ghostly Labor” care explorează istoria muncii de-a lungul graniței dintre Statele Unite și Mexic prin intermediul dansurilor step și zapateado mexicane, Son Jarocho, mișcării afro-caraibiene și muzică live.

(𝗨𝗡)𝗦𝗔𝗙𝗘 𝗭𝗢𝗡𝗘𝗦 𝗜𝗜

7/10/2023 | 20:45 | 31’

proiecție de filme de dans:

𝙄 𝙃𝘼𝙑𝙀 𝙉𝙊 𝙇𝙀𝙂𝙎, 𝘼𝙉𝘿 𝙄 𝙈𝙐𝙎𝙏 𝙍𝙐𝙉

15’, 2022, CN, Yue Li

Un atlet căruia i-a trecut vremea se luptă cu mai multe răni. Sosirea unui nou recrut talentat în echipa sa plantează semințele geloziei în mintea Protagonistului.

𝙒𝘼𝙍𝙎𝙃𝘼

16’, 2022, LB, Dania Bdeir

Mohammad, macaragiu din Beirut, se oferă voluntar să se ocupe de una dintre cele mai înalte și periculoase macarale din Liban. Departe de ochii tuturor, reușește să-și trăiască pasiunea secretă și să găsească libertatea.

Cele două evenimente parte din Retrocontrol — Documentare Performative în Deplasare, proiect co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută