Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 05/10/2023
Film

PREMIERĂ | „Exorcistul: Cel care crede”, O reîntoarcere în universul demonic la jumătate de secol de la prima ecranizare

Delia Mitrache De Delia Mitrache
Comentarii PREMIERĂ | „Exorcistul: Cel care crede”, O reîntoarcere în universul demonic la jumătate de secol de la prima ecranizare Share PREMIERĂ | „Exorcistul: Cel care crede”, O reîntoarcere în universul demonic la jumătate de secol de la prima ecranizare
Exorcistul


„Exorcistul: Cel care crede”/ The Exorcist: Believer | Premieră

O reîntoarcere în universul demonic la jumătate de secol de la prima ecranizare

Într-o lume a cinematografiei în care efectele speciale și șocul superficial sunt din ce în ce mai prezente, avem parte de reîntoarcerea unui clasic al filmului horror, care a marcat adânc inimile și mințile publicului cineast de peste cinci decenii, The Exorcist, printr-un nou film, Believer, în regia lui David Gordon Green, cunoscut pentru producțiile Halloween și Stronger.

Deși adaptarea din 1973 a The Exorcist, realizată de Warner Bros, este un film iconic, niciuna dintre producțiile ulterioare nu a reușit cu adevărat să atragă atenția, însă de data aceasta, The Exorcist: Believer promite a fi un adevărat succes.

Exorcistul

O nouă dimensiune este dezvăluită în scenariu, acesta venind ca o continuare a celor petrecute în filmul original.

The Exorcist: Believer (Exorcistul: Cel care crede) spune povestea unei familii și, simultan, pe cea a văduvului Victor Fielding (interpretat de Leslie Odom Jr., câștigător al unui premiu Tony și cunoscut pentru interpretarea sa din Hamilton), care luptă pentru viața fiicelor lui, posedate de o entitate demonică.

O diferență între filmul lui Green și cel al lui Friedkin este că, de data aceasta, nu este un copil cel care atrage prezența unui demon (în filmul din 1973 a fost fetiţa interpretată de Linda Blair), ci doi, Angela și Catherine.

„Un lucru care separă acest film de original și de multe alte filme care abordează acest subiect este că vom avea de a face cu o posedare sincronizată. Două fete, un demon”, spune regizorul.

Filmul nu se axează doar pe felul în care se confruntă familiile cu aceste orori nebănuite, ci și pe diferențele de filosofii de viață, cele culturale cu privire la înțelegerea spiritualității și a științei, însă fiecare încearcă să contribuie la căutarea unor noi răspunsuri care să justifice ce se petrece cu propriii copii.

Dacă prima parte a poveștii se concentrează pe portretizarea lui Victor Fielding, a doua parte îl aduce în scenă pe legendarul personaj Chris MacNeil, interpretat din nou cu măiestrie de Ellen Burstyn.

Această mamă înțeleaptă, care a mai trecut prin experiențe similare, aduce un element de continuitate în poveste, conectând evenimentele actuale cu cele din filmul original. Apariția lui Burstyn nu  aduce numai profunzime narativă, ci și o legătură emoțională puternică cu prima ecranizare.

Încă o dovadă a faptului că s-a pus accent pe cursivitatea legăturii cu trecutul este că Linda Blair, actrița care a interpretat-o pe faimoasa Regan MacNeil în filmul original, a fost prezentă pe platoul de filmare și a contribuit din postura de consultant.

Chiar dacă nu s-a confirmat încă dacă va apărea în film, prezența ei adaugă o notă autentică. The Exorcist: Believer va avea premiera pe 6 octombrie.

Text de Delia Mitrache | Recomandări

Citește mai multe Articole din FILM.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută