Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/10/2023
Artă & Cultură

Nicolae Romanițan la Borderline Art Space începând cu 5 octombrie

Laura Cozmîncă De Laura Cozmîncă
Comentarii Nicolae Romanițan la Borderline Art Space începând cu 5 octombrie Share Nicolae Romanițan la Borderline Art Space începând cu 5 octombrie
Nicolae Romanițan la Borderline Art Space


Borderline Art Space deschide joi, 5 octombrie, începând cu ora 18, expoziția de pictură a artistului clujean Nicolae Romanițan. Curatoriată de Horia Lipot, expoziția intitulată „Dezvrăjit” poate fi vizitată până la data de 1 noiembrie. 

Nicolae Romanițan

 

Lucrările lui Nicolae Romanițan, realizate adesea pe suporturi precare, găsite sau recuperate, sunt definite în primul rând de o autenticitate frapantă, de nostalgia unei tactilități și materialități pregnante, ca răspuns tocmai la preconizata lor obsolescență într-o lume tot mai inevitabil accelerată spre imeterialul complet, bolean și sec, din limbaj articulat pe 1 și 0 ca un vis urât al opoziției binarelor.

" "

Am preferat să folosesc frumos în loc de estetic, deoarece nu întotdeauna acesta este și autentic, sau real, cum pentru vechii greci, kallos avea deopotrivă și sensul de folositor. Vorbim ironic de acel frumos care definește tot mai mult starea lumii-ambalaj tipică piețelor de capital deschise de astăzi, în care imaginea tip cea mai prezentă vizual este cea a reclamei, sau a identității personale transformate prin filtre comerciale.

Multe dintre subiectele, materialele alese, iar uneori chiar tehnicile folosite de Nicolae Romanițan – precum desenul hașurat în pix – sunt atât de specifice generației numite categorial mileniale, sau Y.

Artefactele și arsenalul iconografic sunt din categoria celor arahic-digitale, ca stop-cadre din jocuri SEGA, plăci de bază expuse asemeni unei excarnații digitale, CD-uri și CD-ROM-uri despre care statisticile speculative de azi ne spun că generațiile actuale nici nu mai știu exact cum arată, computere nouăzeciste cu carcasa voluminoasă și orizontală desfășurate instalaționist pe pardoseală cu circuitele la vedere, ca și când artistul ar fi gata să predea o lecție de anatomie, firește digitală.

Nicolae Romanițan lucrări

 

Adesea folosite ca suport pentru aceste iterații tehno-apocaliptice sunt la polul opus artefacte domestic-calde, care defineau carcasa structurală pe care aceste fantezii proto-digitale, primele ale pieței libere proaspăt deschise în anii 90 se desfășurau: faianță albă și ieftină, linoleum, bucăți de mobilier sau de tencuială recuperate, ori tablouri cu naturi statice cu fructe plastifiate care decorau
holurile întunecoase ale blocurilor socialiste.

Scenele lui Nicolae Romanițan par stilistic o fuziune îngrijită, a designului grafic și picturii. Reprezentarea eficientă a unui post-apocalipitc al singularității tehnologice este alimentată de un efect compus spațial-pictural-emoțional, care sparge diviziunile între ceea ce simți, ceea ce vezi și ceea ce pare ca într-un vis.

Dispuse în planul imaginii cu materialitatea densă a lucrurilor îndesate în grabă într-un rucsac, gata de plecare, obiectele din scenele sale se prăbușesc ubicuu în spațiul arhitectural și psihologic interior.

În corpurile personajelor reprezentate mai mereu ca singure-pe-lume, având alură de autoportret mascat adesea în scene ale istoriei sau istoriei artei, vedem momente de agonie, singurătate, înfrângere, dar și de tandrețe și extaz, exprimate într-un stil autodidact. Detaliat maniacal, el abordează partea caricaturală a speciei realismului, care este mai degrabă specifică modernismului american decât european.

Aceste lucrări mărturisesc clar despre frumusețea unei lumi aflate în sau spre prăbușire, în curs accelerat de dezvrăjire, ca și cum un indvid al anului 2050 după ce își va fi scos casca VR, observă că în cei câțiva ani de realitate virtuală continuă în locuri utopice, în jurul său lucrurile reale, au început să se prăbușească, să se defecteze. O stare de grație a Antropocenului târziu, la limita obiectivă a haosului, despre care un alt clujean, Ovio Olaru, scrie în volumul „Pilotul”:

[…] ”Suntem în stare de foarte multe, dovadă că încetinim
rotația planetei
cu construcțiile noastre
și avem oase de tăria granitului
pe care le rupem fără risc
în accidente de mașinării
nu sunem perisabili, pentru că am depășit stadiul animal
și ne reparăm pe cale artificială ”[…]

Nicolae Romanițan lucrări

Despre Nicolae Romaniţan

Nicolae Romaniţan (n.1991) este un artist multidisciplinar care explorează diferite realităţi precum jocurile video, seriale de animație/filme, reviste, manuscrise medievale și alte medii uitate, căutând o corespondență cu evenimentele istoriei recente sau pur și simplu pentru a scoate în evidență lumea materială a unor simboluri cu o iconicitate puternică sau artefacte cât mai tactile.

Este de-asemenea într-o continuă căutare a legăturilor istoriei artei cu posibilele realități alternative. Reușește să dezvăluie semnificații profunde, în anumite momente concentrându-se asupra aspectelor mai întunecate ale vieții, cum ar fi alienarea, postumanitatea, eroticul, durerea, violența, absurditatea războiului, totul văzut în mod profund existențial, infuzat cu o ironie necruțătoare.

În practica de atelier pictează și desenează, însă abordează și arta digitală sau fotografia în proiecte specifice. Principalul său interes în ultima perioadă a fost să dezvolte și să înfățișeze teme care abordează conceptul de „after-life” și să se concentreze asupra motivului ucigașului de demoni și asupra diferitelor moduri de a vedea viața și moartea, în diferite tehnici, în special pictura în ulei pe
diferite suporturi.

Expoziția este organizată de Borderline Art Space prin Asociația Culturală AltIași și face parte din proiectul „Evadări post-umane”, co-finanțat de AFCN și Primăria Municipiului Iași.

Disclaimer: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Galerie imagini

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută