Meniu Zile și Nopți
Articole Zile si Nopti Icon Film Zile si Nopti 01/10/2023
Film Festival

ANIMAȚIE | Animest își sărbătorește majoratul în pași de dans

Alexandra Scînteianu De Alexandra Scînteianu
Comentarii ANIMAȚIE | Animest își sărbătorește majoratul în pași de dans Share ANIMAȚIE | Animest își sărbătorește majoratul în pași de dans
Animest 2023


Animest își sărbătorește majoratul în pași de dans

Dance me to the end of loveDancing Queen, Dancing with myself, Die on the dancefloor sau Lose yourself to dance – doar citind aceste titluri începi să fredonezi involuntar.

Toate au fost hituri absolute și au cucerit generații întregi de iubitori de muzică.

La Animest.18 (5-16 octombrie 2023), ele vor denumi programele tematice dedicate filmelor animate cu și despre dans.

Join the dance! este invitația pe care festivalul o lansează publicului la ediția de majorat – 10 zile de petrecere, de la care nu vor lipsi cele mai așteptate filme ale anului, dar nici întâlnirile cu animatori de excepție.

Animest 2023
Jean-Charles Mbotti Malolo

Printre ei, Jean-Charles Mbotti Malolo – animatorul și dansatorul francez care semnează spectacole coregrafice de succes și producții cinematografice nominalizate la Premiile César. Invitatul special al ediției va susține un masterclass pe 11 octombrie, la CNDB.

În animație, la fel ca în dans, corpurile sfidează gravitația, depășindu-și propriile limite. Animatorii de pretutindeni încearcă să împingă mai departe mișcările naturale pe care trupurile noastre sunt capabile să le facă.

În imaginația lor, corpurile dobândesc o libertate totală de a se metamorfoza, de se distorsiona, de a-și crea un limbaj propriu. Muzica și sunetele, în general, sunt instrumente comune, la care atât coregrafii, cât și animatorii apelează pentru a-și modela coregrafia, ritmul, mișcarea.

Veselă, politică, personală și abstractă, retrospectiva Animest dedicată dansului celebrează legăturile puternice dintre cele două forme de limbaj artistic. Urmărind-o, vei descoperi perspective variate, de la regizori cu filme adânc înrădăcinate în dans, precum Jean-Charles Mbotti Malolo sau Erica Russell, până la Pina Bausch, la Tango sau dansatori techno.

Tot ce trebuie să faci pentru o experiență completă este să-ți pui pantofii de dans și să ni te alături la petrecerea de majorat, unde vom dansa pe ritmul animației!”,

Animest 2023
Alexis Hunot

transmite cineastul francez Alexis Hunot, care a curatoriat selecția tematică alături de Mihai Mitrică, directorul Animest.

Despre ALEXIS HUNOT

Animest 2023
Alexis Hunot

Jurnalist și istoric de film, profesor de cinematografie și istoria filmului de animatie. Face parte din comitetul care se ocupă de selecția filmelor de animație la Premiile César și este director artistic al Festivalului Internațional de Film de la Paris. Se implică în selecția Animest din 2022.

Text de Alexandra Scînteianu

Galerie imagini

Share

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

NEWSLETTER ZILE ȘI NOPȚI

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu cele mai noi evenimente sau știri din Artă & Cultură, Film, Lifestyle, Muzică, Eat & Drink.