Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Zile si Nopti 04/10/2023
Artă & Cultură

Meet, Point & Shoot Timișoara: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni

Redacția Online Zile și Nopți De Redacția Online Zile și Nopți
Comentarii Meet, Point & Shoot Timișoara: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni Share Meet, Point & Shoot Timișoara: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni
Meet, Point & Shoot Timișoara: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni


După Oradea și Brașov, a venit rândul orașului Timișoara să deschidă înscrierile la atelierul de film documentar pentru adolescenți organizat de Asociația One World Romania.

Atelierele revin anul acesta cu o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni

Atelierul din Timișoara se va desfășura în perioada 6 – 10 noiembrie la Casa LOGS, cu sprijinul festivalului partener Ceau, Cinema!, iar înscrierile sunt deschise până pe 19 octombrie. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Mircea Gherase (regizor și operator de imagine) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.

Meet, Point & Shoot oferă tinerilor o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic. Programul conceput de traineri aduce în atenția participanților reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale. 

Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non-formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

Meet, Point & Shoot Timișoara: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni

Cum se aplică la atelier?

În vederea selecției, îi invităm pe cei interesați să completeze în limba engleză formularul. Atelierul se va desfășura în limba engleză, dar pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.

Traineri:

Ana Gurdiș este o regizoare de film documentar originară din Republica Moldova, care în prezent locuiește la București. Deține o diplomă în jurnalism și una în regie de film. A finalizat UNATC în 2021 și tot atunci a debutat cu documentarul „Eva noastră”, despre provocările unei familii cu dizabilități din nordul Moldovei, care și-a avut premiera mondială la TIFF, ulterior a fost proiectat în festivaluri ca ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku și poate fi vizionat pe platformele East Silver Doc și Agora Doc Market.

În prezent Ana lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar și experimentează noi forme de exprimare audio-vizuală. Ana deține o formare de trainer în educație media, obținută în cadrul mai multor ateliere organizate de DW Akademie și este absolventa atelierelor de dezvoltare de film documentar: Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.

Mircea Gherase a absolvit în 1999 o secție a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Vest Timișoara. A decis să se îndrepte către un domeniu care îl fascinează și în prezent: realizarea de imagini. De-a lungul timpului a lucrat ca fotograf independent, a realizat workshop-uri de fotografie (Diafragma9), trei ani la rând a călătorit în India pentru aceste ateliere.

Și-a dat seama că alături de pasiunea pentru imagine, este „prins” și de poveștile oamenilor, așa că trecerea spre filmul documentar i s-a părut firească. A realizat două documentare: „Superhombre” (2019), meșterit împreună cu Lucian Mircu, și „Oamenii drumului” (2022). În prezent, lucrează împreună cu Lucian Mircu la un nou documentar pe care speră să-l finalizeze în primăvara anului viitor.

Proiectul este finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Atelierele Meet, Point & Shoot fac parte dintr-o serie mai amplă de programe pe care One World Romania le organizează în această toamnă. În orașele în care au loc atelierele pentru adolescenți au loc și ediții locale ale festivalului de film documentar și drepturile omului, cu proiecții și dezbateri: Oradea (6 – 8 octombrie), Brașov (13 – 15 octombrie) și Timișoara (2 – 5 noiembrie). Același subiect al refugiaților va fi și tema principală a dezbaterilor. Un alt atelier pentru adolescenți va avea loc în București, în februarie 2024.

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania

FESTIVAL PARTENER: Ceau, Cinema!

PROIECT FINANȚAT PRIN Programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland Romania și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

PARTENERI: UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale

PARTENERI MEDIA NAȚIONALI: Radio România Cultural, Libertatea, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, LiterNet, All about Romanian Cinema

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Ceau, Cinema! este un festival de film dedicat cinematografiei europene și care are loc în mod tradițional la mijlocul lunii iulie la Timișoara. Festivalul a început în 2014, cu o ediție-pilot, iar de atunci a devenit un reper pe agenda culturală a orașului. De asemenea, festivalul organizează ateliere, dezbateri, masterclass-uri, întâlniri cu cineaști, expoziții, lansări de carte. Festivalul este organizat de Asociația Pelicula Culturală și a fost fondat împreună cu Asociația Marele Ecran.

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte. În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină. Pentru mai multe informații, accesați www.instaredebine.ro.

Meet, Point & Shoot Timișoara: atelierul de film documentar pentru adolescenți susține incluziunea socială a refugiaților ucraineni

Meet, Point & Shoot у м. Тімішоара: практикум з документального кіно для підлітків з метою сприяння соціальній інтеграції українців в Румунії

Студії з документального кіно для підлітків, організовані Асоціацією «One World Romania», набувають цього року нового формату та мають на меті створення нових контекстів для міжкультурного обміну та сприяння соціальній інтеграції українців, які знайшли тимчасовий прихисток в Румунії. Кожен з 4-х практикумів (в містах Тімішоара, Брашов, Орадя та Бухарест) об’єднає 16 учасників, 8 з яких – українці.

Реєстрацію на студії в м. Тімішоара, які відбудуться з 6 по 10 листопада на «Casa LOGS», відкрито до 19 жовтня. Студії для молодих людей віком від 14 до 19 років координуватимуть Ана Ґурдіш (режисерка документального кіно) та Мірча Герасе (режисер і оператор).

Практикум «Meet, Point & Shoot» має на меті познайомити молодь з основами аудіовізуальної мови та граматики на теоретичному та практичному рівнях. Програма, розроблена тренерами, привертає увагу учасників до відтворення реальності за допомогою камери.

Заплановані студії не є конкурсним, а радше покликані об’єднати учасників задля вільного висловлювання та обговорення прав людини за неформальних обставин. Учасники працюватимуть як індивідуально, так і в командах, та виконуватимуть серію вправ з фільмування та монтажу на місцях, які потім обговорюватимуться та аналізуватимуться з формальної, граматичної та етичної точок зору.

Як подати заявку на участь у студіях?

Для відбору учасників просимо усіх зацікавлених осіб заповнити анкету англійською мовою: https://forms.gle/xqE3AJ3hYME9Yetg6. Студії вестимуться англійською мовою, однак на усіх практикумах буде пристуній україномовний викладач (фасилітатор). Реєстраційний внесок або плата за участь не стягується. Будь-які питання щодо участі у студіях просимо адресувати на електронну скриньку atelier@oneworld.ro.

Traineri:

Ана Ґурдіш (Ana Gurdiș) – режисерка-документалістка родом із Республіки Молдова, нині мешкає в Бухаресті. Пані Ана має ступінь з журналістики та кінорежисури. У 2021 році вона закінчила Національний університет театру і кіно «І. Караджале» (UNATC). Тоді ж вона дебютувала з документальним фільмом «Наш вечір» про проблеми родини з інвалідністю на півночі Молдови, світова прем’єра якого відбулася на фестивалі TIFF, а згодом його було показано й на фнших фестивалях, таких як ASTRA, DOK.fest München, MOLDOX, DokuBaku.

Фільм доступний для перегляду на платформах East Silver Doc та Agora Doc Market. Зараз Ана працює над своїм другим повнометражним документальним фільмом та експериментує з новими формами аудіовізуального вираження. Ана має кваліфікацію тренера з медіаосвіти на кількох практичних семінарах, організованих DW Akademie, а також є випускницею майстер-класів з розвитку документального кіно Talent Nest, East West Talent Lab, Moldox Lab, Transilvania Talent Lab.

Мірча Герасе (Mircea Gherase) – Закінчив у 1999 році одне з відділень економічного факультету Університету Західної Тімішоари. Вирішив продовжити свій шлях у сфері, якою захоплюється й сьогодні: створення фотографій. Протягом багатьох років працював фотографом-фрілансером, проводив майстер-класи з фотографування (Diafragma9), три роки відвідував такі майсьерні в Індії.

Він зрозумів, що разом із пристрастю до фото його також «захопили» людські історії, тож перехід до документального кіно здавався природним. Зняв два документальні фільми: «Суперлюдина» (2019), у співавторстві з Лучіаном Мірку, та «Люди дороги» (2022). Наразі він працює з Лучіаном Мірку над новим документальним фільмом, який сподівається завершити наступної весни.

Проєкт фінансується в межах програми «На добро» за підтримки Кауфланд в Румунії, що впроваджується Фундацією розвитку громадянського суспільства.

Студії «Meet, Point & Shoot» є частиною серії програм, організованих Асоціацією «One World Romania» цієї осені. Окрім студій та практикумів в містах Орадя (6–8 жовтня), Брашов (13–15 жовтня) та Тімішоара (2–5 листопада) також відбудеться фестиваль документального кіно та прав людини, з показами та обговореннями. Тема вимушеного переселення буде головною темою дебатів. Більше інформації про фестиваль та заплановані заходи шукайте незабаром на наших сторінках у Facebook та Instagram. Ще один практикум для підлітків відбудеться в Бухаресті в лютому 2024 року.

Galerie imagini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.

Caută